Τι… παίζει σήμερα; – Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2022

Ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, περιήγηση σε μουσεία, μουσική, τηλεοπτικές σειρές, βιβλία και άλλες προτάσεις

Θέατρο

“Πάτα το κουμπί”… στη Ζάκυνθο, για τρεις μοναδικές παραστάσεις

 

Προμηθέας Δεσμώτης – Περιοδεία

Μετά από μία συναρπαστική περιοδεία με τριάντα τρεις παραστάσεις που είδαν περισσότεροι από 50.000 θεατές σε όλη την Ελλάδα και τρεις θριαμβευτικές sold out παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Θέατρο Πορεία παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή καλοκαιρινή περίοδο τον «Προμηθέα Δεσμώτη», του Αισχύλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένα φεστιβάλ και θέατρα στην Αττική, την περιφέρεια και την Κύπρο.

Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός. Πρόκειται για μία σπαρακτική επίκληση του πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Μία επίκληση ενιαία, με συνεχή κλιμάκωση από την αρχή ως το τέλος, για τον άνθρωπο. Ένας ασταμάτητος αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας…

Σε μία εξαιρετική διανομή, μεταξύ άλλων, τον ρόλο του Προμηθέα ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου, τον ρόλο του Ωκεανού ο Αλέκος Συσσοβίτης και τον ρόλο του Ερμή ο Ιωάννης Παπαζήσης.

Σαβ, 3/9 Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης
Τρι, 6/9 FALIRO SUMMER THEATER
Πεμ, 8/9 Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων

 

“Ο κατά φαντασίαν ασθενής” του Μολιέρου 

Από το  Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Ρούμελης.

“Ο κατά φαντασίαν ασθενής” είναι το εμβληματικό και τελευταίο έργο του δημοφιλούς δημιουργού και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Παρίσι το 1673, με τον ίδιο το συγγραφέα στο ρόλο του πρωταγωνιστή.

Η παράσταση:
Ένας Παρισινός θίασος αναγκάζεται να ξεκινήσει περιοδεία στη Γαλλική επαρχία, καθώς έχει αποκλειστεί από τις παραστάσεις του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’. Η ανάγκη τους κάνει να αναζητούν καινούριο έργο, ώσπου γνωρίζουν τον εκκολαπτόμενο θεατρικό συγγραφέα με το όνομα Μολιέρος. Εκείνος έχει ένα έργο, τους το διαβάζει και αμέσως το αγοράζουν. Ο τίτλος του: Ο κατά φαντασίαν Ασθενής!

Ο Αργκάν είναι κατά φαντασίαν άρρωστος. Πιστεύει ότι πάσχει από αναρίθμητες ασθένειες και θέλει συνεχώς να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του γιατροί και να τον εξετάζουν. Έτσι γίνεται θύμα επιτήδειων που τον εκμεταλλεύονται. Η γυναίκα του τον απατά με ένα γιατρό, απατεώνες γιατροί απομυζούν τα χρήματά του και όταν αποφασίζει να παντρέψει τη μεγάλη του κόρη με γιατρό της επιλογής του, εκείνη, που εν τω μεταξύ αγαπάει άλλον, αναγκάζεται να παρουσιάσει τον αγαπημένο της ως διάσημο γιατρό, προκειμένου να γίνει αποδεκτός από τον πατέρα της.
Η αποθέωση της επιστημονικής αυθεντίας συγκρούεται με τις ανθρώπινες ανάγκες και η επιστήμη επανατοποθετείται εκεί που της πρέπει: αρωγός και μοναδικό επίτευγμα των ανθρώπων, μακριά από δογματισμούς που την αδικούν και τη διαστρεβλώνουν.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία, μουσική, διασκευή και πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης
Σκηνικά, κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική επιμέλεια και παραγωγή: Κώστας Λώλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Κοσμίδου

Παίζουν οι Ηθοποιοί:
Αργκάν, ο κατά φαντασίαν ασθενής, Μπεζάρ ηθοποιός της εποχής: Θανάσης Τσαλταμπάσης
Τουανέτ, υπηρέτρια του Αργκάν, σύζυγος του Μπεζάρ: Νικολέτα Βλαβιανού
Γιατρός Ντιαφουαρύς, Πουντσινέλο, αφηγητής: Νίκος Ορφανός
Κλεάντ, ερωτευμένος με την Ανζελίκ, Ιππότης της Μοντένα: Ορφέας Παπαδόπουλος
Μπεράλντ, αδερφός του Αργκάν, Φιλίπ σωματοφύλακας του Μπεζάρ: Δημήτρης Καλαντζής
Μπελίν, δεύτερη γυναίκα του Αργκάν, πρώτη κόρη του Μπεζάρ: Αγοραστή Αρβανίτη
Ανζελίκ, πρώτη κόρη του Αργκάν, δεύτερη κόρη του Μπεζάρ: Νάστια Βραχάτη
Λουϊζόν, δεύτερη κόρη του Αργκάν, τρίτη κόρη του Μπεζάρ: Στεφανία Καλομοίρη
Τομά Ντιαφουαρύς, Μολιέρος: Αλέξανδρος Ζουριδάκης

3/9 στις  Αχαρνές 

 

“Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη – περιοδεία

Στην τραγωδία Ιφιγένεια εν Αυλίδι, η κεντρική ηρωίδα πεθαίνει για έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο. Μια κοινωνία σε παρακμή θυσιάζει την Ιφιγένεια στην οποία ενσαρκώνεται μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων. Έπειτα από είκοσι χρόνια Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μοιάζει να αναρωτιέται: είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος; Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα και ενώ αντικρίζουμε τα πρώτα σημάδια ενός δυστοπικού μέλλοντος, εξακολουθούμε κι εμείς να αναρωτιόμαστε: είναι άραγε δυνατόν να αλλάξουν τα πράγματα; Ο Θέμης Μουμουλίδης δημιουργεί μια παράσταση που στοχάζεται πάνω στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με όχημα τη νέα μετάφραση του έργου από την Παναγιώτα Πανταζή. Την παράσταση διατρέχει ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο του συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου, ο οποίος εμπνέεται από τη μορφή της Ιφιγένειας, δημιουργώντας μια παράλληλη, δική του αφήγηση, σε διάλογο με τη σκηνοθεσία.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνικό: Γιώργος Γαβαλάς
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Make up artist: Olga Falei
Hair stylist: Κωνσταντίνος Κολιούσης
Βοηθός Hair stylist: Νίκη Βασιλείου
Κατασκευή σκηνικών: Γιάννης Νίτσιος
Κατασκευή κοστουμιών ηρώων: “Niki Psyhogiou Sur Mesure Act”
Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Πιερρουτσάκου
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέττα Μακρυνόρη
Βοηθός συνθέτη – Μουσική διδασκαλία: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Μαριάννα Παπαγεωργίου
Βοηθός ενδυματολόγου: Σοφία Μπαμπανιώτη
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Artwork: Πέτρος Παράσχης
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού
Επικοινωνία περιοδείας: Ρίτα Σίσιου
Διεύθυνση παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης
Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Μπάλλα

Παίζουν: Μαρία Πετεβή (Ιφιγένεια), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγαμέμνων), Παντελής Δεντάκης (Πρεσβύτης – Αγγελιαφόρος), Ιωάννα Παππά (Κλυταιμνήστρα), Άκης Σακελλαρίου (Μενέλαος), Γιώργος Χρυσοστόμου (Αχιλλέας)

Χορός:  Ιουλία Γεωργίου, Σοφία Κουλέρα, Ειρήνη Λαφαζάνη, Ιωάννα Λέκκα, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Νοέα, Δανάη Πολίτη, Βικτώρια Φώτα.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου ΠΑΤΡΑ

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου ΛΕΙΒΑΔΙΑ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου ΑΓΡΙΝΙΟ

Σάββατο 10, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου ΠΑΠΑΓΟΥ

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου ΘΗΒΑ

Τετάρτη Σεπτεμβρίου ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου ΑΙΓΑΛΕΩ

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου ΧΑΛΚΙΔΑ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ΗΡΩΔΕΙΟ

 

Κινηματογράφος

STUDIO new star art cinema – Πρόγραμμα και ώρες προβολών από 1 έως 7 Σεπτέμβρη 2022

 

Cine “Πετρούπολις” 

Πέμπτη 1/9/2022 – Κυριακή 4/9/2022

20:30 – Πάντα στο κόκκινο >>(Παιδική)
22:30 – To γεγονός  >>(Κοινωνική)

Μουσική

” ΘΥΜΗΣΕΣ!! ” 18 Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη για το Σπίτι Του Ηθοποιού

Το Ίδρυμα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ θα πραγματοποιήσει μουσική παράσταση με τον τίτλο «ΘΥΜΗΣΕΣ!! 18 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη για το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ», το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ., στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος.

Έμπνευση για αυτή την παράσταση αποτέλεσε το CD με 18 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία είχε παραχωρήσει ο ίδιος ο συνθέτης στο Ίδρυμα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ και τα είχαν ερμηνεύσει Έλληνες ηθοποιοί.

Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά:

«Αυτός ο δίσκος είναι για μένα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, για την οποία δεν έχω παρά θερμές ευχαριστίες για όλους αυτούς που συνέλαβαν την ιδέα και την πραγματοποίησαν. Οι λόγοι πολλοί… Πρώτον γιατί θαυμάζω και αγαπώ ιδιαίτερα τους ηθοποιούς. Δεύτερον γιατί οι περισσότεροι στο βάθος κρύβουν έναν καλό τραγουδιστή… Και τρίτον γιατί ο σκοπός είναι ιερός!»

Στην παράσταση που πραγματοποιείται έναν χρόνο μετά τον θάνατο του αξέχαστου συνθέτη, αγαπημένοι Έλληνες ηθοποιοί ερμηνεύουν και πάλι τις 18 ξεχωριστές μελωδίες που παραχώρησε ο Μίκης Θεοδωράκης στο ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ.

Θύμησες από την ίδρυση του ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ μέχρι σήμερα , 18 ιδιαίτερες ερμηνείες από αγαπημένους ηθοποιούς και την Λαϊκή Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Συμμετέχει η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων.

Μια μεγάλη γιορτή γεμάτη Ελλάδα κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στο Ηρώδειο.

Τη βραδιά παρουσιάζουν η Άννα Φόνσου και ο Δημήτρης Κουρούμπαλης.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Ελένη Ανουσάκη, Γιώργος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Καζάκος, Θάνος Καληώρας, Χρήστος Κάλλοου, Παύλος Κοντογιαννίδης, Μαρία Κορινθίου, Νίνα Λοτσάρη, Σπύρος Μπιμπίλας, Νάντια Μπουλέ, Κατερίνα Παπουτσάκη, Παναγιώτης Πετράκης, Ελένη Ροδά, Κάρμεν Ρουγγέρη, Χάρης Ρώμας, Κερασία Σαμαρά, Φίλιππος Σοφιανός, Άννα Φόνσου.

Για τη Λαϊκή Ορχήστρα «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Βασιλάς Καλλιτεχνική διευθύντρια: Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Ηχοληψία: Μιχάλης Αλεξάκης

Συντονισμός και υπεύθυνη παραγωγής: Sophie Hayes

Υπεύθυνη τύπου & δημόσιες σχέσεις: Μαίρη Βιντιάδου

Μουσικοί: Θανάσης Βασιλάς μπουζούκι, κορυφαίος Γιάννης Ματσούκας μπουζούκι Δημήτρης Ανδρεάδης πιάνο – Ξενοφών Συμβουλίδης όμποε, φλογερές, μπαγλαμάς – Νίκος Γκιόλας κιθάρα – Αρτέμης Σαμαράς βιόλα – Λευτέρης Γρίβας ακορντεόν – Θεόδωρος Κουέλης μπάσο – Νίκος Σκομόπουλος ντραμς –Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης κρουστά

Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης τραγούδι

Συμμετέχει η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων
Δάσκαλος της Χορευτικής Ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων: Αναστάσιος Πλίτσης

Χορευτική ομάδα: Αγγελοπούλου Αριάδνη, Δρόσου Κατερίνα, Θυμιοπούλου Ηλιάνα, Καναράκη Κατερίνα, Κατάρα Αλεξάνδρα, Καραμπατζάκη Κατερίνα, Λεονταράκη Χρυσούλα, Λιναρά Παρασκευή, Μισυρλή Μυρτώ, Μπαρούνη Φαίη, Νούτσου Χριστίνα, Πετρολιάγκη Σοφία, Πιτσόλη Κατερίνα, Πορφυράκη Όλγα, Πουλή Δήμητρα, Σινάνη Μαρία, Σταματούκου Ζωή, Συναρέλλη Αθηνά, Τυρίκου Νάγια, Φουρνατζοπούλου Φωτεινή, Βασιλικιώτης Δημήτρης, Γκότσης Βασίλης, Ζέκης Νίκος, Θυμιόπουλος Αλέξης, Καζάς Γιάννης Καραδημήτρης Σωτήρης, Καργάκης Μόδεστος, Κόλιας Νεκτάριος, Κυριακίδης Χρήστος, Κωστάκης Μάριος, Λειβαθηνός Θεοδόσης, Λιναράς Κωνσταντίνος Ντούνης Γεώργιος, Παπαδημητρίου Μιχάλης, Πινκερίδης Αγγελής – Αντώνιος, Ρίζος Παναγιώτης, Σωτηρόπουλος Σπύρος, Τράπαλης Δημήτρης, Τσιάκος Γεώργιος, Τσουραπάς Δημήτρης.

Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος
Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Ηχοληψία: Μιχάλης Αλεξάκης
Επιμέλεια τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού spot: Γιώργος Παπαθεοδώρου
Επιμέλεια γραφιστικών – παραγωγή έντυπου υλικού: Εκδόσεις Μπατσιούλα
Οργάνωση Παραγωγής: ΜΑΝΤΑΜ ΣΑΡΔΑΜ
Εισιτήρια: viva.gr

Το Ίδρυμα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ευχαριστεί για την υποστήριξη την κα Μαργαρίτα Θεοδωράκη και την Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων κα Ελένη Τσαλδάρη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
«ΘΥΜΗΣΕΣ!! 18 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη για το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ»
Ημερομηνία: Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022
Ώρα έναρξης: 9 μ.μ.
Χώρος: Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα (Τηλ: 2103241807)
Σημεία Προπώλησης: viva.gr
Τιμή εισιτηρίου: Διακεκριμένη Ζώνη 50€ • Ζώνη Α΄ 30€ • Ζώνη Β΄ 20€ • Άνω Διάζωμα 12€ • Αμέα 10€ •

Τα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν αποκλειστικά στο Ίδρυμα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ

 

Γεράσιμος Ανδρεάτος και Μάκης Ψαραδέλλης

“Εκεί που η πέτρα μαύρισε άνθισαν μενεξέδες”.

Η μουσική παράσταση των Γερασίμου Ανδρεάτου και Μάκη Ψαραδέλλη, σε σκηνοθεσία της Ελένης Καρακάση γράφτηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν, απόγονοι όλοι μικρασιατών προσφύγων του 1922, δεν αφήνουν τη σπίθα της μνήμης να σβήσει. Με φαντασία, λόγο και ήχους γεννημένους από τη μουσική μας παράδοση, η “Μνήμη” (Ελένη Καρακάση) σε αυτό το μουσικό ταξίδι, μοιράζεται μαζί μας ιστορίες και τραγούδια, κληρονομιά των παππούδων μας από τις αλησμόνητες πατρίδες τους.

Τα τραγούδια τους δε μιλούν μόνο για τον ξεριζωμό τους, αλλά υμνούν κι όλα εκείνα που μας κάνουν ανθρώπους. Για την αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, την αδελφοσύνη.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Διονυσίων 2022.

 

ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΑΝΙΜΕ

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, που κυκλοφόρησε την τελευταία, 8η σειρά τραγουδιών του “ΑΝΙΜΕ” τον Μάϊο που μας πέρασε, ετοιμάζεται για την πρώτη ολοκληρωμένη τους παρουσίαση για μια και μοναδική συναυλία,
την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη  Δήμου Αθηναίων.

Θα έχει μαζί του πέρα από την γνωστή και μη εξαιρετέα μουσική του οικογένεια (τον Σωτήρη Ντούβα, τον Κωστή Χριστοδούλου, τον Κώστα Παντέλη και τον Yoel Soto), δύο σπουδαίους σολίστες που έδωσαν τον αέρα και την “anima” τους στο ΑΝΙΜΕ: τον Φώτη Σιώτα και τον Θοδωρή Ρέλλο.

Επίσης, σε φοβερή σύμπραξη-τιτανομαχία οι τρεις μουσικοί παραγωγοί που έσκαψαν μαζί με τον Φοίβο αναζητώντας ηχητικά κρυφά δωμάτια την τελευταία δεκαετία: ο Βασίλης Ντοκάκης του ΑΝΙΜΕ και ο Χρήστος Λαϊνάς της ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, θα παίξουν μαζί με τη μπάντα ζωντανά επί σκηνής.
Στον ήχο δε, ο παραγωγός του ΑΟΡΑΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Γιάννης Πετρόλιας,
θα σχηματίσει μαζί τους την ίδια πρόταση, την ίδια “φράση”.
Τη σκηνή και τα φώτα θα διαμορφώσει ειδικά ο Παναγιώτης Τσεβρένης.

Το όποιο αίνιγμα του δίσκου θα είναι εκεί για να το αποκαλύψει η φωνή
και η παρουσία της Νεφέλης Φασούλη.

Εκτός από τα 10 τραγούδια του ΑΝΙΜΕ, η πολυσυμμετοχική παρέα θα παρουσιάσει ολοκαίνουργιες εκδοχές τραγουδιών του Φοίβου
από όλη του τη δισκογραφία.

Σας περιμένουμε να τραγουδήσουμε το ΑΝΙΜΕ για πρώτη φορά μαζί.

3/9 Μονή Λαζαριστών – Θεσσαλονίκη

6/9 Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων – Γκάζι

 

CHÓRES στο Κηποθέατρο Παπάγου

Οι CHÓRES ταξιδεύουν στο παρελθόν μέσα από τους μουσικούς τόπους και την ιστορία.

Η γυναικεία χορωδία CHÓRES υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίνας Σάτι θα βρεθεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στοΚηποθέατρο Παπάγου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου-Χολαργού για μια μοναδική συναυλία, παρουσιάζοντας τα μουσικά έργα ΑΠΕΝΑΝΤΙκαιΠΕΡΑΣΜΑΤΑκαισυμπράττοντας για μια ακόμη φορά με επιφανείς καλλιτέχνες.

Μετά από δύο sold οut παραστάσεις, η Σαβίνα Γιαννάτου και τογυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES, ετοιμάζονται να συναντηθούν ξανά, αυτή τη φορά στη σκηνή του Κηποθέατρου Παπάγου, για να ερμηνεύσουν τη μουσική παράσταση με τίτλο ΠΕΡΑΣΜΑΤΑπου συνδυάζει την παράδοση, τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και τον αυτοσχεδιασμό σε αξεδιάλυτο σύνολο, με βασικό όχημα την ανθρώπινη φωνή.

Τα ΠΕΡΑΣΜΑΤΑαποτελούν ένα ανθολόγιο έργων από τραγούδια που έγιναν υλικό έρευνας και “αναποδογύρισαν” στα χέρια μιας νεότερης γενιάς συνθετών για νέες μουσικές εμπειρίες και απροσδόκητες εκπλήξεις, ειδικά για αυτή τη μουσική παράσταση, των Γρηγόρη Ελευθερίου, Γιάννη Μαραμαθά, Φίλιππο Σακαγιάν και Γκάρυ Σάλομον.

Στη συνέχεια, οι CHÓRES θα παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση ΑΠΕΝΑΝΤΙ σεμουσική και στίχους του Αντώνη Απέργηη οποία εκκινεί από το χωροχρονικό πλαίσιο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Οι χορωδοί, ως επιβάτιδες μιας βάρκας που πλέει στο Ανατολικό Αιγαίο με προορισμό τις ελληνικές ακτές, θα αφηγηθούν, η καθεμία στη δική της μουσική γλώσσα, τις μνήμες από το παρελθόν και τις πατρίδες τους. Πλούσιες και φτωχές, μικρές και μεγάλες, κόρες και μητέρες, άλλες από την Πόλη κι από τη Σμύρνη, άλλες από την Καππαδοκία, τον Πόντο και τα παράλια, μία-μία διηγούνται τη ζωή που αφήνουν πίσω.

Οι μουσικές τους μαρτυρίες προσφέρουν έμπνευση, θέτουν εις ενέργεια δημιουργικούς διαλόγους, ενδυναμώνουν το σθένος και προσφέρουν παρηγοριά σε όλους όσους ταξίδεψαν και ταξιδεύουν για να βρουν μια νέα πατρίδα.

Τα τραγούδια που έχουν επιλεγεί αναφέρονται με σεβασμό στις μνήμες και τις συνήθειες των Μικρασιατών προσφύγων.

Αναλυτικές πληροφορίες:

ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Κορνήλιος Σελαμσής.

Σολιστ: Σαβίνα Γιαννάτου

Μουσική Διδασκαλία – Διεύθυνση: Σιμέλα Εμμανουηλίδου

CΗÓRES:

Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Μαρία Δελαπόρτα, Γιώτα Δημητρακοπούλου, Μαρίνα Εμμανουηλίδου, Ειρήνη Ζούτσου, Ναταλία Κατσιμάνη, Νάνσυ Κλαμπάτσα, Σίσσυ Ορφανίδη, Ινώ Πικιώνη, Ναταλία Ρουτσολιά, Μαρίνα Σκούρα, Δανάη Στεργίου.

Νάνσυ Κλαμπάτσα αρχαία λύρα, Μαρία Δελαπόρτα κανονάκι, Ειρήνη Ζούτσου σαντούρι

ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Τη σύνθεση και επεξεργασία των τραγουδιών, καθώς και τη μουσική επιμέλεια εν γένει, υπογράφει ο συνθέτης Αντώνης Απέργης.

Σκηνοθεσία / Έρευνα – Δραματουργία: Γιάννης Παναγόπουλος

Σύνθεση – Μουσική επιμέλεια: Αντώνης Απέργης

Μουσική Διδασκαλία – Διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα

Χορογραφία – Κινησιολογία: Σταύρος Ικμπάλ

Σχεδιασμός ήχου – Ηχοληψία: Γιάννης Βούλγαρης

Φώτα: Σεμίνα Παπαλαξενδραπούλου

Μουσικοί επί σκηνής: Αντώνης Απέργης (κιθάρα), Γιάννης Πουπούλης (κιθάρα, κρουστά)

CΗÓRES:

Ανθή Ευσταθίου, Δήμητρα Γιακουμάκη, Μαρία Δελαπόρτα, Ειρήνη Ζούτσου, Γεωργία Θεολογίδου, Τόνια Λάππα, Αιμιλία Παπαπέτρου, Δανάη Στεργίου, Ελένη Τασοπούλου, Ελένη Χρυσικού

Καλλιτεχνική διεύθυνση CΗÓRES: Μαρίνα Σάττι


Προπώληση εισιτηρίων από το δίκτυο της ticketservices

EarlyBird: 10τα πρώτα 100 εισιτήρια στις 3 και 4 Αυγούστου
Γενική είσοδος: 15€
Εκπτωτικά εισιτήρια (AMEA, άνεργοι, άνω των 65): 12€
Κάρτα Νέων Φεστιβάλ: Δωρεάν


CHÓRES: Το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs (κόρες) αποτελεί ένα φυτώριο καλλιτεχνών που δημιουργήθηκε το 2017, ως απόρροια μιας σειράς καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Μαρίνας Σάττι με σκοπό την ανάδειξη του διεθνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου, με στόχο να συνδυάσει την εκπαίδευση στη μουσική, τον χορό και την υποκριτική με την παράσταση (performance) και την καλλιτεχνική έκφραση. Οι chórεs πλέον αριθμούν περισσότερες από 150 γυναίκες ηλικίας 13 έως 55 ετών, συνεργάζονται με αναγνωρισμένους διδάσκοντες από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους και σκοπός είναι το σύνολο να εξελιχθεί σε μια ισχυρή κοινότητα αλληλοϋποστήριξης, που να ευνοεί την ανάπτυξη καλλιτεχνών με ευρύτητα και κοινωνική αντίληψη.

 

Γιώργος Νταλάρας “Σμύρνη αιώνια”

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει τα μουσικά έργα του Απόστολου Καλδάρα, Μικρά Ασία, Βυζαντινός Εσπερινός κ.α. στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Μια συναυλία περιπλάνηση στο σμυρναίικο αλλά και το λαϊκό τραγούδι, στη ζωή των τόπων και των ανθρώπων, με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, της σύγχρονης ορχήστρας που είναι κατ’ εικόνα της εμβληματικής Εστουδιαντίνας της Σμύρνης, τιμώντας με αυτά τα τραγούδια την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στη συναυλία, συμμετέχει η Ασπασία Στρατηγού ιδανική ερμηνεύτρια αυτών των τραγουδιών.

Ερμηνεύουν: Γιώργος Νταλάρας, Ασπασία Στρατηγού
Ορχήστρα: Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου

Σολίστες:
Γιώργος Παπαχριστούδης, πιάνο
Μάνος Γρυσμπολάκης, ακορντεόν
Αποστόλης Βαγγελάκης, πνευστά
Γιώργος Μάτσικας, μπουζούκι

Ενορχηστρωτική επιμέλεια: Γιώργος Νταλάρας, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Γιώργος Παπαχριστούδης, Μάνος Γρυσμπολάκης
Σχεδιασμός ήχου: Αντώνης Ζαχόπουλος, Βαγγέλης Κουλούρης
Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος

 

 “Δέσπω – Ελληνικοί χοροί” στη διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

H Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, παρουσιάζει αποκλειστικά στην GNO TV, δύο σπουδαία έργα της Επτανησιακής και της Εθνικής Σχολής σε μια ενιαία παράσταση όπερας και χορού, στην οποία συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία, το Μπαλέτο και Μονωδοί της ΕΛΣ. Πρόκειται για την όπερα “Δέσπω” του Παύλου Καρρέρ σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα και σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη και για τους “Ελληνικούς χορούς” του Νίκου Σκαλκώτα σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα και χορογραφίες των Πατρίσιας Απέργη και Λίντας Καπετανέα – Γιόζεφ Φρούτσεκ.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Όπερα “Δέσπω” Παύλος Καρρέρ
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Σκηνικά, κοστούμια: Άγγελος Μέντης / Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος / Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος / Επιμέλεια μουσικού κειμένου: Γιάννης Σαμπροβαλάκης / ΚΕΜ
Δέσπω: Άρτεμις Μπόγρη / Μάρκος: Δημήτρης Πακσόγλου / Λάμπρος: Γιάννης Σελητσανιώτης / Κώστας: Διαμάντη Κριτσωτάκη
Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ

“Παρά σκλαβιά τον θάνατο ο ήρως προτιμά”, τραγουδά η Δέσπω λίγο πριν ανατινάξει τον πύργο του Δημουλά (Κάστρο Ρινιάσας) στο Ζάλογγο για να βάλει τέλος στη ζωή τη δική της καθώς και της οικογένειάς της, προκειμένου να μην παραδοθούν στο τουρκικό στράτευμα του Αλή Πασά, στην τελευταία σκηνή του μονόπρακτου μελοδράματος Δέσπω, η ηρωίς του Σουλίου. Αν και πρόκειται για την τρίτη όπερα του Παύλου Καρρέρ (1829-1896) που βασίστηκε σε ελληνικό θέμα (προηγήθηκαν οι Μάρκος Μπότσαρης και Η Κυρά Φροσύνη και θα ακολουθήσει το τελευταίο του έργο Μαραθών-Σαλαμίς), διαβάζουμε στην πρώτη έκδοση του λιμπρέτου τον χαρακτηρισμό “Πρώτον Ελληνικόν τραγικόν Μελόδραμα” και αυτό αφενός γιατί η πρωτότυπη γλώσσα του είναι τα ελληνικά –στις προηγούμενες δύο τα ελληνικά ήταν διασκευή της ιταλικής μετάφρασης–, αφετέρου γιατί τονίζεται ο ελληνικός χαρακτήρας και μέσω της μουσικής – ο “Ελληνικός μουσικός χρωματισμός σχετικός με το ύφος και την ενότητα του αντικειμένου”, όπως γράφει ο ίδιος στην επιστολή του προς το Ωδείο Αθηνών, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του έργου του (Αύγουστος 1875).

Χορός “Ελληνικοί χοροί” Νίκος Σκαλκώτας
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας
Προσαρμογή / μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων: Γιάννης Σαμπροβαλάκης / KEM
Με την Ορχήστρα και μέλη του Μπαλέτου της ΕΛΣ

I. Εθνική ενηλικίωση
Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Καλλιτεχνική συνεργάτιδα: Εύα Γεωργιτσοπούλου / Σκηνικά: Δημήτρης Νασιάκος / Κοστούμια: Πατρίσια Απέργη, Ειρήνη Γεωργακίλα / Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος / Ηχητικός σχεδιασμός: Αλέξανδρος Δράκος-Κτιστάκης / Σχεδιασμός προβολών: Κλεοπάτρα Κοραή
Χορεύουν: Γιοβάνκα Ζάριτς, Έλενα Κέκκου, Μαργαρίτα Κώστογλου, Μαρίτα Νικολίτσα, Αρετή Νότη, Ρίνα Σιμάντα, Ελευθερία Στάμου, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Στέλιος Κατωπόδης, Γιάννης Γκάντσιος, Κρίστιαν Λούτσε, Άνχελ Μαρτίνεθ Σάντσεθ, Γιάννης Μητράκης, Έλτον Ντιμρότσι, Θανάσης Σολωμός, Γιώργος Χατζόπουλος

II. Finality
Χορογραφία: RootlessRoot – Λίντα Καπετανέα, Γιόζεφ Φρούτσεκ
Σκηνικά: Πάρις Μέξης / Κοστούμια: Ίζαμπελ Λόας / Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης / Ηχητικός σχεδιασμός: Χρήστος Παραπαγκίδης
Χορεύουν: Έλενα Κέκκου, Αρετή Νότη, Μάρτα Ριβέρο ντε Μιράντα, Ελπίδα Σκούρου, Ρίνα Σιμάντα, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Γιάννης Γκάντσιος, Μιχάλης Κριεμπάρδης, Άνχελ Μαρτίνεθ Σάντσεθ, Γιάννης Μητράκης, Έλτον Ντιμρότσι, Γιώργος Χατζόπουλος

Όταν ο Νίκος Σκαλκώτας επέστρεψε από το Βερολίνο στην Αθήνα το 1933, η πατρίδα δεν τον υποδέχθηκε με τις αγκάλες ανοιχτές. Παρά τις σοβαρές σπουδές με (και τα εύσημα από) προσωπικότητες όπως οι Άρνολντ Σαίνμπεργκ και Κουρτ Βάιλ, η φήμη του ως ριζοσπαστικού νεωτεριστή δεν βοήθησε στην αποδοχή του Χαλκιδαίου συνθέτη από το αθηναϊκό κατεστημένο, απορροφημένο εκείνη την εποχή σε διαμάχες σχετικά με την αφομοίωση του παραδοσιακού στοιχείου στη λόγια μουσική. Διόλου τυχαία, οι 36 Ελληνικοί χοροί για ορχήστρα (καρπός της ενασχόλησης του συνθέτη με το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο της μουσικολόγου Μέλπως Μερλιέ, μιας από τις ποικίλες βιοποριστικές του ασχολίες) αναδείχθηκαν στο μόνο έργο του Σκαλκώτα με αξιόλογη διάδοση κατά τη διάρκεια της ζωής του χάρη στη ρυθμική και ηχοχρωματική τους ποικιλία, το εύληπτο ιδίωμα και τους ευφάνταστους τρόπους ενσωμάτωσης του παραδοσιακού υλικού.

Δείτε την παράσταση εδώ.

 

Ο Γιώργος Μεράντζας στο Antart Studio

 

Ένας χρόνος χωρίς τον Θάνο…

1 χρόνος χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο… Το έργο του θα διεγείρει πάντα την καρδιά και το μυαλό όλων των μελών και φίλων της ΚΝΕ, των νέων που «ό,τι και να λένε τ’ άστρα, αυτοί τη γλώσσα τους, τους βγάζουν». Θα μας εμψυχώνει και θα μας εμπνέει πάντα να «χορεύουμε πάνω στο φτερό του καρχαρία», για να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο…

Γι’ αυτό, με αφορμή τη συμπλήρωση 1 χρόνου από τον θάνατό του, η ΚΝΕ προβάλει στο κανάλι της στο Youtube το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Την ενορχήστρωση του αφιερώματος έκανε ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Θάνου Μικρούτσικου, Θύμιος Παπαδόπουλος και συμμετείχαν καλλιτέχνες που μοιράστηκαν επίσης χρόνια συνεργασίας με τον συνθέτη και σχέσεις αγάπης: Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης. Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Κατσίκας, Μίμης Ντούτσουλης, Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Θοδωρής Οικονόμου, Βαγγέλης Μαχαίρας, Δημήτρης Αγάθος, Τζίμης Σταρίδας.

 

Εκθέσεις

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ – “HUMAN BODY MUSEUM”

Το Μουσείο ” ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ είναι μία εκπαιδευτική – Ψυχαγωγική έκθεση-ταξίδι μέσα στο ανθρώπινο σώμα, ιδανικός συνδυασμός ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για όλη την οικογένεια. Το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και προτεινόμενο για Διδακτική Σχολική Επίσκεψη  www.humanbodymuseum.gr – fb.Human Body Museum

Το «ΣΩΜΑ» είναι μια γιγαντιαία κατασκευή, μοναδική στην Ευρώπη, πενήντα μέτρων μήκος, έξι μέτρων ύψος (50μ x 6μ) και αναπαριστά ένα ξαπλωτό ανθρώπινο σώμα εγκύου γυναίκας.Το όνομά της; ….Ζωή.

Ωράριο λειτουργίας:

Σάββατο και Κυριακή έως 24/10 11:00 – 19:00 (τελευταία ατις 18:00)

Σάββατο, Κυριακή και Αργίες από 25/10 10:00 – 18:00 (τελευταία στις 17:00)

Οι επισκέπτες μέσα από ένα θεαματικό ταξίδι εξερεύνησης του ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ξεκινούν μια πρωτότυπη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή από το πρόσωπο – το στόμα είναι η πύλη εισόδου- για το «Σώμα».

Περπατούν, βλέπουν, παρατηρούν από κοντά και ενημερώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό για όλα τα βασικά όργανα με τις λειτουργίες τους. Η καρδιά, το στομάχι ο εγκέφαλος τα πνευμόνια το ήπαρ κ.λ.π, οι αρτηρίες, όλο το φλεβικό και λεμφικό σύστημα και βέβαια το φαινόμενο της εγκυμοσύνης, ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά και τόσο κατανοητά. Συσχετίζουμε την υγεία των οργάνων με την υγιεινή διατροφή, την άθληση και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με τους κανόνες του Ιπποκράτη “Περί Διατροφής & Υγείας”

 

Περιοδική έκθεση “Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας”

Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου “Οι Μεγάλες Νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας” εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Η έκθεση περιλαμβάνει 105 αρχαία έργα και ένα ομοίωμα αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π. Χ., τα οποία σχετίζονται και αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών τόσο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και από άλλα μουσεία της Ελλάδας, όπως τα Αρχαιολογικά Μουσεία Άστρους, Θήβας, Ολυμπίας, καθώς και το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Ιδιαίτερα εμβληματική για την ιστορική επέτειο είναι η παρουσίαση της προτομής του Θεμιστοκλή, ρωμαϊκό αντίγραφο ενός πρωτότυπου έργου του 5ου αι. π.Χ., από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όστιας (Parco Archeologico di Ostia Antica). […]

Η έκθεση αποτελείται από οκτώ συνολικά εκθεσιακές ενότητες. Οι έξι πρώτες είναι αφιερωμένες σε διαφορετικά επεισόδια και μάχες των Περσικών Πολέμων. Τεκμήρια που παρουσιάζουν την πολεμική εξάρτυση των Ελλήνων οπλιτών και των Περσών, αφιερώματα των νικητών στα μεγάλα ιερά της αρχαιότητας, μεταξύ των οποίων και το κράνος του Μιλτιάδη, αιχμές βελών από το πεδίο της μάχης των Θερμοπυλών, θραύσματα αγγείων με ίχνη καύσης από την πυρπόληση της Αθήνας από τους Πέρσες και επιγραφές που θυμίζουν γνωστούς και άγνωστους πρωταγωνιστές των ιστορικών γεγονότων, είναι μερικά από τα έργα που θα συναντήσουν οι επισκέπτες στην έκθεση. Παράλληλα, μορφές θεών και μυθικών ηρώων πλαισιώνουν την ιστορική αφήγηση και τη διαπλέκουν με τις μυθικές δοξασίες, σύμφωνα με τις οποίες θεοί και θνητοί συνέργησαν για την επίτευξη της ολοκληρωτικής νίκης, βασισμένης στο αξιακό σύστημα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.https://www.katiousa.gr/politismos/theatro/istoria-enos-skylou-pou-ton-elegan-pisto/

Το εκθεσιακό αφήγημα συμπληρώνουν δύο καταληκτικές ενότητες, στις οποίες παρουσιάζεται ο απόηχος των Περσικών Πολέμων στην εικονιστική τέχνη –αρχαία και σύγχρονη– και η ιδεολογική τους σημασία.

Επιπλέον, στην αίθουσα 21, όπου εκτίθεται το χάλκινο σύμπλεγμα του αλόγου με τον αναβάτη από το Αρτεμίσιο, παρουσιάζονται σε διάλογο μαζί του πέντε αριστουργηματικά αγγεία με παραστάσεις αθλητικών και μουσικών αγώνων, σηματοδοτώντας την αξία της νικηφόρας αγωνιστικής αναμέτρησης, ατομικής και συλλογικής, όχι μόνο στον πόλεμο αλλά και στην ειρήνη.

Την έκθεση πλαισιώνουν ψηφιακές προβολές που συμβάλλουν στη δημιουργία σκηνικής ατμόσφαιρας, προκειμένου οι επισκέπτες να προσλάβουν τη δραματική ατμόσφαιρα των γεγονότων και το ελπιδοφόρο μήνυμα της Νίκης, προσφέροντας σε μερικές περιπτώσεις συμπληρωματικό ερμηνευτικό υλικό.

Τέλος, η έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο 512 σελίδων, έκδοση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

 

Τηλεόραση

Αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές που δεν χάνουν την αξία τους. Ας θυμηθούμε:

“Καρυωτάκης”: Δραματική σειρά εποχής που προβλήθηκε στην ΕΡΤ, με θέμα τη ζωή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (Δημοσθένης Παπαδόπουλος) και τη σχέση του με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (Μαρία Κίτσου). Σενάριο-σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

 

για τη σειρά δείτε εδώ:

 

 

“Το Καπλάνι της βιτρίνας”: Παιδική-νεανική σειρά 10 επεισοδίων, μεταφορά του ομότιτλου γνωστού κι αγαπημένου μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη. Η Μέλια και η Μυρτώ είναι δύο αδελφές, οκτώ και δέκα χρόνων αντίστοιχα, που ζουν το 1936 σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους διηγείται συνεχώς ιστορίες για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδελφος Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με τις ιστορίες ενός καπλανιού. Το καπλάνι -όπως το λένε στο νησί-, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του. Η δικτατορία του Μεταξά, τον Αύγουστο του 1936, θα μπλέξει μικρούς και μεγάλους στο «παιχνίδι του καπλανιού». Η Μέλια και η Μυρτώ θα ζήσουν καταστάσεις που θα επηρεάσουν για πάντα τη ζωή και το χαρακτήρα τους. Σκηνοθεσία: Πέτρος Λύκας. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

 

“Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”: Δραματική σειρά εποχής. Μια κοινωνική τοιχογραφία της δεκαετίας του ’50, βασισμένη στο ομότιτλό μυθιστόρημα του Κώστα Μουρσελά, που προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1 στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Διασκευή-σενάριο: Βαγγέλης Γκούφας. Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης. Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Γιώργος Νινιός,  Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Βέρα Κρούσκα και πολλοί ακόμα γνωστοί ηθοποιοί. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

 

Βιβλίο

Στους παρακάτω συνδέσμους οι συντάκτες της Κατιούσα διάβασαν και πρότειναν κατά καιρούς τα βιβλία που ξεχώρισαν. Βιβλία που δεν τα περιορίζει η επικαιρότητα ή ο χρόνος έκδοσής τους και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναζητηθούν και να διαβαστούν:

Επίσης, πατώντας σε αυτό τον σύνδεσμο μεταφέρεστε στις συγκεντρωμένες νέες κυκλοφορίες βιβλίων και στις βιβλιοπαρουσιάσεις του περιοδικού.

Μια σειρά από προτάσεις που ανοίγουν «παράθυρο» στην αισιοδοξία, στη μαχητικότητα και τη συλλογικότητα!

Ελληνικά e-books από την Ανοιχτή Βιβλιοθήκη

 

Ιστορία – Έρευνα

Ιστοσελίδες εξαιρετικά χρήσιμες σ’ όσους αναζητούν την ιστορική αλήθεια:

Ιστοσελίδα του Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ: Στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου εμφανίζονται μερικά από τα πιο πρόσφατα αποκτήματα του Αρχείου του ΚΚΕ από προσφορές, μεμονωμένα υλικά και συλλογές που προτείνονται στον επισκέπτη, αλλά και ειδικά εκθέματα, θεματικά ή επετειακά, που αποτελούν δημιουργικές συνθέσεις των υλικών. Κάποια από αυτά τα εκθέματα παρουσιάστηκαν και σε φυσικές εκθέσεις, στο πλαίσιο του εξελισσόμενου προγράμματος εκδηλώσεων, για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Από το μενού επιλογών στην κορυφή της σελίδας δίνεται η δυνατότητα πλοήγησης σε όλα τα καταχωρημένα αρχειακά αντικείμενα, συλλογές και εκθέματα, καθώς και η αναζήτηση σε αυτά με σύνθετα κριτήρια. Η περιήγηση την ιστοσελίδα αρχίζει από την διεύθυνση: http://arxeio.kke.gr

Ιστοσελίδα αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: Το αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από το Αρχείο του ΚΚΕ και μεγάλο κομμάτι αυτού έρχεται για πρώτη φορά στο φως τηςδημοσιότητας. Παρουσιάζονται ενδιαφέροντα υλικά από τις μάχες στα χαρακώματα, τις δημοκρατικές συνελεύσεις, την ιδεολογική και στρατιωτική εκπαίδευση. Στιγμές από την καθημερινότητα της ζωής στο βουνό την ώρα της ανάπαυλας. Σπάνια ντοκουμέντα με διαταγές, προσωπικές μαρτυρίες και γράμματα μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Επιπλέον, δημοσιεύεται σύγχρονο υλικό από μνημεία για το ΔΣΕ, αφιερώματα, εκδηλώσεις. Η ιστοσελίδα είναι ανοιχτή από σήμερα, Κυριακή 12 Ιούνη 2016, και το περιεχόμενό της θα εμπλουτίζεται στην πορεία με νέα υλικά. Η ξενάγηση στην ιστοσελίδα του ΔΣΕ αρχίζει από την διεύθυνση: http://dse.kke.gr

Ξενάγηση στους χώρους και στην έκθεση του επιμορφωτικού κέντρου Χαρίλαος Φλωράκης: Το Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνη 2007, στο σπίτι όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης. Σκοπός του κέντρου είναι η συμβολή στην έρευνα και μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης ιστορίας. Στο αρχειακό απόθεμα του Κέντρου, έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή πάνω από 165 χιλιάδες ντοκουμέντα (800 χιλιάδες σελίδες) του Ιστορικού Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Με αυτό τον τρόπο είναι προσβάσιμα στους ερευνητές και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Το υλικό του Κέντρου έχει εμπλουτιστεί μέσω προσφορών φίλων του καθώς και μέσω συνεργασιών με άλλα αρχεία (ΓΑΚ, ΕΛΙΑ, Βιβλιοθήκη της Βουλής). Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει συνδράμει στο έργο ιστορικών και άλλων ερευνητών και έχει στηρίξει οργανώσεις του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ με αρχειακό υλικό για εκδόσεις, διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις. Πατήστε εδώ. 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: