Έξω ο Κορκονέας χωρίς αίτηση αποφυλάκισης

Η αστική δικαιοσύνη θριάμβευσε για άλλη μια φορά.

Ελεύθερος ανάμεσά μας κυκλοφορεί εδώ και λίγες ώρες ο καταδικασμένος δολοφόνος εκ προθέσεως με άμεσο δόλο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας. Μια μέρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου, που έσπασε τα ισόβια αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του “πρότερου σύννομου βίου”, ο φονιάς του Αλέξη διέβη την έξοδο της φυλακής, έχοντας εκτίσει μαζί με τα μεροκάματα που έκανε εντός φυλακής την ποινή που απαιτούνταν. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως ενώ η αποφυλάκιση έγινε τις μεσημβρινές ώρες, η είδηση δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις πριν λίγη ώρα, προφανώς υπό το φόβο των αντιδράσεων.

Η αστική δικαιοσύνη θριάμβευσε για άλλη μια φορά. Οι άοκνες προσπάθειες να μειωθεί η ποινή του Κορκονέα, αρχικά με την απόπειρα μετατροπής της κατηγορίας, υποβιβάζοντας τον άμεσο δόλο σε ενδεχόμενο και μετέπειτα με την αναγνώριση του ελαφρυντικού, έπιασαν τόπο. Ο εισαγγελέας που πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες και οι δικαστές που ομόφωνα τις επικρότησαν εντέλει με την απόφασή τους, έκαναν το καθήκον τους, η κοινωνία αισθάνεται λίγο ασφαλέστερη πλέον.

Κάποιοι ενοχλούνται για τις επανειλημμένες αναφορές μας στη συμβολή του νέου Ποινικού Κώδικα στη σημερινή εξέλιξη. Ας αναλογιστούν ποιοι είναι αυτοί που βγήκαν πρώτοι-πρώτοι να τον υπερασπιστούν με πάθος και να αποσείσουν κάθε ευθύνη από αυτόν. Χθες ο Αλέξης Κούγιας, πρώην συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα, που, αφού “αθώωσε” τον ΠΚ, αργότερα είπε από μόνος του ότι η μετατροπή του ελαφρυντικού για τον πρότερο έντιμο βίο σε “σύννομο”, κάνει τα πράγματα πιο απλά για τον κατηγορούμενο. Σήμερα ο επίσης προβεβλημένος ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου, με την ίδια σπουδή να απαλλάξει τον ΠΚ, ουσιαστικά παραδέχτηκε το ίδιο πράγμα, ότι ο πρότερος έντιμος βίος δηλαδή ήταν πιο δύσκολος να αναγνωριστεί, φέρνοντας και παραδείγματα: “έπρεπε να είσαι αιμοδότης, δωρητής οργάνων ή ευεργέτης” κι άλλα τινά παρόμοια.

Προφανώς κανείς δεν υποχρέωσε τους δικαστές να αναγνωρίσουν το ελαφρυντικό στον Κορκονέα, και τίποτε δε μειώνει την ατομική ευθύνη της απόφασής τους. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως ο ΠΚ έκανε την αποφυλάκιση του Κορκονέα γρηγορότερη ακόμα κι αν του αναγνωριζόταν ο πρότερος έντιμος βίος με τις παλιές διατάξεις. Ας στρέψουν λοιπόν την ενόχλησή τους, όχι μόνο σε αυτούς που τον αξιοποίησαν, αλλά και σε όσους τον υπερψήφισαν ή σκοπεύουν να το διατηρήσουν.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: