Έτσι ο λαός σώζει τον λαό… – Σε ένα βίντεο το συγκλονιστικό οδοιπορικό του 902.gr στον Παλαμά Καρδίτσας

Ο φόβος έγινε οργή, η οργή έγινε αλληλεγγύη και συλλογική διεκδίκηση – Ένα βίντεο που πρέπει όλοι να δουν

Ο φόβος έγινε οργή, η οργή έγινε αλληλεγγύη και συλλογική διεκδίκηση.

Αυτά κατέγραψε το συνεργείο του 902.gr που βρέθηκε το Σαββατοκύριακο 9-10 Σεπτέμβρη στον Παλαμά Καρδίτσας. Ζωές και κόποι χαμένοι στη λάσπη. Οργή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, γιατί όλα τα χωριά μείνανε μόνα τους. Χωρίς έργα και υποδομές προστασίας από τις πλημμύρες, χωρίς ειδοποίηση πριν την καταστροφή, χωρίς στήριξη για να ΖΗΣΟΥΝ (χωρίς καμία υπερβολή) από το κράτος, χωρίς στοιχειώδες κρατικό σχέδιο για την προστασία της δημόσιας υγείας πλέον. «Δεν είχαμε ασθενοφόρα να μεταφέρουμε ούτε ζωντανούς, ούτε νεκρούς…», μας λέει χαρακτηριστικά ο Άρης Πολυγένης, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Παλαμά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το συνεργείο του 902.gr είχε για «ορμητήριό» του το Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης Πλημμυροπαθών Παλαμά Καρδίτσας. Εκεί, στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου, που οι πλημμυροπαθείς του χωριού συγκεντρώνουν την αλληλεγγύη που καταφτάνει σε κομβόι – και δεν θα σταματήσει να φτάνει, όσο και αν οι δήμοι λένε ότι δεν μπορούν να τη διαχειριστούν. Μπορούμε εμείς! Εκεί, στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου, από όπου ξεκινάνε τα δρομολόγια για να πάνε φαγητό, νερό, φάρμακα, ρούχα στα σπίτια του Παλαμά. “Δεν θα μείνει κανείς στο χωριό χωρίς νερό, κανείς νηστικός, κανείς χωρίς φάρμακα». Αυτός είναι ο κανόνας και το σχέδιο που βγαίνει σε πέρας.

Εκεί που φιλοξενήθηκαν οι αντιπροσωπείες των Συνδικάτων από την Αθήνα που συνέβαλαν να ξεπλημμυρίσουν τα σπίτια, μια βοήθεια ανεκτίμητη για την περιοχή και τους κατοίκους της, που υποδέχτηκαν τις αντιπροσωπείες των Συνδικάτων με ευγνωμοσύνη και μεγάλη καρδιά. Σπίτια μισογκρεμισμένα, σπίτια που πρέπει να αδειάσουν για να γεμίσουν κάποια στιγμή από το 0, οικογένειες μόνες τους, ηλικιωμένοι και ηλικιωμένες που έχουν αφεθεί από το κράτος μόνοι τους να βγάλουν τα νερά, μόνοι τους να ελέγξουν τα ηλεκτρολογικά, μόνοι τους να δούνε τι θα γίνει με τα κουφάρια των νεκρών ζώων, μόνοι τους να καθαρίσουν και να πετάξουν βρεγμένα έπιπλα και συσκευές, μόνοι τους να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής. Μόνη συμβολή σε αυτές τις προσπάθειες είχαν από τους συγχωριανούς τους και τα Συνδικάτα του ΠΑΜΕ που ετοιμάζουν νέα αποστολή εθελοντών την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη.

Η συγκίνηση εναλλάσσεται με την οργή και το πείσμα. Η απόγνωση δεν πάει στο βρόντο, αλλά γίνεται ενεργητική συμμετοχή στην οργάνωση της διεκδίκησης. Τι μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό από το γεγονός ότι οι ίδιοι οι πλημμυροπαθείς, που είναι άυπνοι, νηστικοί, που έχουν να ταΐσουν οικογένειες με παιδιά, που δεν τους έμεινε τίποτα εκτός από τα ρούχα που φορούσαν εκείνο το ξημέρωμα είναι οι ίδιοι που δίνουν το χέρι ο ένας στον άλλον για να ζήσει. Γυρνάνε στους πλημμυρισμένους δρόμους με τρακτέρ και αγροτικά, στους ίδιους δρόμους που δεν πέρασε ούτε από μακριά το αστικό κράτος. Δεν γνωρίζουμε αν τώρα που οι δρόμοι στον Παλαμά έχουν καθαρίσει έχει περάσει έστω μία βόλτα το κράτος…

Τα πράγματα μέχρι σήμερα στην περιοχή δεν έχουν αλλάξει πέρα από κάποιες μικροπαρεμβάσεις. Για ουσιαστικά προβλήματα, όπως το τι θα γίνει με τα νεκρά ζώα, τα επικίνδυνα υλικά (φυτοφάρμακα, πετρελαιοειδή) στα λιμνάζοντα ύδατα κ.ά. ο λαός της περιοχής γίνεται μπαλάκι από την κυβέρνηση στις Περιφέρειες και από εκεί στον δήμο. Το αποτέλεσμα είναι η κατάσταση να γίνεται όλο και πιο δραματική με τον κίνδυνο υγειονομικής κρίσης να είναι προ των πυλών. Αυτοί οι κίνδυνοι άλλωστε καταγράφονται και από μαρτυρίες στο ρεπορτάζ του 902.

Αν και το ρεπορτάζ προηγήθηκε των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των πληγέντων ,τα όσα μας λέει κάτοικος του Παλαμά δεν θα μπορούσαν να περιγράψουν καλύτερα την κατάσταση: «Μας έχουν σπάσει στο δούλεμα, όπως με τον “Ιανό”…». Και έτσι είναι…

Στην κάμερα του 902 μιλάνε κάτοικοι της περιοχής, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας – που ήταν στην περιοχή την Κυριακή- υγειονομικοί και νοσοκομειακοί γιατροί που περιγράφουν την άθλια κατάσταση με το «άστεγο» Κέντρο Υγείας του Παλαμά, αλλά και με τις «έκτακτες» δομές που στήθηκαν, άνθρωποι που καταφτάνουν στο Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για να αφήσουν τη δική τους βοήθεια και να ενώσουν τη φωνή τους με τις διεκδικήσεις των πλημμυροπαθών.

Σε όλη αυτή τη δραστηριότητα που έσωσε ζωές, όπως και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, πρωτοστάτησαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή, οι υποψήφιοι δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Καρδίτσα και τα γύρω χωριά, ο ίδιος ο λαός της περιοχής που κάνει πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Κάμερα – Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας

Δημοσιογράφος: Γιάννης Ευσταθίου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: