Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! – Σήμερα το Πανελλαδικό συλλαλητήριο στο οποίο καλούν 195+ Φοιτητικοί Σύλλογοι

Πανελλαδική απάντηση των φοιτητικών συλλόγων, σωματείων, του κόσμου της Εκπαίδευσης, της πλειοψηφίας που έχει απορρίψει το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης, δίνεται σήμερα στο συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. «Γιατί στους δρόμους καταψηφίζονται τα νομοσχέδια!»

Πανελλαδική απάντηση των φοιτητικών συλλόγων, σωματείων, του κόσμου της Εκπαίδευσης, της πλειοψηφίας που έχει απορρίψει το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης, δίνεται σήμερα στο συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. «Γιατί στους δρόμους καταψηφίζονται τα νομοσχέδια!», δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι που καλούν σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο σήμερα, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Είναι ένας ακόμα μεγάλος σταθμός του ξεσηκωμού που ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου, με γεμάτα αμφιθέατρα που απάντησαν απερίφραστα «αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν», απέναντι στην προσπάθεια παραβίασης του άρθρου 16 και σε όσους στηρίζουν την αναθεώρηση, την υποβολή διδάκτρων, όσους ακολουθούν την πολιτική της ΕΕ για επιχειρηματική λειτουργία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Προβάλλοντας τα αιτήματα «πτυχία με αξία – δουλειά με δικαιώματα» απέναντι στο «Τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας!».

Πάνω από 195 φοιτητικοί σύλλογοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο διεκδικώντας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων, τη διάλυση των πτυχίων μας. Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές. Πτυχία με αξία! Μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες, με φοιτητικές εστίες, σίτιση, μεταφορά.

Μια σειρά φορείς που όλο αυτό το διάστημα τάσσονται στο πλευρό του αγώνα των φοιτητών, έχουν δηλώσει το «παρών» στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο.

«Η Εκπαίδευση των παιδιών μας δεν είναι κόστος. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία – πτυχία με αξία. Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τώρα να αποσυρθεί!», δηλώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και τονίζει: «Την Παρασκευή 8 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια δίνουμε μαζικό “παρών”. Εργαζόμενοι και συνδικάτα μαζί με τους φοιτητές, τους μαθητές δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και στην καταστολή». Καλεσμα συμμετοχής απευθύνουν Συνδικάτα και Ομοσπονδίες.

Με στάση εργασίας απο χθές από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, απεργία σήμερα Παρασκευή και συμμετοχή στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις, χθες και σήμερα, στήριξη και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, σύλλογοι διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των πανεπιστημίων απορρίπτουν το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής δίνουν εκπαιδευτικά σωματεία που όλο αυτό το διάστημα έχουν ενώσει τις διεκδικήσεις τους με τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας και μέσα από τη συμμετοχή τους καταδικάζουν παράλληλα τον κυβερνητικό αυταρχισμό με τις απανωτές προσφυγές του υπουργείου Παιδείας ενάντια στην απεργία – αποχή από την «αξιολόγηση». Τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ έχουν κηρύξει τρίωρες στάσεις εργασίας συμπληρωματικά με τη στάση της ΑΔΕΔΥ.

Με αποχές, καταλήψεις, συμμετοχή στο συλλαλητήριο κλιμακώνουν τον αγώνα και οι μαθητές στο πλευρό των φοιτητών. «Για να μη γίνει η αδικία νόμος στην Παιδεία μας, για να έχουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, ξεκαθαρίζοντας τι είναι δίκαιο και άδικο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. «Αδικο η Παιδεία να είναι εμπόρευμα για όποιον έχει λεφτά και όχι αγαθό για όλους. Να αγοράζονται τα όνειρα! Γιατί με το νομοσχέδιο οι πολλοί με 9.000 μόρια δεν θα περνάμε ούτε απέξω από το πανεπιστήμιο και όποιοι λίγοι έχουν 120.000 ευρώ και γράφουν 9.000 θα σπουδάζουν Ιατρική. Εμείς θα πρέπει να βγάλουμε 18 για να περάσουμε δημόσια Νομική, ενώ στην ιδιωτική η ΕΒΕ θα είναι περίπου 8! Δίκαιο είναι το σχολείο να βοηθά ισότιμα όλα τα παιδιά να προοδεύουν, όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσουν και να μην τα διαχωρίζει σε πλούσια και φτωχά», τονίζεται αφοπλιστικά από τους μαθητές.

Κάλεσμα στις Ενώσεις Γονέων, στους συλλόγους και κάθε γονιό ξεχωριστά να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο απευθύνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θα τους επιτρέψουμε να απαξιώσουν τα όνειρα και τις προσπάθειες των παιδιών μας! Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο! Διεκδικούμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές – πτυχία με αξία!».

Κινητοποιήσεις ΣΉΜΕΡΑ διοργανώνουν φοιτητές, εργατικά και εκπαιδευτικά σωματεία σε αρκετές πόλεις, όπως στα Ιωάννινα, στις 12 το μεσημέρι στην Περιφέρεια Ηπείρου (Νομαρχία), στην Κέρκυρα στις 12 μ. στο Ψυχιατρείο, στη Ζάκυνθο στις 10 π.μ. στην πλατεία Αγ. Μάρκου, στη Λευκάδα στη ΔΔΕ στη 1.30 μ.μ., στη Μυτιλήνη στις 12 μ. στη Πλατεία Σαπφούς, στη Λήμνο, στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία ΟΤΕ στη Μύρινα και στην Ικαρία, στις 12 το μεσημέρι, στον Εύδηλο.

Δείτε ακόμα:

ΟΧΙ στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! – Αυτοί είναι οι 195 Φοιτητικοί Σύλλογοι που συμμετέχουν στο αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: