Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 – Τι… παίζει σήμερα;

Μουσική, Θέατρο, Κινηματογράφος, Εικαστικά, Βιβλίο, Εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις – προτάσεις για έξοδο.

Θέατρο

MASTER CLASS  του Terrence McNally

Θέατρο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ»

Η επιτυχία της χρονιάς, μετά από 150 sold-out παραστάσεις σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ» και πάλι , για λίγες μόνο παραστάσεις από 11 έως 15 Σεπτεμβρίου.

“Μaster Class”. Το θεατρικό έργο του αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally, βασισμένο στο περίφημο σεμινάριο όπου δίδαξε η Μαρία Κάλλας στη Μουσική Σχολή Τζούλλιαρντ της Νέας Υόρκης, στις αρχές της δεκαετίας του ’70 (71/72). Τον ρόλο της Μαρίας Κάλλας ερμηνεύει η Μαρία Ναυπλιώτου, σε σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, ενώ το κείμενο μεταφράστηκε από τον Στρατή Πασχάλη.

Το “Master Class” γράφτηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1995, με πρωταγωνίστρια της Ζόι Κάλντγουελ, αρχικά στη Φιλαδέλφεια και μετά στο Μπρόντγουεϊ γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία – Βραβείο Tony, Βραβείο DramaDesk – και διαγράφοντας έκτοτε, μια μακρά τροχιά σκηνικών ερμηνειών του σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσα στις πρωταγωνίστριες που έλαμψαν στον κεντρικό ρόλο, ενσαρκώνοντας τη μεγάλη ελληνίδα ντίβα, η Φαίη Ντάναγουεϊ, αλλά και η Φαννύ Αρντάν στο Παρίσι σκηνοθετημένη από τον Ρομάν Πολάνσκι. Στην Ελλάδα, το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1997-1998 σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη, με την Κάτια Δανδουλάκη στον ρόλο της Κάλλας.

Με ραγισμένη φωνή και καρδιά, η Μαρία Κάλλας στα χρόνια του ’70, λίγο μετά το γάμο του άλλοτε πολυαγαπημένου της Ωνάση με τη Τζάκι Κέννεντι και την δική της εμβληματική εμφάνιση, στην άτυχη ωστόσο εμπορικά, κινηματογραφική “Μήδεια” του τραγικού Παζολίνι, που η ίδια τον ερωτεύτηκε απελπισμένα, η μεγάλη αοιδός αποφασίζει να δώσει αυτά τα μαθήματα φωνητικής σε νέους τραγουδιστές. Κινήσεις απόγνωσης λίγο πριν την καταβάλει η κατάθλιψη και τη θερίσει πρόωρα ο θάνατος, πριν καν κλείσει τα πενήντατέσσερα χρόνια της. Τα μαθήματα αυτά μαγνητοσκοπούνται και οι φωτογραφίες της ίδιας, με παντελόνια και γυαλιά να διδάσκει, κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Πάνω σε αυτό το υλικό ο Terrence McNally δημιουργεί έναν συναρπαστικό διάλογο της Κάλλας με τους σπουδαστές και τον εαυτό της, αυτοβιογραφικό, αποκαλυπτικό για τα μυστικά της τέχνης της, ειρωνικό και γεμάτο χιούμορ, πικρό για έναν καινούργιο κόσμο που ανατέλλει και που δεν της ταιριάζει. Αυστηρή κι ανθρώπινη, σκληρή κι ευάλωτη, περήφανη κι απλή, αναπολεί, εξοργίζεται, κραυγάζει, γελάει σαρκαστικά, συντρίβεται, ειρωνεύεται, γίνεται κωμική, κλείνεται στον εαυτό της ή ανοίγει τόσο διάπλατα τα χαρτιά της που προκαλεί φόβο. Η μεταιχμιακή στιγμή ενός ιερού τέρατος, πριν γκρεμιστεί σε ένα ύστατο άλμα αυτοκαταστροφής. Όλο το έργο γεμάτο από τη μουσική του Βέρντι, του Πουτσίνι, του Μπελίνι, καθώς παρελαύνουν πρόσωπα μύθοι της όπερας όπως ο Βισκόντι, πρόσωπα σεβαστά της ζωής της όπως η Ελβίρα Ντε Ιντάλγκο, πρόσωπα χρήσιμα για την καριέρα της αλλά και καταπιεστικά για τη φύση της όπως ο Μενεγκίνι, πρόσωπα εφιάλτες του βίου της όπως η μητέρα και η αδελφή της, πρόσωπα αγάπης-μίσους όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης… Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής στην Ελλάδα, το άσχημο σουλούπι της, η φυγή της στην Ευρώπη, η μεταμόρφωση, η άνοδος, το απεγνωσμένο σφίξιμο των δοντιών, η εκδίκηση, η ερημιά μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυίας που κατά βάθος δεν ήταν παρά μια έντιμη και ειλικρινής Γυναίκα.

Το έργο, στη σημερινή εποχή, εποχή κατάρρευσης κάθε ποιότητας κι αξίας στο όνομα της δημοσιότητας και της διασημότητας, εποχή αποδόμησης της ομορφιάς και της αληθινής τέχνης, εποχή σκύλευσης κάθε μύθου και ιδανικού, έρχεται στη σκηνή του “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ” να ζωντανέψει και πάλι τον μύθο της συγκλονιστικής ελληνίδας που υπήρξε η μεγαλύτερη Φωνή του εικοστού αιώνα και που την έλεγαν Μαρία. Με μια άλλη Μαρία στον κεντρικό ρόλο, την επιβλητική κι αισθαντική Μαρία Ναυπλιώτου, που θα ενσαρκώσει, και η ίδια στην ακμή και την ωριμότητά της, τη μεγάλη ντίβα, μέσα στο σύγχρονο υποκριτικό πνεύμα, σ’ ένα διάλογο γενεών με το αρχέτυπο πρότυπο της μεγάλης καλλιτέχνιδας. Η νέα μετάφραση του έργου είναι του ποιητή Στρατή Πασχάλη, που θέλησε να μείνει πιστός τόσο στο ύφος όσο και στο γράμμα του πρωτότυπου κειμένου, διασώζοντας το νεύρο, την ενέργεια, το καυστικό χιούμορ και το πάθος του. Τη σκηνοθεσία του “Master Class” υπογράφει ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης της νεώτερης γενιάς Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Μαργαρίτα Σίσιου – τηλ. 6979 22 22 14,  [email protected]

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

2310 262051 & 211 800 51 41

 

***

 

“Το δικό μας σινεμά”

“Το δικό μας σινεμά”, το θεατρικό μιούζικαλ με την υπογραφή του συγγραφικού δίδυμου των μεγάλων επιτυχιών Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα και τις ευφάνταστες χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, έρχεται στο ανακαινισμένο ιστορικό Θέατρο Άλσος.

Εξαιρετικές ερμηνείες, υπέροχα τραγούδια, χορός και 1.000 κοστούμια, μέσα σε ένα ευφάνταστο σκηνικό, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον ήχο και φώτα τελευταίας τεχνολογίας, δίνουν το στίγμα της παράστασης.

“Το δικό μας σινεμά”, είναι η ιστορία κάποιων καλλιτεχνών που ξεκινάνε περίπου το 1955 όταν πια αρχίζει η μεγάλη άνοδος του κινηματογράφου, ζουν την μεγάλη δόξα της δεκαετίας του ’60 και ακολουθούν την πτώση του σινεμά στη δεκαετία του ’70.

O Πέτρος (Σπύρος Παπαδόπουλος) είναι πρωταγωνιστής του θεάτρου και κάνει τις πρώτες του ταινίες στη δεκαετία του ’50. Είναι παντρεμένος με την Μιράντα (Κατερίνα Λέχου) η οποία είναι σταρ του θεάτρου και περιφρονεί το σινεμά αλλά κάνει και κάποιες ταινίες για να βγάζει χρήματα. Η Μιράντα έχει μια κόρη από τον προηγούμενο γάμο της, την Δανάη (Ευγενία Σαμαρά).
Η Μαίρη (Δέσποινα Βανδή) είναι μια πετυχημένη τραγουδίστρια που στην δεκαετία του ’50 κάνει ρόλους σε ταινίες του άντρα της, Γιώργου (Κώστας Κόκλας) που είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτης.
Όταν ο Πέτρος και η Μαίρη συνεργάζονται για πρώτη φορά σε μια ταινία του Γιώργου αρχίζει μια ιστορία με έρωτες, ανταγωνισμούς, φιλοδοξίες και διαψεύσεις.
Η ιστορία αυτή κρατάει μέχρι το ΄77 την χρονιά που πεθαίνει ο Φιλοποίμενας Φίνος και στην ουσία λήγει η ιστορία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Γύρω από αυτά τα τέσσερα πρόσωπα περιστρέφεται ένας ολόκληρος κόσμος από καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στα στούντιο της Φίνος Φιλμ.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου, Μιχάλης Ρέππας, Φωκάς Ευαγγελινός
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Έβελυν Σιούπη
Χορογραφίες: Φωκάς Ευαγγελινός
Πρωτότυπη μουσική-ενορχήστρωση-μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζαχαρίου
Μουσική διδασκαλία: Χάρης Γεωργίου
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Video design-προβολές: Κάρολος Πορφύρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Τσούρμας
Βοηθός σκηνογράφου: Δημήτρης Αγγελής
Βοηθός ενδυματολόγου: Σταυριέλενα Δημητρακοπούλου
Hair styling: Μαρίνα Καμπριγιάννη
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Video και τηλεοπτικά σποτ: Σταμάτης Γιαννουλάκης
Art Director: Θοδωρής Λαλάγκας
Κινηματογραφικός σύμβουλος: Ιάσων Τριανταφυλλίδης
Οργάνωση παραγωγής: Θάνος Παφιώλης
Διεύθυνση παραγωγής: Θανάσης Μαροσούλης
Παραγωγή: Ηλίας Μαροσούλης, Άγγελος Κοταρίδης

Πρωταγωνιστούν:
Σπύρος Παπαδόπουλος, Δέσποινα Βανδή, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Κατερίνα Λέχου, Μέμος Μπεγνής, Γιώργος Χρανιώτης, Σύλβια Δελικούρα, Παρθένα Χοροζίδου, Ευγενία Σαμαρά, Μαριλού Κατσαφάδου, Μαριαλένα Ροζάκη, Γιώργος Τσούρμας, Γιάννης Ρούσος, Δημήτρης Γαλάνης και σε ξεχωριστούς ρόλους η Πηνελόπη Πιτσούλη, η Ελένη Γερασιμίδου και ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 7,5€- 70€
Τηλ. Κρατήσεων: 210-8227471 & 210-8831487

Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις. Πληροφορίες: 2103428055, [email protected]

 

***

 

“HIV” του Θανάση Τριαρίδη

Ο θεατρικός μονόλογος HIV, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Expedition Metropolis (Βερολίνο, Μάιος 2019) που κέρδισαν ελληνικό και γερμανικό κοινό, έρχεται στην Ελλάδα για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ο Θανάσης Τριαρίδης και η Έλενα Σωκράτους, μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους στο Lebensraum, συναντώνται ξανά στον θεατρικό μονόλογο HIV: στο έργο αυτό, μαθαίνουμε την ιστορία της Επίφανι Γκούντμαν, μίας Νιγηριανής πόρνης που αυτοκτόνησε το 2013 στην Αθήνα, μετά τη διαπόμπευση της για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Το Μάιο του 2012, 27 οροθετικές γυναίκες, συνελήφθησαν, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και τελικά διαπομπεύθηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ.

Εννέα χρόνια μετά, η ιστορία μεταφέρεται επί σκηνής μέσα από το κείμενο του Θανάση Τριαρίδη και τη σκηνοθετική ματιά της Έλενας Σωκράτους, θίγοντας όχι μόνο το ζήτημα του trafficking που οδηγεί τις γυναίκες στην εξαθλίωση και το θάνατο, αλλά και τις ευθύνες του “πολιτισμένου κόσμου”. Τις ευθύνες όλων μας.

Συντελεστές:
Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους
Συνεργάτης σκηνοθέτης, Φωτογραφίες, Βίντεο: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου
Δραματουργία: Η ομάδα
Γραφιστικά: Πέτρος Ζάβρακας

Ερμηνεύει: Βασιλική Κυπραίου

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 ετών, καθώς επίσης
και άτομα με καρδιακές παθήσεις ή κρίσεις πανικού.

Οι παραστάσεις θα πλαισιωθούν από δύο συζητήσεις:
• Τη Δευτέρα, 9/9, μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν οι Θανάσης Τριαρίδης (Συγγραφέας), Άννα Κουρουπού (Διευθύντρια του Red Umbrella Athens, Τρανς Ακτιβίστρια, Αρθρογράφος), Έλενα Σωκράτους (Σκηνοθέτις), Βασιλική Κυπραίου (Ηθοποιός) και Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου (Δραματουργός, Σκηνοθέτης). Συντονίζει ο Ραφαηλ Μπιλίδας, Οροθετικός Ακτιβιστής μέλος της Θετικής Φωνής.
• Την Παρασκευή, 13/9 προγραμματίζεται συζήτηση με θέμα το trafficking
(προσεχώς θα ανακοινωθούν τα ονόματα των συμμετεχόντων).

Οι συζητήσεις είναι με ελεύθερη είσοδο και μπορεί κάποιος να τις παρακολουθήσει ανεξαρτήτως παράστασης, με δήλωση συμμετοχής στο [email protected].

Faust, Καλαμιώτου και Αθηναΐδος τηλ. 2103234095
9, 10, 13,15 και 15/9/2019

 

***

 

Την εμβληματική κωμωδία του Μποστ «ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ», παρουσιάζει σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων η 5η ΕΠΟΧΗ σε πανελλαδική περιοδεία το καλοκαίρι του 2019. Στο ρόλο της «Μαρίας», ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

Στα 1982 ο Μποστ γράφει τη «Μαρία Πενταγιώτισσα».

Ένα από πιο αστεία, σχεδόν σπαρταριστά έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο στον προσφιλή του 15σύλαβο. Μια ξεκαρδιστική παρωδία ηθών βασισμένη σε ένα από τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά.

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, κατά κόσμον Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της – Πενταγιοί Φωκίδας – για τις ερωτικές της περιπέτειες. Εραστές και αγαπητικοί δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα.

Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα: «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια / και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παληκάρια.. Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, / εσύ τα ’καμες ούλα!».

Με όχημα την ιστορία της θρυλικής Μαρίας του τόπου μας ο Μποστ και πάντα «σε ζωντανή σύνδεση» σαρκάζει τους θεσμούς και αμφιβάλλει για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Αυτό το «Μποστάνι» τα έχει όλα…

Πάνε εξήντα χρόνια ακριβώς από τότε που ο Μποστ παρουσίασε στη στήλη του με τον τίτλο «Το μποστάνι του Μποστ», τους τρεις χαρακτηριστικότερους ήρωες του: Μαμά Ελλάς, Πειναλέων και Ανεργίτσα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διατρέχουν το σύνολο του έργου του μέχρι και το 1995 που γράφει και το τελευταίο του θεατρικό έργο.

Διαβάζοντας ξανά σήμερα το έργο του Μέντη Μποσταντζόγλου αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως τι είναι αυτό που κινητοποίησε τη νεαρή τότε Λούλα Αναγνωστάκη – που σφράγισε τη μετέπειτα νεοελληνική δραματουργία- να γράψει το πρώτο της ουσιαστικά δημοσιευμένο κείμενο, στην Επιθεώρηση Τέχνης του 1962, αναφορικά με το πρώτο του σχεδόν θεατρικό έργο Όμορφη Πόλη υπερισπιζόμενη την ποιητικότητα και το σουρεαλισμό της θεατρικής γραφής του Κωνσταντινοπολίτη καλλιτέχνη:

«Μοναδική μορφή στην ελληνική τέχνη και τα γράμματα ο Χρύσανθος Μέντης Μποσταντζόγλου, κατά συντομογραφία Μποστ – σκιτσογράφος, εικονογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σατυρικός αρθρογράφος – κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος και μια βαθιά προσωπική σχέση με τις λέξεις που αποκτούσαν αυτονομία ως σχόλια αυθύπαρκτα η κάθε μια, χρησιμοποιώντας την καθαρεύουσα σε ακραία σύνταξη για να υπογραμμίσει την ημιμάθεια της εποχής του».

Το έργο του Μποστ τα έχει όλα: χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό, αγάπη για τους ανθρώπους, μα κυρίως δυο στοιχεία συχνά αντικρουόμενα στη νεοελληνική συνείδηση: τη λαϊκότητα και τη λογιοσύνη. Μπορεί να πει με λίγα πολλά και να θίξει με τη φαινομενική αλαφράδα του βαθιά ζητήματα του καιρού μας.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ»
Πλαταιών και Χειμάρας, Κορυδαλλός

 

***

 

Ο Μικρός Πρίγκιπας

Το Θέατρο του Βορρά με περηφάνια φέτος παρουσιάζει την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, μιας από τις πιο αγαπημένες ιστορίες όλων των εποχών!

Με οδηγό τον Μικρό Πρίγκιπα, θυμόμαστε ξανά τις παιδικές μας ζωγραφιές, φτιάχνουμε έναν πλανήτη όπως εμείς ονειρευόμαστε και απλώνουμε τα φτερά μας για να πετάξουμε!

Ο Μικρός πρίγκιπας, μας μιλάει έξυπνα, μέσα από την ιστορία του πιλότου που έχει ξεχάσει πια να ζωγραφίζει για τη δύναμη της παιδικής δημιουργικότητας. Την αγάπη που δεν περιμένει ανταλλάγματα, τη φιλία και τη δύναμη που χρειάζεται να βρεις για να ξεπετάξεις!

Μέσα από την παράσταση, παρακολουθούμε τις περιπέτειες ενός πιλότου, που το αεροπλάνο του συντρίβεται στην έρημο Σαχάρα. Εκεί συναντάει το Μικρό Πρίγκιπα, ένα μικρό αγόρι που του ζητά με επιμονή να του ζωγραφίσει ένα πρόβατο. Ο πιλότος συνδέεται με το παράξενο αυτό ξανθό αγόρι, που του μιλάει για τον μακρινό του πλανήτη, το όμορφο μα κακομαθημένο του τριαντάφυλλο, το ταξίδι του σε άλλους πλανήτες και τους παράξενους ανθρώπους που γνώρισε μέχρι που έφτασε στη γη!

Περπατάμε πάνω στους χρυσούς αμμόλοφους της Σαχάρας, πετάμε πάνω από τον αστεροειδή Β-612, ταξιδεύουμε σε μακρινούς πλανήτες που ζουν βασιλιάδες, επιχειρηματίες και ματαιόδοξοι, προσπαθούμε να προλάβουμε το χρόνο γυρίζοντας γύρω για να βοηθήσουμε να ανάψει ένα φανάρι και βλέπουμε από ψηλά τον πλανήτη μας τη γη!

Μια μαγική παράσταση, όπου οι τρισδιάστατες προβολές, ντύνονται με κλασική μουσική, με κοστούμια και σκηνικά που ζωντανεύουν τη φαντασία μας και εμπνέονται από τα παιδικά σκίτσα του μικρού πρίγκιπα! Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του Μικρού Πρίγκιπα, γεμάτο με χρώμα, χιούμορ και τρυφερότητα!

Ο Μικρός Πρίγκιπας, είναι το τέταρτο περισσότερο μεταφρασμένο βιβλίο στον κόσμο και θεωρείται το καλύτερο γαλλικό βιβλίο του 20ου αιώνα!

Το Θέατρο του Βορρά με περηφάνια φέτος παρουσιάζει την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, μιας από τις πιο αγαπημένες ιστορίες όλων των εποχών!

Με οδηγό τον Μικρό Πρίγκιπα, θυμόμαστε ξανά τις παιδικές μας ζωγραφιές, φτιάχνουμε έναν πλανήτη όπως εμείς ονειρευόμαστε και απλώνουμε τα φτερά μας για να πετάξουμε!

Ο Μικρός πρίγκιπας, μας μιλάει έξυπνα, μέσα από την ιστορία του πιλότου που έχει ξεχάσει πια να ζωγραφίζει για τη δύναμη της παιδικής δημιουργικότητας. Την αγάπη που δεν περιμένει ανταλλάγματα, τη φιλία και τη δύναμη που χρειάζεται να βρεις για να ξεπετάξεις!

Μέσα από την παράσταση, παρακολουθούμε τις περιπέτειες ενός πιλότου, που το αεροπλάνο του συντρίβεται στην έρημο Σαχάρα. Εκεί συναντάει το Μικρό Πρίγκιπα, ένα μικρό αγόρι που του ζητά με επιμονή να του ζωγραφίσει ένα πρόβατο. Ο πιλότος συνδέεται με το παράξενο αυτό ξανθό αγόρι, που του μιλάει για τον μακρινό του πλανήτη, το όμορφο μα κακομαθημένο του τριαντάφυλλο, το ταξίδι του σε άλλους πλανήτες και τους παράξενους ανθρώπους που γνώρισε μέχρι που έφτασε στη γη!

Περπατάμε πάνω στους χρυσούς αμμόλοφους της Σαχάρας, πετάμε πάνω από τον αστεροειδή Β-612, ταξιδεύουμε σε μακρινούς πλανήτες που ζουν βασιλιάδες, επιχειρηματίες και ματαιόδοξοι, προσπαθούμε να προλάβουμε το χρόνο γυρίζοντας γύρω για να βοηθήσουμε να ανάψει ένα φανάρι και βλέπουμε από ψηλά τον πλανήτη μας τη γη!

Μια μαγική παράσταση, όπου οι τρισδιάστατες προβολές, ντύνονται με κλασική μουσική, με κοστούμια και σκηνικά που ζωντανεύουν τη φαντασία μας και εμπνέονται από τα παιδικά σκίτσα του μικρού πρίγκιπα! Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του Μικρού Πρίγκιπα, γεμάτο με χρώμα, χιούμορ και τρυφερότητα!

Ο Μικρός Πρίγκιπας, είναι το τέταρτο περισσότερο μεταφρασμένο βιβλίο στον κόσμο και θεωρείται το καλύτερο γαλλικό βιβλίο του 20ου αιώνα!

Παρασκευή 13/9 – Θερινός Κινηματογράφος Αττικόν Άλσος – Ψυχικό

Σάββατο 14/9 – Θερινό Κιν/τρο Αμαρυλλίς – Αγ. Παρασκευή

Κυριακή 15/9 – Cine Φλοίσβος – Παλαιό Φάληρο

 

***

 

Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ
ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΚΛΕΑ
Παράταση παραστάσεων μέχρι Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου
«Η Μικρή μας Πόλη» είναι ένας ύμνος στην ζωή, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην πολύτιμη αξία της κάθε στιγμής που ζούμε, όσο μικρή και ασήμαντη και αν φαίνεται.
Ο έρωτας, η φιλία, η ενηλικίωση, οι σχέσεις των γονιών με τα παιδιά τους, τα ατομικά και συλλογικά όνειρα της κοινωνίας, η απλή καθημερινή ζωή μιας πόλης, αλλά και όλος ο κύκλος της ζωής των ανθρώπων είναι τα θέματα πού διαπραγματεύεται με γλαφυρό, τρυφερό αλλά και αστείο τρόπο ο τιμημένος με το βραβείο Πούλιτζερ συγγραφέας Θόρντον Γουαϊλντερ σε ένα από τα πιο διάσημα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας, με οδηγό την ιστορική μετάφραση του Μίνωα Βολανάκη, την θεατρική αφήγηση του Δημήτρη Κουρούμπαλη, την σύμπραξη ενός έμπειρου θιάσου αλλά και με την συμμετοχή αποφοίτων και μαθητών της δραματικής σχολής «Ίασμος» δημιουργεί ένα σύμπαν επιθυμίας και μνήμης που αναδημιουργεί μικρές αλλά αξιοσημείωτες καθημερινές στιγμές και αναδεικνύει την ευαίσθητη ματιά του συγγραφέα και την αγάπη του για τον άνθρωπο που μοχθεί, ερωτεύεται, ανησυχεί και συνεισφέρει με το ήθος του, τις δικές του δυνάμεις και τις αξίες του, στην δημιουργία ενός καλύτερου και βιώσιμου κόσμου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη εως Κυριακή στις 21:15
Τιμές εισιτηρίων
VIP ζώνη, κάθισμα με τραπεζάκι 18 ευρώ
Γενική είσοδος 14 ευρώ
Μειωμένο (Φοιτητικό – Παιδικό – Αμεα) 12 ευρώ
Διάρκεια παράστασης 120’ με διάλειμμα
Διεύθυνση προβολής και επικοινωνίας
Μαργαρίτα Δρούτσα Τηλ: 6942065888, email: [email protected]
Προπώληση εισιτηρίων
και στο ταμείο του θεάτρου Λαμπέτη τηλ 2106435706,
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 106

 

 

Τριήμερο αφιέρωμα στις αλησμόνητες Πατρίδες “Η Μικρά Ασία της Καρδιάς Μας”

Τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό με τίτλο, “Η Μικρά Ασία της καρδιάς μας” διοργανώνει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου (ΟΑΠΠΑ), για πέμπτη συνεχή χρονιά στις 13, 14 & 15 Σεπτεμβρίου. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία ΙΜΙΩΝ (κεντρική πλατεία Βούλας) έναντι του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη.

Το τριήμερο περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, προβολή ντοκιμαντέρ, συναυλία, θεατρικά & μουσικά δρώμενα, καθώς και τη συμμετοχή συλλόγων που θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια της Μ. Ασίας.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων

13 Σεπτεμβρίου ώρα 20:30 “Η Μικρά Ασία της καρδιάς μας”
Ημέρα Μνήμης – Αφιέρωμα στις Αλησμόνητες Πατρίδες
– “Η Σμύρνη της καρδιάς μας”. Προβολή βίντεο ιστορικού περιεχομένου και αρχειακού υλικού της ΕΡΤ, σε κείμενα – επιμέλεια Βασιλικής Λάζαρη.
“- Σμύρνη – Επιστροφή στις πατρίδες της καρδιάς μας”. Ομιλία της Μ. Μαυραγάνη, προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Βούλας, “Απολλωνία”
– “Μη με λησμόνει” – Ιστορικό – μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με ζωντανή ορχήστρα και με τη συμμετοχή ηθοποιών και χορευτών, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγορά. Ένα ταξίδι μνήμης βασισμένο στην μουσική παράδοση της Μ. Ασίας και στον “Κοινό Λόγο”, της Έλλης Παπαδημητρίου.
– “Μνήμες” Μουσικό-χορευτικό αφιέρωμα στη Μικρά Ασία, με σκοπούς και τραγούδια από τη Σμύρνη έως την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη, με την ορχήστρα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, “Μνήμες”. Συμμετέχουν με τα χορευτικά τους τμήματα , ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Βούλας, “Απολλωνία” και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ευρυάλη Βούλας

14 Σεπτεμβρίου ώρα 21:00 “Δυνατά κάθε φορά”
Συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και το Γιάννη Κότσιρα, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν μεγάλες επιτυχίες της πολύχρονης καριέρας τους αλλά και αγαπημένα λαϊκά και μικρασιάτικα τραγούδια, με τη συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας, με εξαίρετους σολίστες μουσικούς.
Ώρα έναρξης 21:00.

15 Σεπτεμβρίου ώρα:10.30 Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Βούλας
Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Ιωνίας

13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου – Παράλληλη εκδήλωση
Έκθεση φωτογραφίας , με τίτλο, “Πώς περνούσαμε στο μέτωπο..”
Έργα και ημέρες του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία 1919 – 1922, από το αρχείο του Πολεμικού Μουσείου σε επιλογή, επιμέλεια, παρουσίαση Στέφανου Χατζηστεφάνου.
Η έκθεση θα λειτουργεί στην Πνευματική Εστία (Ζέφυρου 2).
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στις 20:00.

 

 

 

Μουσική

 Η Ρίτα Αντωνοπούλου στο Μοσχάτο

Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου διοργανώνει τον Πολιτιστικό Σεπτέμβρη στο Μοσχάτο, μια μεγάλη συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 20:30, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δημαρχείου) στο Μοσχάτο, με ελεύθερη είσοδο.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου θα ερμηνεύσει τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, αλλά και από τις συνεργασίες της με τα γνωστότερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Χρήστος Θηβαίος.

Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη – Ταύρεια 2019 του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Πλατεία Τζιτζιφιών, Ιθάκης και Κεφαλληνίας
***

 

Γιάννης Μαρκόπουλος – “Λειτουργία του Ορφέα”

Ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ελληνικό μουσικό έργο, υπό την διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνέθεσε τη “Λειτουργία του Ορφέα “, δομημένη στη βάση αρχαίων Ορφικών ποιημάτων και, απευθύνεται στο θέμα του επαναπροσδιορισμού της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση. Στα Ορφικά κείμενα, τα στοιχεία της φύσης αποκτούν ανθρωπομορφική υπόσταση και αυτό ακριβώς τον ενέπνευσε και συνέβαλε στην ενότητα μορφής και περιεχομένου του έργου το οποίο δημιούργησε.

Η καταξίωση του έργου από το διεθνές μουσικόφιλο κοινό με την έκδοσή του το 2009 αποτέλεσε την προοπτική που διαγράφεται στον ορίζοντα της Ευρώπης για την νέα Ελληνική τέχνη, την γλώσσα και την σύγχρονη απήχηση του αρχαιοελληνικού μας μύθου.

Συμμετέχουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Τη Λειτουργία του Ορφέα θα ερμηνεύσουν ο βαρύτονος Τάσσος Αποστόλου και η υψίφωνος Έλενα Κελεσίδη. Αφηγητής ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.

Θα συμπράξουν με την Συμφωνική Ορχήστρα, τα ελληνικά όργανα λύρα, σαντούρι και λαούτο.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού 2019

ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ
Άλσος Παπάγου, οδός Κορυτσάς Τηλέφωνο: 210 6520412

 

***

 

ΠΥΞ ΛΑΞ ΠΑΝΤΟΥ!! – ΤOUR 2019
Η ΓΙΟΡΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Το καλοκαίρι του 2018 γιόρτασαν με τους χιλιάδες οπαδούς τους 30 απίστευτα χρόνια από την ίδρυσή τους. Από τη Λάρισα έως τη Θεσσαλονίκη και από το ΟΑΚΑ έως την Κύπρο, οι Πυξ Λαξ  ανακοίνωσαν θριαμβευτικά πως θα είναι ξανά ενεργοί  και μας υπενθύμισαν γιατί άλλαξαν για πάντα την ελληνική μουσική.

Τώρα, οι «παλιές αγάπες» έρχονται και πάλι στις ζωές μας…
Μετά από δύο  SOLD OUT  συναυλίες στη Νέα Υόρκη στις 22 και 23 Μαρτίου, μας καλούν να τις ακολουθήσουμε στους προορισμούς τους, όπου και θα παρουσιάσουν κομμάτια από όλη την τριαντάχρονη πορεία τους, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι!

Τοur 2019

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου – Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο, Πειραιάς

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Γης, Θεσσαλονίκη

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου – Φεστιβάλ “Στη Σκιά Των Βράχων 2019”, Βύρωνας

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου – Εργοστάσιο Τέχνης, Πάτρα

Οι Πυξ Λαξ… με γροθιές και κλωτσιές, εισβάλλουν και το 2019 στη ζωή μας και μας προσκαλούν στη γιορτή τους!

 

 

 

Βιβλίο

48ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η επίσημη πρώτη για το 48ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Το φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο στη λογοτεχνία, που εμπνέει και πρωταγωνιστεί στο θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική σκηνή. Το κεντρικό αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ είναι «Η λογοτεχνία επί σκηνής», επικεντρωμένο στην άρρηκτη σχέση της λογοτεχνίας με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική και πώς αυτή διαμορφώνεται ανά τους αιώνες.

Το 48ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και η επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων – Ζάππειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης «Καρόλου Κουν», το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και το Αναλόγιο Φεστιβάλ. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

 

Κινηματογράφος

«Οι Δώδεκα Καρέκλες» το αριστούργημα του Αλέα από 22/8 στους κινηματογράφους

 

***

 

Η σοβιετική εποποιία “Ο ήρεμος Ντον” από 15/8 στον κινηματογράφο από τη New Star

 

***

 

Οι Δεκατρείς – Επανέκδοση, στους κινηματογράφους από τη NEW STAR

 

***

 

“Cuba libre” του Jorge Luis Sánchez στους κινηματογράφους

 

***

 

«Βερολίνο, η Συμφωνία μιας Μεγαλούπολης» από τον Γερμανό αβάν-γκαρντ πρωτοπόρο του κινηματογράφου Βάλτερ Ρούτμαν

 

***

 

Η «Πένθιμη Παρέλαση των Ρόδων» του Τόσιο Ματσουμότο – Πρώτη φορά σε εμπορική διανομή

 

***

 

Η ταινία του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα, μια από τις κορυφαίες στιγμές του κουβανικού κινηματογράφου, είναι μια εξαιρετικά ευρηματική σάτιρα κατά της γραφειοκρατίας και των εντελώς παράλογων κανόνων λειτουργίας και των μηχανισμών της. Από 20/6 σε επανέκδοση από τη New Star.

Ο αριστουργηματικός «Θάνατος ενός γραφειοκράτη» σε επανέκδοση από τη New Star

 

***

 

Το αριστούργημα του G. W. Pabst με την αξεπέραστη Louise Brooks

Diary of a Lost Girl (1929) – Το αριστούργημα του G. W. Pabst σε επετειακή επανέκδοση

 

***

 

Η πρώτη ομιλούσα ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν, μια μεγαλόπνοη επική δημιουργία, την οποία ο ιστορικός του κινηματογράφου Ζορζ Σαντούλ αποκάλεσε εύστοχα «φιλμική όπερα», είναι η ταινία «Αλεξάντερ Νιέφσκι».

«Αλεξάντερ Νιέφσκι» ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΙΖΕΝΣΤΑΙΝ από 15/5 σε επανέκδοση στους κινηματογράφους

 

***

 

Το αφιέρωμα της New Star στα 60χρονα της Κουβανικής Επανάστασης, από 2 Μαΐου συνεχίζεται:

***

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – Ναζιστικό Στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκη 1941-44

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – Ναζιστικό Στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκη 1941-44

 

***

 

«Στα Αρβανίτικα» της Κατερίνας Μάρθας Κλαρκ – Από 25 Απρίλη σε Α΄ προβολή αποκλειστικά στον κινηματογράφο STUDIO new star art cinema

Η πρώτη κινηματογραφική έρευνα και καταγραφή που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τους Αρβανίτες.

«Στα Αρβανίτικα» της Κατερίνας Μάρθας Κλαρκ – Από 25 Απρίλη σε Α΄ προβολή

 

***

 

Clandestinos (1987), του Fernando Perez

 

***

 

“Μνήμες υπανάπτυξης” του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα,  στους κινηματογράφους από την New Star

***

“Μια Νύχτα στην Κόλαση”, στους κινηματογράφους από την New Star

 

 

***

 

«Το σιωπηλό μονοπάτι» της Τζέλης Χατζηδημητρίου

 

***

 

Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής – Μια νέα κυπριακή ταινία στους κινηματογράφους

 

***

 

Ο δρόμος μας – Στους κινηματογράφους το ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

 

***

 

Cine Πετρούπολις – Καλοκαίρι 2019

«Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι,
μες στα θερινά τα σινεμά…»
Και επειδή οι νύχτες φεύγουν και δε θα ξαναρθούν είναι ωραίο να τις μοιραζόμαστε στο θερινό μας σινεμά παρέα με τις αγαπημένες μας ταινίες που και φέτος θα μας ταξιδέψουν τις ζεστές καλοκαιρινές βραδιές. Συνοδοιπόροι σ’ αυτά τα ταξίδια οι ταινίες μας που με πολλή αγάπη και μεράκι επιλέξαμε για 30η συνεχόμενη χρονιά να φέρουμε κοντά σας. Ταινίες για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις που στον καθένα έχουν κάτι να προσφέρουν.
Ξεκινάμε λοιπόν 20 Μαΐου 2019 με επταήμερο αφιέρωμα στο 21ο Φεστιβάλ  Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στην Παλαιστίνη και τους αγώνες του λαού της. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό. Συνεχίζουμε με υπέροχες ταινίες καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και κλείνουμε τον Σεπτέμβρη με αφιέρωμα πάλι στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και διήμερο αφιέρωμα στο 41o Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Και αυτή τη χρονιά θα έχουμε καλεσμένους τους συντελεστές των αφιερωμάτων αυτών και θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί τους και να δούμε τις δημιουργίες τους  και μέσα από τη δική τους ματιά.
Ελάτε στην όμορφη παρέα μας, γιατί το σινεμά για μας δεν είναι μόνο διασκέδαση και ψυχαγωγία, είναι και τρόπος ζωής. Είναι η δική μας άμυνα στη σύγχρονη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά. Είναι στάση ζωής. Γιατί πιστεύουμε ότι το σινεμά  κινητοποιεί, πολιτικοποιεί, ευαισθητοποιεί, προκαλεί ανατροπές, διαμορφώνει υγιείς συνειδήσεις, μας φέρνει πιο κοντά… Όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να μεγαλώσει η παρέα μας; Και μπορεί τα καλύτερά μας χρόνια κάποιος να μας τα κλέβει μυστικά, όμως τα ταξίδια του νου και της καρδιάς μας κανείς δεν μπορεί να μας τα κλέψει. Σας περιμένουμε λοιπόν και σας ευχόμαστε καλές αποδράσεις.
Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης

 

***

 

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά δίνουμε το καλοκαιρινό μας ραντεβού στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «ΑΙΟΛΙΑ» που μας παραχωρεί ο δήμος Καισαριανής

 

 

***

 

Πρόγραμμα προβολών του STUDIO new star art cinema 

ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Τηλ 210-8640054

Εισ.: € 7.00,
Παιδ.-φοιτ./ άνω των 65 & Εκπαιδευτικοί/Ατέλεια/Στρατιωτικο €5.00,
Άνεργοι €3.00. Οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00.
Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ τα δύο άτομα € 7,00, κάθε ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ €5.00.
Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο

Ώρες προβολών από 12/9/19 εως 18/9/19

1)Αττίλας 1974 – Ο βιασμός της Κύπρου. του Μιχάλη Κακογιάννη 
    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 19.30
2)«Μ – Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΟΥ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ» του ΦΡΙΤΖ ΛΑΝΓΚ
    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 21.15
3)«ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»ΤΟΥ ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΙΖΕΝΣΤΑΙΝ
  ΠΕΜΠΤΗ εως-ΚΥΡΙΑΚΗ  18.00
4)«ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΝΙΕΦΣΚΙ»ΤΟΥ ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΙΖΕΝΣΤΑΙΝ
  ΔΕΥΤΕΡΑ εως ΤΕΤΑΡΤΗ  18.00
5)ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΦΙΛΙΑ  του ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΤΡΥΦΟ
   ΠΕΜΠΤΗ εως ΣΑΒΒΑΤΟ 23.00
6)Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΝΕΚΡΩΝ του  GEORGE A. ROMERO
   ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ  23.00
7)ΖΙΛ ΚΑΙ ΤΖΙΜ  του ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΤΡΥΦΟ
   ΚΥΡΙΑΚΗ -ΔΕΥΤΕΡΑ  23.00
8) <Βερολίνο, η Συμφωνία μιας Μεγαλούπολης> του  Βάλτερ Ρούτμαν
   ΣΑΒΒΑΤΟ -ΚΥΡΙΑΚΗ  17.00 

 

 

Εκθέσεις

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 10χρονα του Μουσείου της Ακρόπολης, εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση: “Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης”.

“Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης”

 

***

 

Στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει φέτος, από 20 Ιουνίου μέχρι 20 Οκτωβρίου, μεγάλη έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός». Πρόκειται για μια σπάνια έκθεση για τα κεραμικά και τα σχέδια που εμπνεύστηκε ο Πικάσο από την αρχαιότητα σε συνομιλία με αρχαία έργα

Ο Πικάσο «επισκέπτεται» ξανά την Ελλάδα

 

***

 

Έκθεση συλλογής του Μάνου Κατράκη

Ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, την έκθεση συλλογής του Μάνου Κατράκη.

Η συλλογή του ηθοποιού Μάνου Κατράκη, δωρήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από τη σύζυγο του καλλιτέχνη τo 1994.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συλλογή, η οποία παρέμενε στον Δήμο Πειραιά επί 25 χρόνια χωρίς να εκτεθεί και αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο της θεατρικής ιστορίας της Ευρώπης και σημαντικό πολιτισμικό γεγονός , το οποίο εκτείνεται πέρα από τα στενά όρια της πόλης μας.

Η σπουδαία αυτή συλλογή περιλαμβάνει υλικό από την προσωπική και την επαγγελματική του ζωή: φωτογραφίες, χειρόγραφα, επιστολές, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια, κλπ. Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο θεατρικό αρχείο, ενός μόνο καλλιτέχνη, που βρίσκεται συγκεντρωμένο σε ένα μοναδικό φορέα στην Ελλάδα.

H έκθεση για τη συλλογή του Μάνου Κατράκη διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο.

Διάρκεια Έκθεσης: 15 Μαΐου 2019 – 30 Οκτωβρίου 2019

 

***

 

ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΓΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ 1941-1944: Aπό τη συλλογή του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου

Στο χώρο της βίλας Ζωγράφου, αρχιτεκτονικό τοπόσημο της πόλης μας, η οποία σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού και αναψυχής της περιοχής Ζωγράφου, θα φιλοξενηθεί για το επόμενο διάστημα, η έκθεση «Χαράγματα μνήμης 1941-1944: Aπό τη συλλογή του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου».

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων και τον Δήμο Ζωγράφου και παρουσιάζει τη συλλογή του Ζωγραφιώτη Χρήστου Π. Μοσχανδρέου, η οποία περιλαμβάνει σπάνια εικαστικά και εκδοτικά τεκμήρια που αποτυπώνουν ανάγλυφα την περίοδο της Κατοχής-Αντίστασης-Απελευθέρωσης.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθεί η καλλιτεχνική παραγωγή που κατέγραψε τα δεινά του ελληνικού λαού τα χρόνια 1941-1944, ενώ παράλληλα λειτούργησε ως ένας τρόπος αντίστασης απέναντι στον κατακτητή. Καλλιτέχνες όπως οι Σπύρος Βασιλείου, Κώστας Γραμματόπουλος, Χρήστος Καγκαράς, Αντώνης Κανάς, Βάσω Κατράκη, Γιάννης Κεφαλληνός, Αλέκος Κοντόπουλος, Λουκία Μαγγιώρου, Δημήτρης Μεγαλίδης, Κώστας Πλακωτάρης, Α. Τάσσος είναι οι δημιουργοί έργων υψηλής αισθητικής και ιστορικής αξίας.
Από Τρίτη 19 Μαρτίου θα είναι ανοικτή για το κοινό και  θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου 2019 και θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 11 πμ – 2 μμ & 6-9 μμ και Σάββατο & Κυριακή 11:00 πμ – 13:00 μμ & 18:00 μμ – 20:00 μμ.
***

“Ρήγας και επανάσταση” – Για το έργο και το μαρτυρικό τέλος του Ρήγα και των επτά συντρόφων του

“Ρήγας και επανάσταση” – Για το έργο και το μαρτυρικό τέλος του Ρήγα και των επτά συντρόφων του

 

***

 

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πηγή αστείρευτης έμπνευσης και αιτία βαθιάς αισθητικής συγκίνησης, το Ωραίο, αποτυπώνεται οπτικά στα αρχαία έργα τέχνης, συνιστώντας μια διαρκώς μεταβαλλόμενη εικόνα στην ιστορία της ανθρώπινης δημιουργίας.

Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» αναδεικνύει τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής σε ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αξιοποιώντας το εξαιρετικά ευρύ χρονολογικό φάσμα που καλύπτουν οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τριακόσιες σαράντα αρχαιότητες από τις πλούσιες συλλογές του σε συνδυασμό με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, προσφέρουν μια αισθητική πανδαισία και υπόσχονται ένα ταξίδι στο χρόνο γεμάτο αισθητικές απολαύσεις.

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» αποτελεί το τελευταίο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη θεμελίωση του εμβληματικού κτιρίου που το στέγασε.

Η τριλογία άνοιξε το 2015 με την έκθεση «”Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…” Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας», όπου μεταξύ άλλωναναδείχθηκε το πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η ανάγκη για την ίδρυση του Εθνικού Μουσείου, και συνεχίστηκε με τις «Οδύσσειες», μια έκθεση που αποτύπωσε αφαιρετικά και συμβολικά τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου για δημιουργία και εξέλιξη.

Η έννοια του Ωραίου, την οποία πραγματεύεται η τρίτη στη σειρά έκθεση, συνιστά τον ιδανικό επίλογο, αφού η καλλιέργεια έρωτος προς τας καλάς τέχνας ήταν θεμελιώδης ανάμεσα στους καταστατικούς σκοπούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΒΔ 31.7.1893). Επικεντρωμένη στην πνευματικότερη και υψηλότερη στιγμή της ανθρώπινης δημιουργίας, η έκθεση υποστηρίζει την αισθητική ενατένιση, καλώντας ταυτόχρονα τους θεατές να διερευνήσουν την πνευματική βάση των αισθητικών επιλογών.

Το εκθεσιακό αφήγημα αρθρώνεται σε τέσσερα μέρη

Στην «Αιώνια αισθητική» παρουσιάζονται επιλεγμένα αντικείμενα της καθημερινότητας, που καταγράφουν τις συνεχείς εναλλαγές και τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής στην ανθρώπινη διαχρονία. «Το ωραίο και το επιθυμητό» επιχειρεί μια ουσιαστική προσέγγιση στις αισθητικές προτιμήσεις των αρχαίων κοινωνιών με βάση όσα αποκαλύπτουν οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι για την ομορφιά και τα αρχαιολογικά ευρήματα που αφορούν την ένδυση, την κόμμωση, τα κοσμήματα και τον καλλωπισμό. Το τρίτο μέρος με τίτλο «Προβάλλοντας το σώμα» παρακολουθεί την έκφραση του ωραίου στην εικαστική απόδοση του ανθρώπινου σώματος από τη νεολιθική περίοδο μέχρι τους ιστορικούς χρόνους. Στο τέλος, «Η ατέρμονη αναζήτηση»αποσκοπεί στον αισθητικό στοχασμό ως προς τη σημασία του ωραίου και την αξία του για τον άνθρωπο.

Την έκθεση θα πλαισιώσουν καθ’ όλη τη διάρκειά της πολλά πειραματικά εργαστήρια. Επιστήμονες, καλλιτέχνες και τεχνίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα προσφέρουν την ειδική τους γνώση για να εξηγήσουν στους επισκέπτες τις πειραματικές τους προσεγγίσεις στην υφαντική της νεολιθικής περιόδου, το ένδυμα στο Αιγαίο κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., τη μυκηναϊκή ενδυμασία, την πολυχρωμία των αρχαίων γλυπτών και την απόδοση του Ωραίου στην αρχαία ελληνική μουσική.

Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος στα ελληνικά, έκδοση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Θα επακολουθήσει σύντομα και η αγγλική έκδοση.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 26 Μάη.

Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο ως 31/10):

Δευτέρα 13.00-20.00

Τρίτη – Κυριακή 8.00-20.00

 

***

 

Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.

Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ – Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλ. Φάληρο

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: