Δικαστική κάλυψη στο κρεσέντο αστυνομικής βίας σε βάρος Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών με πρόσχημα ότι τα θύματα “δε φορούσαν μάσκες”

Οι κατηγορούμενοι αγωνιστές διαμαρτυρήθηκαν και επεσήμαναν στην πρόεδρο ότι οι μάσκες τους χάθηκαν όταν οι μπρατσαράδες της Ειδικής Ομάδας Μεταγωγών τους έσερναν σαν τσουβάλια στο πάτωμα, αλλά η πρόεδρος δεν έδωσε σημασία.

Το δικαστήριο δεν μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία γιατί οι περισσότεροι των κατηγορουμένων δεν φορούν μάσκα! Αυτό ήταν το μόνο που βρήκε να πει η πρόεδρος του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ιωάννα Λάμπρου-Βελήσαρη, όταν το δικαστήριο επανήλθε στην έδρα, μετά το όργιο βίας που άσκησαν ενάντια στους τούρκους και κούρδους αγωνιστές οι κουκουλοφόροι της ΕΟΜ (Ειδική Ομάδα Μεταγωγών).

Οι κατηγορούμενοι αγωνιστές διαμαρτυρήθηκαν και επεσήμαναν στην πρόεδρο ότι οι μάσκες τους χάθηκαν όταν οι μπρατσαράδες της ΕΟΜ τους έσερναν σαν τσουβάλια στο πάτωμα, αλλά η πρόεδρος δεν έδωσε σημασία. Ούτε κάλεσε τον επικεφαλής της φρουράς για να του ζητήσει εξηγήσεις για τα καταγγελλόμενα. Και βέβαια, όπως επισημάναμε σε προηγούμενο σημείωμά μας, δεν διέκοψε το διάλειμμά του προκειμένου να σταματήσει το όργιο βίας που εκτυλισσόταν μέσα στη δικαστική αίθουσα. Με τη στάση του το δικαστήριο κάλυψε πλήρως το όργιο βίας από την ειδική κατασταλτική μονάδα, γεγονός που εγείρει γενικότερο ζήτημα για την αντιμετώπιση που θα έχουν οι δικαζόμενοι αγωνιστές.

Ξεσαλωμένοι οι ΕΟΜίτες προσπάθησαν να μας εμποδίσουν να φωτογραφίσουμε τον ηλικιωμένο αγωνιστή που αισθάνθηκε πόνο στο στήθος και αδιαθεσία, επικαλούμενοι προσωπικά δεδομένα του (πρώτα τον ξυλοκόπησαν, όπως και τους συντρόφους του, και μετά «θυμήθηκαν» τα προσωπικά του δεδομένα, για να μη φανούν τα αποτελέσματα των τραμπουκισμών τους). Τους αγνοήσαμε, γιατί είχαμε ήδη πάρει τη συναίνεσή του. Ο αγωνιστής μας δήλωσε πως όχι μόνο δεν έχει αντίρρηση, αλλά θέλει να τον φωτογραφίσουμε και να δημοσιεύσουμε τη φωτογραφία, για να θαυμάσει ο Χρυσοχοΐδης τα αποτελέσματα της δράσης των κουκουλοφόρων του.

Χρειάστηκε να το απαιτήσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης από αξιωματικό, για να κληθεί ασθενοφόρο και να παραλάβει τον αγωνιστή για να τον μεταφέρει στο «Θριάσιο» της Ελευσίνας. Αυτό έγινε στις 4 το απόγευμα.

Το όργιο βίας μέσα στη δικαστική αίθουσα κατήγγειλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης Αλέκα Ζορμπαλά, Ιωάννα Κούρτοβικ, Δημήτρης Σαραφανιός και Πατρίκιος Πατρικουνάκος. Παραθέτουμε τη δήλωσή τους:

Καταγγελία – Δήλωση Δικηγόρων Υπεράσπισης στη Δίκη των 11 Τούρκων και Κούρδων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Κορυδαλλό
Αθήνα 8/7/2021

Οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι παριστάμεθα για λογαριασμό των: Sinan Ozen Oktay του Atif, Sadi Naci Ozpolat του Halil, Harika Kizilkaya του Orhan, Ismail Zat του Mustafa, Kaya Hasan του Mustafa, Halil Demir του Αli, Αli Ercan Gokoglu του Husseyn, Hazal Secer του Mahmut, Anil Sayar του Bekir, Βurak Agarmis του Atanur, Cam Sinan του Murat, Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων και αιτούντων άσυλο, στα πλαίσια πολυήμερης δίκης που διεξάγεται στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, καταγγέλλουμε τις πλήρως απαξιωτικές και πέρα από κάθε έννοια κράτους δικαίου και απονομής δικαιοσύνης, συνθήκες διεξαγωγής της δίκης.

Κορύφωση των ανωτέρω συνιστά το γεγονός, ότι στη σημερινή δικάσιμο και κατά τη διάρκεια ημίωρης διακοπής, όπου ως συνήγοροι επικοινωνούσαμε με τους κατηγορουμένους, εισήλθαν στη δικαστική αίθουσα ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες εφόρμησαν με βαναυσότητα κατά των κατηγορουμένων, διακόπτοντας την επικοινωνία μας με τους εντολείς μας, επιχειρώντας να τους μεταφέρουν με τη βία στα κρατητήρια.

Τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και οι συνήγοροί τους αντιδράσαμε στη βίαιη αυτή ενέργεια, καθώς η αίθουσα του δικαστηρίου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Ανδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με κεκαλυμμένα χαρακτηριστικά, γρονθοκοπούσαν, κλωτσούσαν και καθύβριζαν τους κατηγορουμένους.

Οι κατηγορούμενοι μεταφερθήκαν σερνόμενοι στα κρατητήρια δεχόμενοι χυδαίες ύβρεις και ακραία βία. Ενας από τους κατηγορούμενους μεγάλης ηλικίας, ο οποίος έχει υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς προ διετίας (διπλό bypass), δέχθηκε απανωτές αγκωνιές στο στήθος με αποτέλεσμα να σωριαστεί στα έδρανα και δυο ώρες αργότερα ήρθε ασθενοφόρο για τη διακομιδή του στο Θριάσιο Νοσοκομείο

Τα γυαλιά άλλου κατηγορουμένου, καθώς και ένα απο τα παπούτσια του, παρέμειναν στην αίθουσα ως τρόπαια για τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα εν έτει 2021. Μεταξύ των άλλων χτυπήθηκε και η διερμηνέας της δίκης.

Το δικαστήριο κατά την επάνοδό του, αρνήθηκε να πάρει θέση για το γεγονός και διέκοψε επικαλούμενο ότι οι κατηγορούμενοι δεν φορούσαν μάσκες (τις οποίες σκίσαν οι αστυνομικοί κατά την εφόρμησή τους).

Προσπαθώντας να τιμήσουμε τον τίτλο του συνηγόρου υπεράσπισης, δηλώσαμε ότι αποχωρούμε, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστεί διαδικασία σε αυτό το χώρο.

Καταθέσαμε ακόμη, άμεση αναφορά στον πρόεδρο του ΔΣΑ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης

Αλέκα Ζορμπαλά

Ιωάννα Κούρτοβικ

Δημήτρης Σαραφιανός

Πατρίκιος Πατρικουνάκος

Πηγή: eksegersi.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: