Έφυγε από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά πρωτοστάτησε στην επιχείρηση “ανανέωσης” του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία του “Κινήματος Αλλαγής” που δε δικαίωσε ούτε τον τίτλο του, ούτε τις προσδοκίες των δημιουργών του. Έφυγε από τη ζωή μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, λίγες μέρες αφού ανακοίνωσε πως η εξέλιξη της υγείας της δε θα της επέτρεπε να είναι υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος.

Η Φώφη Γεννηματά έχασε την άνιση μάχη με την επάρατο νόσο και άφησε την τελευταία της πνοή σήμερα το μεσημέρι, σε ηλικία 57 ετών. Η ανακοίνωση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός στο οποίο νοσηλευόταν αναφέρει τα εξής.

«Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.»

Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους το 1964, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και διορίστηκε -πριν καν αποφοιτήσει- στην Εθνική Τράπεζα, από την οποία συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα -προκαλώντας σχετικές αντιδράσεις. Ακολούθησε πολιτική σταδιοδρομία, στα χνάρια του πατέρα της, Γιώργου Γεννηματά, που ήταν ιστορικό, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και κατά τραγική ειρωνεία έφυγε και αυτός πρόωρα από τη ζωή, εξαιτίας της ίδιας νόσου.

Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές-θρίλερ του 2000, ενώ δυο χρόνια αργότερα εκλέχτηκε Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς (σε μια αναμέτρηση από την οποία είχε μείνει το σποτ του βασικού της αντιπάλου, Γ. Τζανετάκου με το τζιπ, με το οποίο την χαρακτήριζε εμμέσως “λιγοστών κυβικών”, αλλά γύρισε τελικά μπούμερανγκ εναντίον του). Επανεξελέγη το 2006, ενώ το 2009 επέστρεψε στη Βουλή και ανέλαβε διάφορες υπουργικές θέσεις στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, η οποία έφερε και υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο, εγκαινιάζοντας μια εποχή άγριων αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Μετά την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ άνοιξε το θέμα της διαδοχής, με την Φώφη Γεννηματά να εκλέγεται πρόεδρος το 2015. Έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο “ανανέωσης” του ΠΑΣΟΚ, με τη δημιουργία ενός άλλου, διευρυμένου φορέα, που θα αποσυνδεόταν από τη φθορά και τις πολιτικές αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ, που φαινόταν να έχει κλείσει οριστικά τον κύκλο του. Το όνομα του νέου κόμματος ήταν Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.), χωρίς να δικαιώσει τον τίτλο του ή τις προσδοκίες των δημιουργών του, αφού καθηλώθηκε σε χαμηλά εκλογικά ποσοστά, βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να εδραιώνεται ως ο κεντροαριστερός πόλος στο δικομματικό σκηνικό.

Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, τον οποίο αντιμετώπισε επιτυχώς σε πρώτη φάση. Πριν από λίγες μέρες, ωστόσο, ανακοίνωσε πως η πορεία της ασθένειάς της δεν της επέτρεπε να πάρει μέρος στις επικείμενες εσωτερικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, για την ανάδειξη ηγεσίας. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ραγδαία και σήμερα άφησε την τελευταία της πνοή, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Η Φώφη (Φωτεινή Γεννηματά) αφήνει πίσω της τρία παιδιά, από δύο διαφορετικούς γάμους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: