Γιώργος Μπαρτζώκας: «Είμαι πολύ περήφανος για τον πατέρα μου, για το ότι πάλεψε για την ανθρωπότητα και τα πιστεύω του, για τον σοσιαλισμό»

«Τον είχαμε δει 1-2 φορές στη φυλακή και αναρωτιόμασταν γιατί είμαστε χωρίς τον πατέρα μας….Αργότερα κατάλαβα πολύ καλά γιατί υπερασπιζόταν τις ιδέες του και αυτό ήταν πολύ κομβικό στον τρόπο που μεγάλωσα και διαμόρφωσα τον χαρακτήρα μου»

Μια διαφορετική συνέντευξη έδωσε ο προπονητής του Ολυμπιακού στο μπάσκετ, Γιώργος Μπαρτζώκας, στην εκπομπή  «The Coaching Experience» της ισπανικής τηλεόρασης.

Εκτός από τα ζητήματα που αφορούν το μπάσκετ και την πορεία του Ολυμπιακού, αναφέρθηκε με περηφάνια στον κομμουνιστή πατέρα του που ήταν πολιτικός κρατούμενος.

Ο Ανδρέας Μπαρτζώκας ήταν ένας από τους 27 κομμουνιστές πολιτικούς κρατούμενους, βαρυποινίτες και υπόδικους, που συμμετείχε στη μυθιστορηματική απόδραση, την Κυριακή 17 Ιούλη 1955, από τις υψίστης ασφαλείας και πολύ καλά φρουρούμενες «Φυλακές των Βούρλων», όπως ήταν γνωστή η Δικαστική Φυλακή Πειραιώς, στην περιοχή της Δραπετσώνας.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν πολιτικός κρατούμενος και πώς αυτό διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του, ο Γ. Μπαρτζώκας σημείωσε: «Είμαι πολύ περήφανος για τον πατέρα μου, για το ότι πάλεψε για την ανθρωπότητα και τα πιστεύω του, για τον σοσιαλισμό. Από την άλλη, για εμένα και την αδελφή μου, ήταν απών μέχρι τα 10 μας χρόνια. Τον είχαμε δει 1-2 φορές στη φυλακή και αναρωτιόμασταν γιατί είμαστε χωρίς τον πατέρα μας.

Ήταν πολύ δύσκολο για τη μητέρα μας. Αργότερα βέβαια, όταν καταλάβαινα τι γινόταν και υπήρξε η δικτατορία στην Ελλάδα, ο πατέρας μου βοήθησε μαζί με κάποιους άλλους ώστε να επανέλθει η δημοκρατία, οπότε κατάλαβα πολύ καλά γιατί υπερασπιζόταν τις ιδέες του και αυτό ήταν πολύ κομβικό στον τρόπο που μεγάλωσα και διαμόρφωσα τον χαρακτήρα μου».

902.gr

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC

Δείτε σχετικά:

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν το απόγευμα εκείνο στο κελί 13…» – Η μυθιστορηματική απόδραση 27 στελεχών του ΚΚΕ από τις φυλακές Βούρλων Πειραιά στις 17 Ιούλη 1955

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: