Δημήτρης Κουτσούμπας: Είστε το τρίγωνο της συμφοράς, του κουκουλώματος και της συγκάλυψης, τα τρία συνεταιράκια… Χωρίς την πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική, δεν θα υπήρχε διερεύνηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Αν δεν είχε καταθέσει το ΚΚΕ πρόταση για Εξεταστική, δεν θα υπήρχε ούτε συζήτηση ούτε διερεύνηση των ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη, υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Αν δεν είχε καταθέσει το ΚΚΕ πρόταση για Εξεταστική, δεν θα υπήρχε ούτε συζήτηση ούτε διερεύνηση των ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη, υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει τις προτάσεις για Προανακριτική διότι θέλει να διερευνηθεί με κάθε τρόπο η τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, χωρίς να έχει αυταπάτες λόγω της δεδομένης πλειοψηφίας που υπάρχει.

Επισήμανε ότι ήδη η ΝΔ έχει δηλώσει πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα καταψηφίσει τις προτάσεις για Προανακριτική και άρα δεν θα συσταθούν, κάτι που γνώριζαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που άσκησαν κριτική στο ΚΚΕ για την πρότασή του για Εξεταστική. Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν τη συγκάλυψη επειδή έχουν σοβαρές ευθύνες για τα Τέμπη και θα βγουν στη φόρα.

Είστε το τρίγωνο της συμφοράς, του κουκουλώματος και της συγκάλυψης, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι προσπαθούν επίσης να αθωώσουν την πολιτική της «απελευθέρωσης» της ΕΕ που είναι η τέλεια συνταγή για μια τραγωδία όπως τα Τέμπη. Σημείωσε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα φορτώνουν όλα σε έναν σταθμάρχη και σχολιάζοντας τα περί «σανίδας σωτηρίας» του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση, που ακούστηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «γελάνε και τα τρία μνημόνια που ψηφίσατε με τη ΝΔ» και έδειξε τα κυβερνητικά έδρανα που το ΠΑΣΟΚ καθόταν μαζί με τη ΝΔ ως συγκυβέρνηση.

Όπως είπε, υπάρχουν ευθύνες και του ΣΥΡΙΖΑ, αυτών που απομένουν και όσων φεύγουν ανεμίζοντας τη σημαία τη μνημονιακής διακυβέρνησης 2015-2019.

Ολόκληρη η ομιλία

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Εμείς, όπως έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει, θα υπερψηφίσουμε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και για τα πρόσωπα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και για τα επιπλέον πρόσωπα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν κάτι αποδεικνύεται περίτρανα, όμως, και από τη σημερινή διαδικασία, αλλά και από εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας, είναι πως, αν δεν υπήρχε η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, καμία συζήτηση, καμία διερεύνηση τελικά δεν θα γινόταν. Ούτε για τις πολιτικές αιτίες και ευθύνες, ούτε για τις ποινικές ευθύνες οι οποίες αφορούν στο έγκλημα αυτό. Άλλωστε, είναι ήδη γνωστό σε όλους, πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε απορρίψει τις προτάσεις για Προανακριτική που αφορούν, ανάμεσα σε άλλους και στελέχη της.

Αλήθεια, όσοι ασκήσατε κριτική στο ΚΚΕ, δεν το περιμένατε; Δεν το ξέρατε; Δηλαδή τι πιστεύατε ότι θα έκανε η ΝΔ, εφόσον η πλειοψηφία που έχει, της επιτρέπει να απορρίψει αυτές τις προτάσεις που αφορούν Προανακριτική; Τόσο αφελείς είστε; Δεν το πιστεύουμε. Προφανώς και το περιμένατε και γι αυτό πρέπει να μας εξηγήσετε τι ακριβώς επιδιώκετε. Μήπως επιδιώκατε κι εσείς τη συγκάλυψη, ακριβώς επειδή έχετε κι εσείς σοβαρές πολιτικές ευθύνες και ξέρετε ότι θα βγουν στη φόρα; Εμείς, πάντως, έχουμε κι άλλους λόγους να το πιστεύουμε αυτό.

Καταρχάς, μέχρι να καταθέσει το ΚΚΕ την πρότασή του, πρόταση για Προανακριτική ακούγαμε, αλλά πρόταση δεν βλέπαμε, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον θέλατε απλά να αιωρείται το θέμα στην ατμόσφαιρα για να παίζετε τα μικροκομματικά σας παιγνίδια. Μόλις όμως κατέθεσε το ΚΚΕ την πρότασή του, ξαφνικά επισπεύσθηκαν όλες οι διαδικασίες.

Αλλά δεν είναι μόνο η καθυστέρηση. Κάνατε πως δεν ακούγατε τις προειδοποιήσεις μας, ότι η βέβαιη απόρριψη της πρότασής σας από τη ΝΔ, θα οδηγήσει σε οριστικό ενταφιασμό της έρευνας, τουλάχιστον για τα συγκεκριμένα πρόσωπα και αδικήματα, αφού ο κανονισμός της Βουλής απαγορεύει να κατατεθεί ξανά τέτοιο αίτημα. Αυτό, βέβαια, είναι σοβαρή ευθύνη πρώτα απ’ όλα της ΝΔ.

Όμως όλοι σας – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ – χρεώνεστε από κοινού την άρνησή σας στην πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση για να καταργηθεί εξ ολοκλήρου ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην εξαρτάται από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία η δίωξή τους, αλλά να μπορούν να δικάζονται όπως ο κάθε πολίτης. Και τώρα έρχεστε εδώ και παριστάνετε ότι μαλώνετε και μεταξύ σας. Είστε το τρίγωνο της συμφοράς, του κουκουλώματος και της συγκάλυψης. Τα τρία συνεταιράκια και στο συγκεκριμένο θέμα.

Αλλά υπάρχει κι άλλο ζήτημα στη στάση του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μόνο ότι με το να αρνείστε την πρόταση για Εξεταστική, αρνείστε τη δυνατότητα αναζήτησης πολιτικών ευθυνών για το έγκλημα που κατεξοχήν συνδέεται με πολιτικές αποφάσεις και κατευθύνσεις, αφού αφορά τις σιδηροδρομικές μεταφορές της χώρας. Εσείς, πάτε να συγκαλύψετε και τις τυχόν ποινικές ευθύνες, περιορίζοντάς τες στο ζήτημα της κακοδιαχείρισης των χρημάτων της ΕΕ.

Έχετε κάνει ευαγγέλιο σας το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, το οποίο, κι εμείς, φυσικά, το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και θέλουμε να ερευνηθούν όσα αναφέρει, αλλά δεν το θεωρούμε και κανένα θέσφατο! Άλλωστε, ξέρουμε πόσες και πόσες φορές η ίδια η ΕΕ έχει συγκαλύψει σκάνδαλα και φυσικά δεν της έχουμε και καμία εμπιστοσύνη.

Για πείτε μας όμως και κάτι ακόμα. Η κακοδιαχείριση των χρημάτων για τη σύμβαση 717, δεν θα υπήρχε και χωρίς να έχει συμβεί το έγκλημα των Τεμπών; Φυσικά και θα υπήρχε, αφού αυτή η σύμβαση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2016 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Όμως, για το ίδιο το έγκλημα, αυτό το έγκλημα που έχει 57 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους νέους ανθρώπους, ποιες είναι οι ποινικές ευθύνες που προτείνετε να διερευνηθούν; Καμία απολύτως είναι η απάντηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα το παραδέχεται έμμεσα βέβαια και γι’ αυτό λέει ότι θα φέρει κι άλλη, ξεχωριστή πρόταση για το έγκλημα.

Εμείς, λοιπόν, υπερψηφίζουμε όλες τις προτάσεις, γιατί θέλουμε να διερευνηθεί οτιδήποτε μπορεί να διερευνηθεί και με οποιονδήποτε τρόπο.

Ευτυχώς, όμως, που το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία έγινε δεκτή από τη Βουλή. Και θα γινόταν, φυσικά δεκτή και χωρίς τις ψήφους της ΝΔ, κάτι που η ΝΔ το γνώριζε και γι’ αυτό είχε τη συγκεκριμένη στάση, όπως όλοι σας γνωρίζετε. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε η απόλυτη συγκάλυψη. Όχι ότι έχουμε αυταπάτες για τα όρια που θα έχει και αυτή η Εξεταστική, όπως και τόσες στο παρελθόν, με δεδομένη την πλειοψηφία που υπάρχει.

Όμως, τουλάχιστον το θέμα του εγκλήματος των Τεμπών, θα παραμείνει ψηλά, όσο προχωρούν και οι ποινικές διαδικασίες με βάση τη μήνυση των συγγενών των θυμάτων. Και θα έχουμε την ευκαιρία, τουλάχιστον από τη μεριά μας, να αναδείξουμε τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους για το έγκλημα. Να αναδειχθούν όλες οι πλευρές και αυτές είναι πάρα πολλές.

Δείτε ένα παράδειγμα: στις λίγες μέρες που πέρασαν από την προηγούμενη συζήτηση μέχρι σήμερα, υπάρχουν αρκετές νέες εξελίξεις. Υπάρχει εισαγγελική εντολή για έρευνες στα συντρίμμια των βαγονιών και υπάρχουν ευρήματα. Χθες είχαμε περιστατικό εκτροχιασμού τρένου του Προαστιακού της Hellenic Train στην Πάτρα με 72 επιβάτες ευτυχώς χωρίς θύματα. Βλέπετε ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια είναι εδώ, παρόντες. Πού θα συζητηθούν αυτά και άλλα ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν; Με τη δική σας πρόταση δεν θα συζητηθούν πουθενά.

Μάλιστα, και ορισμένοι εδώ μέσα ειρωνευτήκατε την πρότασή μας, γιατί, λέτε, μας πάει πολύ πίσω στο 1997. Μα, αγαπητές μου κυρίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που ήσασταν εισηγήτριες σήμερα εδώ στην ολομέλεια, δεν είναι η πρότασή του ΚΚΕ που μας πάει στο 1997, η πολιτική όλων σας για την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων μας πάει τότε, αφού τότε ψηφίστηκε ο πρώτος σχετικός νόμος και ακολούθησαν όλοι οι άλλοι, όσους αναφέρουμε αναλυτικά και ονομαστικά και μας οδήγησαν σ΄ αυτή την τραγωδία.

Πώς θα αναζητήσουμε, δηλαδή, τις πολιτικές ευθύνες, αν δεν πάμε στο σημείο εκκίνησης της εφαρμογής αυτής της πολιτικής που εμείς, αλλά και όλος ο ελληνικός λαός, όλη η ελληνική νεολαία που βγήκε μαζικά στους δρόμους, θεωρούμε ένοχη; Η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με το πολιτικό περιεχόμενο της πρότασης του ΚΚΕ, ενώ ειδικά το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνατε λες και «σας πάτησαν τον κάλο», επειδή αποδίδουμε ευθύνες και στις κατευθύνσεις της ΕΕ και στις πολιτικές σας.

Και τι δεν ακούσαμε: «ότι η ΕΕ και η ιδιωτικοποίηση δεν έχουν καμία σχέση με το έγκλημα των Τεμπών», «ότι αυτή είναι που μας επιβάλλει να έχουμε κανόνες ασφαλείας, ότι «μας κυνηγάει μάλιστα επειδή δεν τους τηρούμε» κ.α.! Αλήθεια; Έτσι είναι; Από πού ξεφυτρώσατε εσείς που τα λέτε όλα αυτά; Από ποιον περιστερώνα πετάξατε; Δεν ξέρετε τάχα, ότι το σύγχρονο σύστημα τηλεδιοίκησης ERTMS υπάρχει εγκατεστημένο μόλις στο 13% του δικτύου των κρατών – μελών της ΕΕ;

Δεν καταλαβαίνετε, πως όταν ο σιδηρόδρομος τεμαχίζεται σε πολλά κομμάτια, όταν έχεις σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα πολλές διαφορετικές εταιρείες, πολλούς εργολάβους, το ίδιο το δημόσιο, και όλους αυτούς να λειτουργούν με κριτήριο και τα συμφέροντά τους, που πολλές φορές και είναι αντιτιθέμενα μεταξύ τους, έχεις την τέλεια συνταγή κινδύνου για μια τραγωδία σαν αυτή που ζήσαμε στα Τέμπη; Ε, αυτή ακριβώς είναι η πολιτική της ΕΕ.

Με αυτόν τον τρόπο που επιλέγουμε εμείς, όχι μόνο δεν αθωώνουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά θέτουμε τις ευθύνες της στις πραγματικές τους διαστάσεις. Γιατί αυτή η πολιτική δεν πέφτει μόνη της από τον ουρανό. Χρειάζεται μια κυβέρνηση σε κάθε χώρα για να την υλοποιήσει. Και η ΝΔ είναι φανατικός υπερασπιστής της, τόσο τα τελευταία 4,5 χρόνια που κυβερνά, όσο και στο παρελθόν που κυβέρνησε ξανά.

Άρα δεν είναι αυτό το πρόβλημά σας. Το πρόβλημά σας είναι ότι έχετε κι εσείς ευθύνες. Γιατί τα ίδια ακριβώς έχετε υπηρετήσει και εσείς του ΠΑΣΟΚ και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ – και όσοι μένετε και όσοι φεύγετε απ’ αυτόν ανεμίζοντας τη σημαία της υπεράσπισης της μνημονιακής διακυβέρνησης 2015-2019 – και θέλετε οι ευθύνες ακριβώς όλων σας να κρυφτούν.

Ακούγαμε τον κύριο Ανδρουλάκη και νομίζαμε ότι ακούμε κάποιον εκπρόσωπο της Κομισιόν εδώ μέσα. Δεν μας κάνει βέβαια εντύπωση. Είναι γνωστές οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων με τα διάφορα λόμπι των Βρυξελλών. Και τελικά πού καταλήγετε όλοι σας; Δεν φταίει η ΕΕ, είπε ο κ. Ανδρουλάκης, για το παράνομο ρουσφέτι του σταθμάρχη. Για δείτε λοιπόν ποιος ταυτίζεται με τη ΝΔ, που από την πρώτη στιγμή, πήγε να μας πείσει ότι το πρόβλημα αρχίζει και τελειώνει σε έναν σταθμάρχη.

Τον ακούσαμε τον κ. Ανδρουλάκη επίσης να λέει ότι το ΚΚΕ έδωσε σανίδα σωτηρίας στη ΝΔ. Κάνατε λάθος βέβαια και μείνατε μόνοι σας, αφού όλα τα κόμματα, εκτός από εσάς, ψήφισαν την πρόταση του ΚΚΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Μήπως ήθελαν όλοι να δώσουν σανίδα σωτηρίας στη ΝΔ και έμεινε μόνο το ΠΑΣΟΚ, μόνο και συνεπές στον αντιδεξιό αγώνα; Γελάνε και τα τρία μνημόνια που ψηφίσατε παρεΐτσα με τη ΝΔ και οι καρέκλες εδώ δεξιά μου, που έχετε καθίσει δυο φορές μαζί σε κυβερνήσεις με την «επάρατο».

Νομίζουμε ότι ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για τις επιδιώξεις του καθενός και της καθεμιάς.

Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι θα κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα. Αυτή την υπόσχεση αναλάβαμε τον περασμένο Μάρτιο ενώπιον του ελληνικού λαού που διαδήλωνε. Αυτή την υπόσχεση έχουμε αναλάβει και ενώπιον των συγγενών των θυμάτων. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: