Ευτυχία Πρίντζου∙ η επιστροφή

Η «Υπόθεση Πρίντζου» αφορά στη στημένη δίκη που έγινε τον Ιούλη του 1948 στα Γιάννενα, στο κτίριο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, όπου οδηγήθηκαν 48 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, όλοι μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Κι ανάμεσά τους η Ευτυχία Πρίντζου, γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου του ΚΚΕ.

Το θεατρικό έργο του Βασίλη Κονταξή Ευτυχία Πρίντζου· η επιστροφή ανεβαίνει στο θέατρο Καμπέρειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Η πόλη στη σκηνή», σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕΘΕ. Ιωαννίνων. Το έργο, που ανεβαίνει για πρώτη φορά, είναι ένας θεατρικός μονόλογος εμπνευσμένος από τη ζωή της γιαννιώτισσας φιλολόγου Ευτυχίας Πρίντζου, η οποία εκτελέστηκε πριν από 70 χρόνια (το 1948) στο Σταυράκι μαζί με άλλους συμπολίτες της μετά από μία δίκη-παρωδία.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο συγγραφέας, τη μουσική ο Δημήτρης Υφαντής, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Άρτεμις Αγαθοπούλου και τους φωτισμούς ο Πάνος Ευαγγέλου. Ερμηνεύει η ηθοποιός Γιολάντα Καπέρδα.

Θα δοθούν δέκα συνολικά παραστάσεις, από 28 Σεπτεμβρίου έως και 7 Οκτωβρίου, ώρα 21:15.

Ευτυχία Πρίντζου η επιστροφή

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 10 ευρώ, Φοιτητικό: 8 ευρώ, Ανέργων: 3 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων: Χαρτέξ-Κεντρική πλατεία. Κρατήσεις θέσεων: 6989696453, 2651025670.

***

Η «Υπόθεση Πρίντζου» αφορά στη στημένη δίκη που έγινε τον Ιούλη του 1948 στα Γιάννενα, στο κτίριο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, όπου οδηγήθηκαν 48 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, όλοι μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Κι ανάμεσά τους η Ευτυχία Πρίντζου, γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου του ΚΚΕ. Οι αγωνιστές σύρθηκαν στη δίκη με βάση το Γ΄ ψήφισμα (ανατροπή του καθεστώτος). Φυσικά, καμιά από τις κατηγορίες, που βασίστηκαν σε προκηρύξεις που ρίχτηκαν από την παράνομη οργάνωση της ΕΠΟΝ στις 23 Μάρτη 1948, δεν αποδείχτηκε. Παρ’ όλα αυτά καταδικάστηκαν σε θάνατο και οι 48. Οι 16 εκτελέστηκαν! Τους σκότωσαν στο Σταυράκι σε τρεις ομάδες, στις 27 Ιούλη, στις 9 και 10 Αυγούστου του 1948, ύστερα από φρικτά βασανιστήρια στο παγοποιείο «ΦΙΞ», το Νταχάου των Ιωαννίνων.

Όπως διαβάζουμε στο Ριζοσπάστη, τον Ιούλη του 1948 έγινε στα Γιάννενα η μεγαλύτερη δίκη στα χρονικά της πόλης, η δίκη της Ευτυχίας Πρίντζου και των 113 αγωνιστών συγκατηγορουμένων της.

… Εκείνο το καλοκαίρι ήταν για τα Γιάννενα κορύφωση της κρατικής τρομοκρατίας. Το αποτέλεσμα της δίκης προαποφασισμένο: Καταδικάστηκαν σε θάνατο 48 κατηγορούμενοι. Τέσσερις μέρες μετά την απόφαση του Στρατοδικείου – στο οποίο συμμετείχε ο λοχαγός τότε Στυλιανός Παττακός, ο μετέπειτα αρχιπραξικοπηματίας – άρχισαν οι εκτελέσεις. Από τους πρώτους εκτελεσμένους η Ευτυχία Πρίντζου, 33 χρόνων, καθηγήτρια Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Η Ευτυχία γεννήθηκε στα Γιάννενα. Ο πατέρας της ήταν στρατιωτικός γιατρός. Στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου η νεαρή καθηγήτρια εργάζεται δίπλα στον πατέρα της ως αδελφή νοσοκόμα. Σε συνέχεια προσχωρεί στο ΕΑΜ. Στα Γιάννενα ζούσαν τότε γύρω στους 4.000 Εβραίους. Η Πρίντζου τους προτρέπει ν’ ανέβουν στον ΕΛΑΣ να πολεμήσουν τους κατακτητές και να σωθούν. Ομως οι επικεφαλής της εβραϊκής παροικίας θεώρησαν τη συμβουλή της “κομμουνιστικό δάκτυλο” και παρακίνησαν τους συμπατριώτες τους να μην την ακολουθήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξουν όλοι στο Νταχάου…

… Αργότερα, η Ευτυχία θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στην “κομαντατούρα”. “Να το χωνέψετε όλοι ότι η Ελλάδα είναι υποταγμένη στο Γ Ράιχ”, της λέει ο Γερμανός ανακριτής. “Οχι, ο ελληνικός λαός ούτε σκλαβώθηκε ούτε θα σκλαβωθεί”, του απαντάει γερμανικά η Ευτυχία. Τη χτυπούν και τη στέλνουν στο Στρατόπεδο “Παύλου Μελά” στη Θεσσαλονίκη…

Με την απελευθέρωση η Ευτυχία επιστρέφει στο σπίτι της. Απολύεται όμως από το Γυμνάσιο, αργότερα συλλαμβάνεται μέσα σε μια εντοιχισμένη ντουλάπα του σπιτιού της, όπου είχε καταφύγει για να κρυφτεί, βασανίζεται, καταδικάζεται και εκτελείται, μαζί με πολλούς άλλους συναγωνιστές της, νέους στην πλειοψηφία τους ανθρώπους και παρά την αντίδραση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, που επισήμανε ότι “καμιά πράξη βίας δεν έγινε από τους μελλοθανάτους”… “Εύχομαι να είμαι το τελευταίο θύμα αυτής της αδελφοσφαγής και η αγάπη και η ειρήνη να βασιλέψει στην πατρίδα μας”, ήταν το τελευταίο της μήνυμα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: