“Έφυγε ο Πάολο Ρόσι” – Το 2020 συνεχίζει να κλέβει τις αναμνήσεις μας

Το όνομά του συνδέθηκε με ένα σκάνδαλο στημένων παιχνιδιών, αλλά εξιλεώθηκε χαρίζοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο στην πατρίδα του. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών.

Μετά από τον Ντιέγο Μαραντόνα, τον ήρωα του Μουντιάλ του ’86 στο Μεξικό, η Ιταλία και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνεί τον χαμό του Πάολο Ρόσι, του ήρωα του Μουντιάλ του ’82 στην Ισπανία, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών..

Δεν ήταν ήρωας με παντούφλες, αλλά με αθλητικά μποτάκια. Ήταν αμφιλεγόμενος γιατί είδε το όνομά του να μπλέκεται στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια, το μεγαλύτερο αθλητικό σκάνδαλο μέχρι το Καλτσιόπολις. Καθάρισε (;) όμως τη φήμη του, χαρίζοντας στη χώρα του ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Γεννήθηκε στη Φλωρεντία, τον Σεπτέμβρη του 1956, αλλά έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα με τα χρώματα της Γιουβέντους. Αγωνίστηκε δανεικός στη Βιτσέντσα, κέρδισε μαζί της την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία και την αμέσως επόμενη χρονιά βγήκε πρώτος σκόρερ του Καμπιονάτο, οδηγώντας την στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Γιουβέντους! Η εντυπωσιακή του πρόοδος επιβραβεύτηκε με τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ του ’78 στην Αργεντινή, με τη Σκουάντρα Ατζούρα, όπου σημείωσε τρία τέρματα και προϊδέασε το κοινό για όσα θα ακολουθούσαν.

Το επόμενο κεφάλαιο ήταν η ιταλική Περούτζια. Με τα χρώματά της αντιμετώπισε τον Άρη, σκοράροντας μάλιστα στο Χαριλάου. Οι κίτρινοι όμως ανέτρεψαν τα δεδομένα στη ρεβάνς με ένα εντυπωσιακό διπλό στο Ρενάτο Κούρι και πήραν την πρόκριση.

Το 1980, το όνομά του εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο στημένων αγώνων, που συγκλονίζει τη χώρα. Ο ίδιος αρνείται την ανάμειξή του, που δεν αποδείχτηκε ποτέ, τιμωρείται όμως με τριετή αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα. Η Γιουβέντους παρεμβαίνει για να μειωθεί η ποινή του και ο Ρόσι επιστρέφει στα γήπεδα, λίγους μήνες πριν το Μουντιάλ του 1982, όπου θα γράψει την προσωπική του ραψωδία.

Η Σκουάντρα Ατζούρα ζει στον απόηχο του σκανδάλου και τα πρώτα αποτελέσματα στα γήπεδα της Ισπανίας φέρνουν αιχμηρά σχόλια και κριτικές για το έργο του προπονητή, του Έντσο Μπεαρζότ. Η Ιταλία προκρίνεται στην επόμενη φάση με τρεις ισοπαλίες, χάρη στη διαφορά τερμάτων από το Καμερούν, και πέφτει στον πιο δύσκολο όμιλο, με αντιπάλους την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Αλλά την πιο κρίσιμη ώρα ο Ρόσι αναγεννάται και παίρνει την Ιταλία από το χέρι. Στον κρίσιμο αγώνα εναντίον της μεγάλης Βραζιλίας του Σόκρατες και του Ζίκο, κάνει την εμφάνιση της ζωής του, πετυχαίνει χατ-τρικ και δίνει στους ατζούρι τη νίκη με 3-2, μαζί με την πρόκριση στα ημιτελικά.

Ο Ρόσι συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα, πετυχαίνει άλλα δύο γκολ στον ημιτελικό με τους Πολωνούς και ολοκληρώνει το προσωπικό του αριστούργημα με άλλο ένα τέρμα στον τελικό με τη Δυτική Γερμανία, ανοίγοντας το δρόμο για τη νίκη και το 3-1 που έστεψε τη Σκουάντρα Ατζούρα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για τρίτη φορά. Αν και οι περισσότεροι θυμούνται από τον τελικό την κραυγή του Ταρντέλι μετά το 2-0 και τον Πατίνι στην κερκίδα να χοροπηδά.

Ο Ρόσι παίρνει τη Χρυσή Μπάλα εκείνης της χρονιάς και ανοίγει με τη Γιουβέντους έναν νέο κύκλο τίτλων και διακρίσεων. Παίρνει άλλο ένα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην Αθήνα, όπου το Αμβούργο αφήνει τους Ιταλούς με την όρεξη, αλλά η ποδοσφαιρική μοίρα τους δίνει πίσω αυτό που τους στέρησε, δύο χρόνια μετά, στον επεισοδιακό τελικό του Χέιζελ.

Paolo Rossi – Juventus Turin /Naples – 09.05.1982
Photo: Fotosports International/Panoramic

Ούτε οι Άγγλοι χούλιγκαν, ούτε τα δεκάδες θύματα ήταν ικανά να μετριάσουν τη χαρά του Πλατινί (που αργότερα έλεγε πως αγνοούσε ότι υπήρχαν νεκροί) και των συμπαικτών του.

Αυτός ήταν ουσιαστικά και ο επίλογος της επεισοδιακής καριέρας του Πάολο Ρόσι, που αγωνίστηκε άλλον ένα χρόνο στη Μίλαν και τη Βερόνα, για να αποσυρθεί από την ενεργό δράση μόλις στα 31 του χρόνια.

Έμεινε στην ιστορία ως ο κορυφαίος σκόρερ των ατζούρι σε Μουντιάλ (μαζί με Μπάτζιο και Βιέρι) και είχε συνολικά 20 γκολ σε 48 εμφανίσεις με τη φανέλα τους. Μνημονευόταν πάντα ως ένας από τους κορυφαίους παίκτης στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την RAI, όπου εμφανιζόταν ως σχολιαστής ποδοσφαιρικών αγώνων. Η ποδοσφαιρική Ιταλία αποχαιρετά συγκινημένη τον Παμπλίτο της, ενώ η σύντροφός του τον αποχαιρέτησε με μια από τις τελευταίες τους φωτογραφίες και το μήνυμα “για πάντα”.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: