Τι… παίζει σήμερα;

Προτάσεις για έξοδο, την Τετάρτη 31 Μάη 2017…

 «Μαντάμα Μπαττερφλάι» στο Ηρώδειο

Η όπερα «Μαντάμα Μπαττερφλάι», το κορυφαίο αριστούργημα του Τζάκομο Πουτσίνι, θα παρουσιαστεί για πέντε παραστάσεις στο Ηρώδειο, στις 31 του Μάη και 2, 3, 4, 7 Ιούνη, ανοίγοντας το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε από χτες. Η συγκεκριμένη παραγωγή, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013, παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία του Αργεντινού σκηνοθέτη Ούγκο ντε Ανα.

Η υπόθεση της όπερας αφορά το μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Υστερα από τρία χρόνια απουσίας, ο αξιωματικός επιστρέφει με την Αμερικανίδα σύζυγό του στην Ιαπωνία, μαθαίνοντας ότι έχει αποκτήσει γιο από τη Μπαττερφλάι. Εκείνη δέχεται να παραδώσει το παιδί στον Πίνκερτον, αλλά στη συνέχεια αυτοκτονεί.

Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται στα: Εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα – 2103272000 / Δευτέρα – Παρασκευή 9 π.μ. – 5 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. – 3 μ.μ.), ταμεία της ΕΛΣ στο Θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59, Αθήνα – 2103662100 / Τρίτη – Κυριακή 9 π.μ. – 9 μ.μ., Δευτέρα 9 π.μ. – 4 μ.μ.), ταμεία της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Συγγρού 364, Καλλιθέα – 2130885700 / καθημερινά 9 π.μ. – 9 μ.μ.) και στα www.nationalopera.gr και www.greekfestival.gr.

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΧΟΡΟΣ -ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής: «Σεργιάνι στην Ελλάδα»
Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής  μας καλεί στην εκδήλωση με θέμα «Σεργιάνι στην Ελλάδα» την Τετάρτη 31 του Μαη 2017, ώρα 20.00, στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «Αιολία» (Σολωμονίδου & Φιλαδελφείας – πίσω από το γήπεδο της Νήαρ Ηστ).

Συμμετέχουν: Χορευτικό τμήμα Πολιτιστικού Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου -Παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων -Διασχολική ομάδα παραδοσιακών χορών Δήμου Παλλήνης -Τμήμα παραδοσιακών χορών Φάρου Τυφλών Ελλάδας -Τμήμα παραδοσιακών χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Καισαριανής -Χορευτικά τμήματα Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής

«Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ο Σύλλογος Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Πειραιά, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του, παρουσιάζει το μουσικό έργο «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας». 35 χρόνια μετά τη μοναδική μελοποίηση του ιστορικού ποιήματος του Οδυσσέα Ελύτη από το Δημήτρη Λάγιο, το έργο παραμένει το ίδιο εμβληματικό και επίκαιρο.

Την Τετάρτη 31 Μάη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά οι: Ανδρέας Λάφης & οι απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Πειραιά Δέσποινα Ζαχαρίτσεφ, Ανδρέας Καρανίκας και Δημήτρης Μπαρμπαγιάννης θα ερμηνεύσουν το έργο των Οδυσσέα Ελύτη και Δημήτρη Λάγιου “Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας”. Συμμετέχουν, η Χορωδία Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και η Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφέρειας Αττικής “Choremus”. Δείτε εδώ περισσότερα.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Ξεριζωμένοι», στην Άρτα με έργα της ζωγράφου – χαράκτριας Εύας Μελά
Το Εργατικό Κέντρο Άρτας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Άρτας, καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες της Άρτας στην έκθεση ζωγραφικής που διοργανώνει με έργα της ζωγράφου – χαράκτριας Εύας Μελά, με θέμα «Ξεριζωμένοι», από την Τετάρτη 24 έως και το Σάββατο 27 Μάη.  Λόγω της μεγάλης προσέλευσης παρατείνεται η λειτουργία της έκθεσης έως και την Παρασκευή 2 Ιούνη.

Η έκθεση ζωγραφικής πραγματεύεται τον ξεριζωμό των ανθρώπων που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές, στρατιωτικές επεμβάσεις, η φτώχεια, η ανεργία.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Αρτας «Γιάννης Μόραλης» (πλατεία Γιάννη Μόραλη). Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τετάρτη από 18.00 έως 22.00, Πέμπτη από 10.00 έως 13.00 και από 18.00 έως 21.30, Παρασκευή από 10.00 έως 13.00 και από 18.00 έως 21.30 και Σάββατο από 10.00 έως 13.00 και από 18.00 έως 21.30.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Τάσος Μαντζαβίνος, Το Κοράκι του Έντγκαρ Άλλαν Πόε
Ο Τάσος Μαντζαβίνος εικονογραφεί δύο μεγάλα ποιήματα του σκοτεινού ρομαντισμού: «Το Κοράκι» του Έντγκαρ Άλλαν Πόε και «Ο τάφος του Έντγκαρ Πόε» του Στεφάν Μαλλαρμέ. Μέσα από χαρακτικά, σχέδια και χρωματιστά μελάνια, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να μεταφέρει τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του Αμερικανού ποιητή: το κοράκι ως άνοιγμα στην αιωνιότητα.

Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλη εικονογραφημένη έκδοση του ΜΙΕΤ, βασισμένη στο παλαιότερο συλλεκτικό έργο των εκδόσεων Μίμνερμος.  Παράλληλα, παρουσιάζεται στην έκθεση το καλλιτεχνικό λεύκωμα είκοσι αριθμημένων αντιτύπων με δώδεκα μελάνια του Μαντζαβίνου, εμπνευσμένα από το ποίημα του Στεφάν Μαλλαρμέ «Ο τάφος του Έντγκαρ Πόε».

Μέχρι τις 3 Ιούνη // Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11 Θεσσαλονίκη // Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη 10:00-15:30 — Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-20:00 — Σάββατο 10:00-16:00 // Πληροφορίες: 2310 288 036

«Νίκος Κούνδουρος. Μάρτυρες στο κάδρο»
Στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας, διοργανώνεται και θα παρουσιαστεί  για τους μήνες Μάιο – Ιούνιο έκθεση-αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο  με τον τίτλο «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ, ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ». Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο του Κούνδουρου με έργα ζωγραφικής του ιδίου με φωτογραφικά πορτρέτα από την ταινία του «Μπαϋρον», με εικόνες, με αρχειακό υλικό και όλα εκείνα που συνθέτουν το «μαρτυρολόγιο» του ελληνισμού μέσα από το χρωστήρα και τον καμβά του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας (ΙΑΜΥ), τηλ.  22980-52355  / www. iamy.gr // Επιμέλεια – Οργάνωση: MVN Consultans – Γιώργος Μυλωνάς // Διάρκεια έκθεσης: 6 Μάη – 02 Ιούλη 2017. // Ώρες επισκέψεων: Καθημερινά 9:00 – 16:00 / Θερινή Περίοδος:  9:00 – 16:00 & 19:30 – 21:30

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Ο Εξαιρετικός Κύριος Lazhar» στην Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο»
Με την ταινία του Φιλίπ Φαλαρντό «Ο Εξαιρετικός Κύριος Lazhar» (Monsieur Lazhar), που θα προβληθεί την Τετάρτη 31 Μάη, ολοκληρώνεται ο χειμερινός κύκλος προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Καισαριανής «Σκοπευτήριο».

Ο Φιλίπ Φαλαρντό (γεν. το 1968), μετά από σπουδές πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα και 20 φιλμ για μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ (1988), σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, Η αριστερή πλευρά του ψυγείου (2000), μεγάλη επιτυχία στον Καναδά, που του χάρισε πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Από κει κι έπειτα η καριέρα του θα είναι ανοδική. Ο κύριος Λαζάρ τον καθιέρωσε και έξω από τη χώρα του. Υποψηφιότητα για όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας, βραβεία κοινού στα Φεστιβάλ του Τορόντο και του Ρότερνταμ και πολλά ακόμη βραβεία. Δείτε εδώ περισσότερα.

«Η Απεργία»  του Σεργκέι Αϊζενστάιν, σε επανέκδοση από τη New Star
«Η Απεργία», το αριστούργημα του Σεργκέι Αϊζενστάιν, θα προβάλλεται από τις 25 Μάη στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από τη New Star. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Σκηνές από συναρπαστικό μοντάζ, κινηματογραφική καινοτομία και σουρεαλιστικό βαριετέ απεικονίζουν την επική μάχη ανάμεσα στο προλεταριάτο και τους καπιταλιστές.

H απεργία σαν πράξη, σαν σύμβολο, σαν ενόχληση, σαν δικαίωση, σαν παράλογο, χωρίς φωνή, η ταινία του Αϊζενστάιν είναι βωβή.

«Η ΑΠΕΡΓΙΑ» (Stachka)
Σοβιετική Ένωση, 1925, Διάρκεια 94΄
Σκηνοθεσία: Σεργκέι Αϊζενστάιν

Σενάριο: Grigori Aleksandrov, Sergei M. Eisenstein, Ilya Kravchunovsky, Valerian Pletnev. //  Ηθοποιοί: Grigori Aleksandrov, Maksim Shtraukh, Mikhail Gomorov. (Η Ομάδα Πράλετκουλτ Grigori Aleksandrov, Maksim Shtraukh, Mikhail Gomorov, και ερασιτεχνες ηθοποιοί.)

Κατά τη διάρκεια της τσαρικής κυριαρχίας στην Ρωσία, οι εργαζόμενοι ενός εργοστασίου είναι εν βρασμώ, προς κήρυξη μεγάλης απεργίας. Οι εργοδότες τους στέλνουν κατασκόπους δικούς τους και της κυβέρνησης, για να δουν τί μπορεί να κάνουν. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του πρωτοπόρου Σοβιετικού σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν γεμάτη συμβολισμούς και αντιθέσεις. Αφηγείται τη διενέργεια και καταστολή μιας απεργίας κάνοντας χρήση του μεταφορικού μοντάζ, δημιουργώντας εντυπώσεις μέσα από τη διαδοχική διαλεχτική σύγκρουση των εικόνων με στόχο τον προβληματισμό – σοκ – του θεατή και τη δημιουργία της σύνθεσης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

“Fine Art”: 80 φωτογράφοι από διαφορετικά μέρη του κόσμου
Από την Ελλάδα μέχρι την Ιαπωνία και από τον Καναδά μέχρι το Ιράν, 80 φωτογράφοι παρουσιάζουν έργα τους στην έκθεση «Fine Art» από τις 26 Μάη μέχρι και τις 8 Ιούνη.

Οι Fine Art φωτογραφίες έχουν ένα μεγάλο κοινό το οποίο έλκεται πάντα από τη διαφορετική αισθητική στην απεικόνιση της πραγματικότητας. Οι εικόνες έχουν μία μαγεία η οποία προκύπτει από την οπτική του φωτογράφου και από τη διάθεσή του να παρουσιάσει κάτι το συνηθισμένο μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα και μία άλλη αντίληψη. (Δείτε εδώ περισσότερα)

Αυτή η ευκαιρία δίνεται στη Blank Wall Gallery, όπου πάνω από 80 καλλιτέχνες από διαφορετικά μέρη του κόσμου, από την Ελλάδα μέχρι την Ιαπωνία και από τον Καναδά μέχρι το Ιράν θα παρουσιάσουν έργα τους στην έκθεση με τίτλο «Fine Art” η οποία θα διαρκέσει από τις 26 Μάη μέχρι και τις 8 Ιούνη.

Επιμέλεια έκθεσης: Μάρκος Δολόπικος

Πληροφορίες:  Τηλέφωνα: +302114052138 και +306943868124 www.blankwallgallery.com // [email protected] // Είσοδος Ελεύθερη

«Μνημείων Μνήμες. Η φωτογραφική απεικόνιση των αρχαίων μνημείων της Αθήνας κατά τον 19ο αιώνα»
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το  Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς παρουσιάζουν την έκθεση  φωτογραφίας πρωτότυπου αρχειακού υλικού του Μουσείου, «Μνημείων Μνήμες, Η φωτογραφική απεικόνιση των αρχαίων μνημείων της Αθήνας κατά τον 19ο αιώνα», από 4 έως 31 Μαΐου 2017,   στο Πολιτιστικό  Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

Η έκθεση, αντλεί πρωτότυπο υλικό από το αξιολογότατο αρχείο του Μουσείου και παρουσιάζει τη διαδρομή που μπορεί να κάνει ένας σύγχρονος περιπατητής, ξεκινώντας από το ναό του Ολυμπίου Διός και την Πύλη του Αδριανού, έως τον Παρθενώνα και το μνημείο του Φιλοπάππου, από όπου μπορεί να αγναντέψει όλη την Αθήνα. Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γνωριμία με τις αρχαιότητες της Αθήνας, μέσα από τον φακό των φωτογράφων Φίλιππος Μαργαρίτης, Δημήτριος Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Αθανασίου, Πέτρος Μωραίτης, Αφοι Ρωμαίδη, Nelly, Henri Beck, John Stillman, Felix Bonfils, James Robertson, Underwood & Underwood.

Διάρκεια έκθεσης : 4 έως 31 Μάη 2017 // Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης – Θησείο, Τηλ. 210-3452150 – Στάση Μετρό Κεραμεικός // Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00 – 20:00, Κυριακή  10:00 – 14:00 // Είσοδος Ελεύθερη

Παρατείνεται μέχρι τις 17 Ιούνη η έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών

Κώστας Μπαλάφας, «Φωτογραφικές Μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα»
Μεγάλη αναδρομική έκθεση του μεγάλου Έλληνα φωτογράφου  παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών (Μαιζώνος 110). Ο Κώστας Μπαλάφας είναι ένας γνήσια λαϊκός καλλιτέχνης, αφενός γιατί ο λαός είναι ο βασικός πρωταγωνιστής των φωτογραφιών του, αφετέρου γιατί σ’ αυτόν κυρίως απευθύνεται αυτό το έργο. Εκτός από ανεξάντλητη πρώτη ύλη δηλαδή, οι άνθρωποι του λαού αποτελούν και τον τελικό αποδέκτη του έργου του. Η θεματική του έργου του, με ελάχιστες ίσως μικρές παρενθέσεις, είναι αξιοσημείωτα συνεχής και συνεπής, και υπήρξε κατά βάση η καταγραφή της μεταπολεμικής ελληνικής κοινωνίας σε κάθε της έκφανση. Η Ελλάδα όμως μέσα από τις φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα δεν είναι γραφική καρτ-ποσταλική, επιδερμικά ιστορική ή απλά μια γεωγραφικά προνομιακή χώρα. Είναι ένας ζωντανός παλλόμενος τόπος γεμάτος συγκρούσεις, ανακαλύψεις, αντιθέσεις. Η καταγωγή του από την Ήπειρο όξυνε οπωσδήποτε την ευαισθησία του στην καταγραφή της ζωής του Έλληνα, που αποκομμένος από τις μητροπόλεις της προόδου και των αποφάσεων, δίνει έναν άνισο αγώνα με αντίξοες συνθήκες. Έτσι ο φωτογράφος περιδιαβαίνει και καταγράφει, με το θαυμασμό ενός παιδιού και το αισθητήριο ενός καλλιτέχνη, το σφυγμό του ελληνικού χώρου από τις αλυκές του Ιονίου ως τα χειμαδιά της Ηπείρου και από την αρχιτεκτονική του Αιγαίου ως τα λιγνιτωρυχεία του Αλιβερίου και τα σιδηρουργεία της Αθήνας.

Δημοτική Πινακοθήκη (Μαιζώνος 110, Πάτρα) Διάρκεια έκθεσης: 5 Μαΐου – 28 Μαΐου 2017 Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Μαΐου, στις 20:00 Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10:00-13:00, Τρίτη & Παρασκευή 18.00-21.00 Κυριακή κλειστά

«Πορτραίτα Ιστορίας», Βούλα Παπαϊωάννου – Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960
Το βλέμμα δύο κορυφαίων φωτογράφων του 20ου αιώνα στις ταραγμένες εποχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της ανασυγκρότησης στην Ελλάδα παραβάλλει η έκθεση «Πορτραίτα Ιστορίας» που συνδιοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση αποτελεί μία ανθολογία εικόνων των φωτογράφων Βούλα Παπαϊωάννου και Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αποτυπώνεται η Ελλάδα κατά το κρίσιμο διάστημα 1940-1960.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 200 περίπου έργα, καθώς και άλλο ιστορικό υλικό, μαζί με δύο πορτραίτα των φωτογράφων από την τηλεοπτική εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ. Στα έργα, περιλαμβάνονται σε πλήρη μορφή τα δύο σπάνια κατοχικά λευκώματα «Μαύρο Λεύκωμα» της Βούλας Παπαϊωάννου και «Σούπα του παιδιού και ΙΚΑ Πειραιώς» του Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αντανακλάται το σκληρό πρόσωπο του Πολέμου και ο αγώνας για επιβίωση.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μόσχοβη, Μανώλης Σκούφιας // Διάρκεια: 06/04/2017-10/09/2017 // Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι) Ναυάρχου Βότση 3, ΤΚ 54624 Θεσσαλονίκη, Tηλ: 2310 566 716 – Fax: 2310 566 717 – E-mail:  [email protected]

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: