Θα σας πνίξει η οργή μας

Πρόκληση και αναποδιά λοιπόν οι νεκροί και οι αγνοούμενοι. Προκλητική ασέβεια για τους νεκρούς και απαξίωση για τους ανθρώπους και το βιός τους που χάθηκε, αποτελούν οι δηλώσεις του Μητσοτάκη.

Γράφει ο Θάνος Βασιλόπουλος

Πρόκληση και αναποδιά χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης τους νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές στον Θεσσαλικό κάμπο. Πρόκληση και αναποδιά λοιπόν οι νεκροί και οι αγνοούμενοι. Προκλητική ασέβεια για τους νεκρούς και απαξίωση για τους ανθρώπους και το βιός τους που χάθηκε, αποτελούν οι δηλώσεις του Μητσοτάκη.

Ίδια υπεροπτική και προκλητική συμπεριφορά με αυτή που είχε δείξει κατά την επίσκεψή του σε αεροπορική μονάδα και, ενώ μαίνονταν οι πυρκαγιές, σαχλαμαρολογούσε λέγοντας «έχουμε δουλίτσα ε;» προς τους πιλότους, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους  επιχειρούσαν για να σβήσουν τις φωτιές (τις επόμενες ημέρες δυο πιλότοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα της κατάσβεσης.)

Πρόκληση και αναποδιά είναι τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ πέντε χρόνια τώρα, που στην κυριολεξία σπέρνει τον θάνατο με την πολιτική της. Ανείπωτη τραγωδία και συμφορά είναι για τη χώρα οι σχεδόν 40.000 νεκροί της πανδημίας, οι οποίοι δεν είναι το αναπόφευκτο κακό, που μας βρήκε με τον κορονοϊό, όπως θέλουν να το δικαιολογήσουν. Είναι το τραγικό αποτέλεσμα της δεξιάς πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά στον χώρο της υγείας, με την απαξίωση του ΕΣΥ λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, της σκόπιμης ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ (η χώρα μας με βάση τις προδιαγραφές του παγκόσμιου οργανισμού υγείας θα έπρεπε να έχει 3.000 κλίνες ΜΕΘ. Διέθετε μόνο 500 πριν την πανδημία και σήμερα είναι  1000). Από τους ασθενείς που πέθαναν στην πανδημία, επειδή νοσηλεύτηκαν όντας διασωληνωμένοι εκτός ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ, το 60-65 % θα είχε επιβιώσει αν είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Όμως η κυβέρνηση αρνιόταν πεισματικά να επιτάξει τις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα (έχει καταλογισθεί μέχρι σήμερα η ευθύνη, είτε από την κοινωνία, είτε από τους αρμόδιους θεσμούς της πολιτείας, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν αυτοί οι ασθενείς της πανδημίας;). Οι δημόσιες υποδομές υγείας κοστίζουν και δεν αποδίδουν κέρδη για το κεφάλαιο, επομένως είναι ασύμφορες για το καπιταλιστικό κράτος, επιπλέον δε, πρέπει να δοθεί χώρος δράσης για την κερδοσκοπία του ιδιωτικού τομέα της υγείας, γι’ αυτό και η συνειδητή, σταδιακή διάλυση – ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, μέσω της χρόνιας υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, αναγκάζοντας τους υπηρετούντες γιατρούς σε παραίτηση και αποχώρηση.

Αδιανόητη τραγωδία είναι η δολοφονία 57 νέων ανθρώπων στα Τέμπη. Αφού ξεπουλήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ιδιώτες σχεδόν τσάμπα, τα τρένα κινούνταν στα τυφλά παρά τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων για το επερχόμενο ατύχημα, γιατί τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας και ελέγχου της κυκλοφορίας κοστίζουν για το καπιταλιστικό κράτος, περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή.

Τραγωδία είναι οι νεκροί των τελευταίων μηνών πάνω σε καρότσες ασθενοφόρα, λόγω της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ και της ανυπαρξίας, κυρίως στην περιφέρεια, στοιχειώδους προνοσοκομιακής φροντίδας.

Ποια είναι η «λύση» που έδωσε η κυβέρνηση; (αν μπορεί να ονομαστεί λύση η κοροϊδία και η εγκληματική ανευθυνότητα): Πυροσβέστες και φαντάροι. Δηλαδή πλήρης περιφρόνηση και απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Οι γιατροί, οι διασώστες, οι νοσηλευτές, τα ασθενοφόρα και οι οδηγοί τους κοστίζουν για την κυβέρνηση περισσότερο από την υγεία και την ζωή μας.

Συμφορά και καταστροφή είναι το γεγονός, ότι από το 2021 μέχρι σήμερα έχουν καεί περίπου ΤΡΙΑ Εκατομμύρια  στρέμματα  δασών. Ποιο ήταν το βασικό μέτρο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών;  Ατομική ευθύνη και τα μηνύματα εκκένωσης. Εύβοια, Πάρνηθα, Ρόδος, Έβρος – Δαδιά, είναι τα κατάμαυρα παράσημα του επιλεκτικά ανεύθυνου αστικού κράτους σας. Καίγεται κάθε χρόνο η Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει καμία υποδομή για την πρόληψη, που είναι και ο πλέον σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Καίγεται γιατί η Πυροσβεστική και οι δασικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, ο πυροσβεστικός στόλος απαρχαιωμένος και μη λειτουργικός. Το ΚΚΕ και φέτος όπως και κάθε χρόνο έφερε  έγκαιρα προτάσεις στη Βουλή για την πρόληψη, την πυροπροστασία, την πυρόσβεση, για την στελέχωση του πυροσβεστικού σώματος, οι οποίες όμως απορρίπτονται ασυζητητί.

Τραγωδία και καταστροφή είναι ο πλημμυρισμένος Θεσσαλικός κάμπος, με την επιλεκτική ανικανότητα του επιτελικού σας κράτους, να βοηθήσει έγκαιρα τους εγκλωβισμένους. Με καθυστέρηση δυο ημερών έφθασε η όποια βοήθεια, όπως καταγγέλλουν οι πλημμυροπαθείς. Ευτυχώς όμως που εξακολουθεί και υπάρχει η ανθρώπινη αλληλεγγύη. Είχε όμως την ετοιμότητα το επιτελικό κράτος σας όταν ο δικαιολογημένος θυμός και οργή (έτσι τα χαρακτήρισε ο Μητσοτάκης) εκδηλώθηκαν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρισα, να στείλει αμέσως τα ΜΑΤ για να αντιμετωπίσει τον εχθρό λαό. Έταξε ο κ. Μητσοτάκης αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα υποδομής. Τα ίδια είχε τάξει και το 2020 με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Καρδίτσα. Ξέχασε να πει πόσα απ’ αυτά που υποσχέθηκε έγιναν. Αυτή όμως είναι η βασική αιτία των καταστροφών, η πλήρης έλλειψη δηλαδή υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που θα προκύψει μετά την απορροή των υδάτων είναι η ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού και διάφορες λοιμώξεις. Πρέπει να ληφθούν έγκαιρα μέτρα πρόληψης και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες στους πλημμυροπαθείς.

Τραγωδία και συμφορά όμως είναι η ανεργία, είναι οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας που αρκούν δεν αρκούν για 18 – 20 ημέρες του μήνα, είναι η εφαρμογή και η προσπάθεια να περάσει στη συνείδηση των ανθρώπων ότι τον 21ο αιώνα θα πρέπει να ζουν με τη ζητιανιά των δελτίων επισιτισμού.

Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα έκτακτων φυσικών φαινομένων, όπως προσπαθούν να τα παρουσιάσουν («δεν μπορείς να τα βάλεις» με την πανδημία, τη φύση, την κλιματική αλλαγή, τις πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ). Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, οι οποίες εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιούνται κατά γράμμα από όλες τις κυβερνήσεις. Κινούνται μέσα στο πλαίσιο της αντίληψης – δόγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «κόστος – όφελος – ιδιωτικοποίηση». Ότι, δηλαδή, οι δημόσιες υποδομές που χρειάζονται για την υγεία, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος, της φύσης, κοστίζουν και κυρίως δεν αποδίδουν κέρδη για το κεφάλαιο. Επομένως είναι ασύμφορες για το καπιταλιστικό κράτος. Γι’ αυτό στη χώρα μας δεν υπάρχουν τέτοιες υποδομές και ούτε πρόκειται να γίνουν, για όσο χρόνο εμείς επιλέγουμε να καθορίζει τη ζωή μας η δεξιά πολιτική (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ). Γι’ αυτό και καιγόμαστε, πλημμυρίζουμε και πνιγόμαστε, πεθαίνουμε πάνω σε καρότσες αγροτικών. Γι’ αυτό πεθαίνουμε νοσηλευόμενοι διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς κλίνες ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Πρόσφατα (Μάρτιος 2023) με οδηγία του υπουργείου υγείας επισημοποιείται η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ, υπό την εποπτεία της κλινικής που τους νοσηλεύει. Ακόμη μπορούν να εφημερεύουν στη ΜΕΘ γιατροί χωρίς εξειδίκευση στην Εντατικολογία. Ό,τι να ’ναι δηλαδή, πλήρης εγκληματική ανευθυνότητα για την υγεία μας και τη ζωή μας, όπως πυροσβέστες και φαντάροι στο ΕΚΑΒ.

Λεφτά για να γίνουν αυτές οι υποδομές υπάρχουν και είναι τα χρήματα του ελληνικού λαού που δίνονται όμως για τις ανακεφαλαιοποιήσεις με δισεκατομμύρια των τραπεζών, για τις επιδοτήσεις με δισεκατομμύρια των κερδών των ολιγαρχών της ενέργειας, λεφτά που χαρίζονται με το νομοθετημένο αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, την εθελοντική φορολόγηση των εφοπλιστών, με τη φορολόγηση μόνο με 5% επί των διανεμομένων κερδών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών, ενώ οι εργαζόμενοι φορολογούνται με πάνω από 20%.

Είναι αδιανόητο όλα αυτά να συμβαίνουν τον 21ο αιώνα, με την εκπληκτική εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, την τεράστια παραγωγή πλούτου από τους εργαζόμενους, και όμως αυτός ο πλούτος να συσσωρεύεται στα χέρια λίγων ανθρώπων παγκοσμίως. Αυτή όμως είναι η φύση του καπιταλισμού, ο οποίος έχει σαπίσει και δεν έχει πλέον τίποτα να δώσει στους εργαζόμενους, παρά μόνο φτώχεια, ανεργία, δουλειά μέχρι τα 74 χρόνια (ενεργό ή παραγωγική γήρανση το έχει ονομάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμορφες λέξεις που χρησιμοποιούνται για να συγκαλύψουν την αθλιότητα της εργασίας μέχρι τα βαθιά γεράματα), τις 13 ώρες ημερήσιας εργασίας (τα ψήφισαν αυτά), πνιγμένους πρόσφυγες, πολέμους και ένα ορατό πλέον πυρηνικό ολοκαύτωμα, με τον ιμπεριαλιστικο πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα προκαλεί όλα αυτά, γιατί στο επίκεντρο της ιδεολογίας του βρίσκεται το κέρδος και όχι οι ανάγκες, η υγεία και η ζωή των ανθρώπων. Στο χέρι μας είναι να τον ανατρέψουμε με την προοπτική μιας άλλης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου ο παραγόμενος πλούτος, θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν. Μιας κοινωνίας που θα έχει στο επίκεντρό της την εξύψωση του ανθρώπου. Την σοσιαλιστική κοινωνία.

Θάνος Βασιλόπουλος, Παιδίατρος Εντατικολόγος, συνταξιούχος γιατρός ΕΣΥ, πρώην διευθυντής στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: