Μπορούσια Ντόρτμουντ – Rheinmetall: Η πραγματικότητα ενός «διαφορετικού, πιο απειλητικού κόσμου»…

Η πολεμική προετοιμασία στην Ευρώπη έχει περάσει σε άλλη πίστα… Στη Γερμανία ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους κατασκευής όπλων, η «Rheinmetall», ανέλαβε χορηγός της Μπορούσια Ντόρτμουντ, η οποία έπαιξε στον τελικό του Champions League…

Η πολεμική προετοιμασία στην Ευρώπη έχει περάσει σε άλλη πίστα… Και αυτό δεν φαίνεται μόνο από τα τελεσίγραφα, τα πολεμικά συμβούλια της ΕΕ και τους εξοπλισμούς των κρατών – μελών: Στη Γερμανία ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους κατασκευής όπλων, η «Rheinmetall», ανέλαβε χορηγός της Μπορούσια Ντόρτμουντ, η οποία έπαιξε στον τελικό του Champions League.

Η «Rheinmetall» θα γίνει φέτος ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρομαχικών πυροβολικού στον κόσμο και θα εισπράξει τη μερίδα του λέοντος (40 δισ.) από τα 100 δισ. ευρώ που προβλέπει ο γερμανικός προϋπολογισμός για εξοπλιστικά προγράμματα. Θα πάρει επίσης ένα μεγάλο κομμάτι από τα 140 δισ. που δαπανά άμεσα η ΕΕ για εξοπλισμούς.

Ποτέ πριν στη μεταπολεμική Γερμανία δεν υπήρξε χορηγία από την πολεμική βιομηχανία σε ποδοσφαιρική ομάδα. Οι υπεύθυνοι όμως δεν κρύβουν τα λόγια τους. Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας (Πράσινοι), η συμφωνία αντανακλά την πραγματικότητα ενός «διαφορετικού, πιο απειλητικού κόσμου», όπου εταιρείες όπως η «Rheinmetall» «έχουν αποκτήσει εξέχουσα θέση ως προμηθευτές όπλων στην Ουκρανία».

Για τη «Rheinmetall» η συμφωνία είναι ένα πρώτο βήμα για την άρση του «ταμπού» στην πώληση όπλων, ενώ η χορηγία θα την καταστήσει «πιο γνωστή διεθνώς, ως κινητήριο μοχλό βιομηχανικών καινοτομιών στις αγορές», σύμφωνα με στελέχη της.

Το αισιόδοξο είναι ότι πληθαίνουν οι φωνές από φιλάθλους που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη χορηγία. Ούτε βέβαια τον πολεμικό πυρετό που ανεβαίνει διαρκώς στην ΕΕ, φτάνοντας να διαφημίζεται ακόμα και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Από τη στήλη “Από…μέρα σε…μέρα” του σημερινού Ριζοσπάστη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: