Τι σημαίνει να είσαι πατριώτης

«Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς, τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν οι κομμουνιστές», ανέφερε ο κ. Μπογδάνος, λίγο πριν τη διαγραφή του από τη ΝΔ, μια δήλωση χαρακτηριστική για το πώς αντιλαμβάνονται τον πατριωτισμό ο κ. Μπογδάνος και οι ομοϊδεάτες του εκεί στη ΝΔ.

Να είσαι πατριώτης σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι ως εχθρούς της πατρίδας σου εκείνους που επιβουλεύονται την εδαφική της ακεραιότητα και όχι τους κομμουνιστές που είναι πάντα έτοιμοι, με το όπλο παρά πόδα, για να την υπερασπιστούν.

Να είσαι πατριώτης σημαίνει να θέλεις να ριχτείς στη μάχη για να προστατέψεις τη γη σου – τις καλύβες και τα πεζούλια μας που έλεγε ο Βελουχιώτης – και όχι να συντάσσεσαι με τους ταγματασφαλίτες και τους δοσίλογους, για να χτυπήσεις τους κομμουνιστές.

Να είσαι πατριώτης σημαίνει να μη βλέπεις τους ξένους εισβολείς ως επενδυτές, μεταρρυθμιστές κι όλες αυτές τις γελοιότητες που χρησιμοποιούν οι διάφοροι ακροδεξιοί για να τους νομιμοποιήσουν στη συνείδηση του κόσμου.

Να είσαι πατριώτης σημαίνει να αγαπάς πάνω από όλα το λαό της χώρας σου, τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και μοχθούν καθημερινά γι’ αυτήν, οιοσδήποτε χρώματος και εθνικότητας κι αν είναι.

Να είσαι πατριώτης σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι πότε η αγορά οπλικών συστημάτων είναι προς το συμφέρον της αμυντικής θωράκισης της πατρίδας σου και όχι προς τέρψιν των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των μεγάλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Να είσαι πατριώτης σημαίνει να βοηθάς την πατρίδα σου να ξεπεράσει τις κρίσεις και τις δύσκολες στιγμές της – βλέπε οικονομική κρίση – και όχι να την εγκαταλείπεις στη μοίρα της ή να της δίνεις μια κλωτσιά να πάει ακόμα πιο κάτω.

Να είσαι πατριώτης σημαίνει να δίνεις πόρους στην υγεία και στην παιδεία και να στηρίζεις τους νέους και όχι να τους αναγκάζεις να φύγουν στο εξωτερικό.

Να είσαι πατριώτης σημαίνει να μην κάνεις τεμενάδες στους κυβερνώντες για να γλύψεις λίγο από το μέλι, αλλά να τους ξεμπροστιάζεις όταν οι πολιτικές τους απειλούν την εθνική κυριαρχία.

Να είσαι πατριώτης σημαίνει να μη συκοφαντείς τους αγώνες και το αίμα που έδωσαν οι κομμουνιστές για την ελευθερία, για ορισμένα ψηφαλάκια ακροδεξιών ψηφοφόρων.

Να είσαι πατριώτης σημαίνει να μη βάζεις μπροστά τη σημαία της χώρας σου για να κρύψεις τις φασιστικές και ναζιστικές σου απόψεις.

Να είσαι πατριώτης σημαίνει ακόμα να παλεύεις για την ευημερία της πατρίδας σου, χωρίς να επιδιώκεις την καταστροφή των γειτονικών χωρών.

Όποιος αντικρίζει τον εαυτό του μέσα στα παραπάνω, τότε ναι, μπορεί να αισθάνεται πατριώτης. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι καλύτερα να αποφεύγει να χρησιμοποιεί τη λέξη πατρίδα για να μην αυτογελοιοποιείται και εκτίθεται, όπως εκεί στη ΝΔ, που όσο περισσότερο προσπαθεί να φορέσει το κεντρώο της «κοστούμι», τόσο πιο πολύ η ακροδεξίλα θα αναδίδεται στην επιφάνεια, διεκδικώντας να συνεχίσει να καθορίζει τις εξελίξεις και να κινεί τα νήματα στην κυβέρνηση και στη γαλάζια πολυκατοικία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: