«Ο Κύκλος των “μάταιων” πράξεων» στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

Η ομάδα πείρα(γ)μα διοργανώνει στα πλαίσια των εκδηλώσεων “12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη” μια παράσταση εγκατάσταση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στις 8 του Οκτώβρη 2017, στις 7μμ.

Η ομάδα πείρα(γ)μα διοργανώνει στα πλαίσια των εκδηλώσεων “12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη” μια παράσταση εγκατάσταση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στις 8 του Οκτώβρη 2017, στις 7μμ. Πρόκειται για μια διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Σπύρου Τζόκα “Ο Κύκλος των “μάταιων” πράξεων” σε διασκευή και σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα. Ακολουθεί το  δελτίο τύπου της παράστασης:
«Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ «ΜΑΤΑΙΩΝ» ΠΡΑΞΕΩΝ» ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΉΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ.
«Ο Κύκλος των “μάταιων” πράξεων» στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

Γεράσιμος Γεννατάς

Η ομάδα πείρα(γ)μα επιστρέφει στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής μετά από τρία χρόνια με τη βιωματική παράσταση εγκατάσταση  ιστορικής μνήμης  «Ο Κύκλος των “μάταιων” πράξεων»   βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα (Εκδόσεις Εύμαρος),  αφιερωμένη στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους Ναζί την Πρωτομαγιά του 1944,  στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνει η «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη», την Κυριακή  8 Οκτωβρίου 2017,  στις 19.00, με ελεύθερη είσοδο.  Στο κάλεσμα της ομάδας για μία βραδιά που να υπερβαίνει το παραστατικό συμβάν και να μετατρέπει τη συμμετοχή και τη θέαση σε συλλογικό βίωμα ανταποκρίθηκαν ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς στο ρόλο του διοικητή στρατοπέδου του ΧαΙδαρίου Φίσσερ,  πληθώρα ανδρών και γυναικών εθελοντών μή ηθοποιών από όλη την Αθήνα, αλλά και την Ικαρία, την Καρδίτσα, την Κύπρο  που θα τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη των εκτελεσμένων αλλά και των γυναικών,  των μανάδων, αδερφών τους, ενώ στο τραγούδι   δίνουν τη δική τους μοναδική ερμηνεία με νότες από το λαϊκό, το αντάρτικο και το παραδοσιακό  η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Νατάσα Τζαβέλλα-Παπαδοπούλου και η Κατερίνα Κατσίγιαννη.

«Ο Κύκλος των “μάταιων” πράξεων» στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

Γιάννης Καρούνης

Η παράσταση, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα με τους ηθοποιούς Γιάννη Καρούνη στο ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και Ειρήνη Μελά στο ρόλο της αρραβωνιαστικιάς του Χαράς Λιουδάκη,  ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα που γεννήθηκε το 1909 έως και την εκτέλεσή του στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, διαγράφοντας όλη την τραγική και συνάμα ηρωική νεότερη ιστορία του τόπου μας.

«Ο Κύκλος των “μάταιων” πράξεων» στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

Ειρήνη Μελά

Η βραδιά θα μεταφέρει τους θεατές  στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου την παραμονή κι ανήμερα της Πρωτομαγιάς του 1944, στο πρωινό προσκλητήριο, στο θρυλικό διάλογο μεταξύ του διοικητή του στρατοπέδου Φίσσερ με το Ναπολέοντα Σουκατζίδη , στη μεταφορά κι εκτέλεσή των διακοσίων στην Καισαριανή, στην ταφή τους στην Κοκκινιά και την αγωνιώδη αναζήτηση της ταυτότητας των νεκρών από τους συγγενείς σε μια προσπάθεια θεατές και συμμετέχοντες να επανασυνδεθούν βαθύτερα με αυτόν τον τόπο αντίστασης  μέσα από τη βιωματική διαδικασία.

«Ο Κύκλος των “μάταιων” πράξεων» στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

Φωτεινή Βελεσιώτου

Η παράσταση ξεκίνησε από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής τον Ιούνιο του 2014 ως βιωματικό δρώμενο, στη συνέχεια πήρε την μορφή θεατρικού μονολόγου και ακολούθησε ένα σημαντικό οδοιπορικό μνήμης σε  μαρτυρικούς τόπους  και τόπους αντίστασης της πατρίδας μας όπως το Μπλοκ 15 στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου,  τους Κορυσχάδες  του Νομού Ευρυτανίας, τη  Βιάννο  και τη Δαμάστα του Νομού Ηρακλείου,  καθώς και σε χωριά και πόλεις από την Καβάλα έως την Ιεράπετρα ξεπερνώντας έως τώρα τις 150 παραστάσεις κι έχοντας εισπράξει τον ενθουσιασμό και την συγκίνηση των θεατών που την παρακολούθησαν.

«Ο Κύκλος των “μάταιων” πράξεων» στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

Κατερίνα Κατσίγιαννη

Η ομάδα πείρα(γ)μα, από τη γέννησή της το 2008 μέχρι και σήμερα επιμένει να επιβιώνει ως ανεξάρτητη, αυτοχρηματοδοτούμενη, συλλογική και συνεργατική επαγγελματική θεατρική ομάδα έχοντας μέχρι τώρα στο ιστορικό της 8 παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους. Επιμένει να κάνει ένα φτωχό, λαϊκό, διαδραστικό και πολιτικό θέατρο καταργώντας τον 4ο τοίχο της σκηνής που να βασίζεται πάνω στην τέχνη του ηθοποιού και της επίκοινωνίας του με το κοινό. Σκοπός  της είναι η εμψύχωση των θεατών της αλλά και των ανθρώπων που συμμετέχουν στα εργαστήρια και τις παράλληλες  δράσεις της. Θεωρεί ότι η θέση της θεατρικής τέχνης είναι μέσα στην κοινωνία κι αναζητά διαρκώς τρόπους ώστε αυτός ο διάλογος να έχει διάρκεια και να παράγει κοινές δράσεις.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Αγγελική Κασόλα

Ενδυματολογική Επιμέλεια: Ευτυχία Μαρία Ροδοπούλου

Μουσική Επιμέλεια: Αλέξης Βάκης

Τεχνική Διεύθυνση: Σταύρος Χασιώτης

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ

Ναπολέων Σουκατζίδης: Γιάννης Καρούνης

Χαρά Λιουδάκη: Ειρήνη Μελά

Στον ρόλο του Γερμανού Διοικητή του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου Φίσσερ ο Γεράσιμος Γεννατάς

ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ

Φωτεινή Βελεσιώτου, Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα, Κατερίνα Κατσίγιαννη

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Διάρκεια 1 ώρα και 45 λεπτά

Η παράσταση πραγματοποιείται με την αρωγή και τεχνική υποστήριξη της ΕΡΤ στα πλαίσια των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη».
Ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθεια του το Δήμο Καισαριανής

 

ΓΙΑΤΙ Η ΜΝΗΜΗ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: