“Να με βαλσαμώσετε, όπως αυτόν!” – Ο Μαραντόνα ήθελε να ταρριχευθεί σε μαυσωλείο, όπως ο Λένιν!

Ο Μαραντόνα εμπνεύστηκε την ιδέα για ένα προσωπικό μαυσωλείο, όταν επισκέφτηκε την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα. Αλλά η εκταφή και η ταρίχευση της σορού του θα έδειχνε μάλλον την ανθρώπινη ματαιοδοξία του, παρά την ιδεολογική του σύνδεση με τη μεγάλη επαναστατική μορφή του Λένιν.

Όταν ο Μαραντόνα πήγε στη Μόσχα σαν παίκτης της Νάπολι, η ακτινοβολία του ήταν αρκετή για να πετύχει μια ιδιωτική ξενάγηση στο Μαυσωλείο του Λένιν, όχι όμως και για να αποτρέψει τον πρόωρο αποκλεισμό της ομάδας του από το Κύπελλο Πρωταθλητριών, που ήταν και ο άδοξος ευρωπαϊκός επίλογος στο κεφάλαιο της σχέσης του με τη Νάπολι.

Όταν επέστρεψε στη Μόσχα ως φίλαθλος της Εθνικής Αργεντινής για το Μουντιάλ της Ρωσίας, επισκέφτηκε πάλι τα μνημεία της Κόκκινης Πλατείας, και το εντυπωσιακό Μαυσωλείο του Λένιν του έδωσε την ιδέα να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο για τον εαυτό του:

Θέλω να με βαλσαμώσετε, όπως και αυτόν

Ο Μαραντόνα κράτησε την ιδέα και προφανώς την καλλιεργούσε μέσα του την τελευταία διετία. Τον περασμένο Οκτώβρη, λίγο πριν γιορτάσει τα 60ά του γενέθλια, ο Ντιέγο υπέγραψε ένα έγγραφο, που δρομολογούσε την εκκίνηση των διαδικασιών για την υλοποίηση της αρχικής ιδέας. Το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία ενός ιδρύματος με το όνομά του, που θα κρατούσε ζωντανή τη μνήμη του, και ενός μουσείου, με τα τρόπαια που κέρδισε, τα αγαπημένα του αντικείμενα, τις φανέλες που φόρεσε στην καριέρα του κτλ.

Ο Μαραντόνα, που λατρεύτηκε σαν θεός εν ζωή, ήθελε να συνεχίσει να γίνεται το ίδιο και μετά τον θάνατό του, με τους πιστούς να συρρέουν και να έχουν την ευκαιρία, εκτός από τα άλλα εκθέματα, να αντικρίζουν και την σορό του. Ο θάνατός του επήλθε όμως έναν μήνα αργότερα, προτού προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου.

Παρόλα αυτά, επανήλθε στο προσκήνιο από τον δικηγόρο του παλιού άσου, που θεωρεί πως υπάρχει συγκεκριμένη, ρεαλιστική πρόταση για την εκτέλεσή του, ακόμα και τώρα -έναν μήνα σχεδόν μετά τον θάνατο του Μαραντόνα.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως αποκαλύφθηκε, το “κιβώτιο” όπου ο Μαραντόνα φύλασσε τα αντικείμενα με τη μεγαλύτερη προσωπική αξία για τον ίδιο, περιείχε μεταξύ άλλων και μια επιστολή του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, αποδεικνύοντας πόσο στενή ήταν η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών.

Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία ενός μουσείου για τον Μαραντόνα μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη σορό του μεγάλου άσου. Ακόμα και αν το σχέδιο είναι εφαρμόσιμο, η δημιουργία ενός μαυσωλείου στον 21ο αιώνα θα έδειχνε μάλλον την (θεμιτή και ανθρώπινη) ματαιοδοξία ενός ημίθεου της μπάλας, παρά την έμπνευσή του από τον μεγάλο Σοβιετικό ηγέτη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: