Προσβολή και ύβρις

Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μιχάλη Παπαμαύρου, του Κώστα Σωτηρίου, καθώς και άλλων φωτισμένων πρωτοπόρων εκπαιδευτικών, όπως και των αποφοίτων σπουδαστών που οραματίστηκαν και μόχθησαν για μια Λαϊκή-Δημοκρατική Παιδεία σε μια νέα Ελλάδα ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης…

Προσβολή και Ύβρη στην Ιστορική Μνήμη του τόπου μας αποτελεί το οικτρό “θέαμα” με τους κάδους των σκουπιδιών παρατεταγμένους ακριβώς μπροστά από τον ιστορικό χώρο που στέγαζε το 1944 το θρυλικό “Παιδαγωγικό Φροντιστήριο” (Παιδαγωγική Ακαδημία) του ΕΑΜ στο κέντρο του Καρπενησίου.

Καρπενήσι (σήμερα) : αθλιότητα στον χώρο Ιστορικής Μνήμης

Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μιχάλη Παπαμαύρου, του Κώστα Σωτηρίου, καθώς και άλλων φωτισμένων πρωτοπόρων εκπαιδευτικών, όπως και των αποφοίτων σπουδαστών που οραματίστηκαν και μόχθησαν για μια Λαϊκή-Δημοκρατική Παιδεία σε μια νέα Ελλάδα ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θυμόμαστε-Διδασκόμαστε…

Σκουπιδοτενεκέδες, συχνά ξέχειλοι από ανακυκλώσιμη ή μη σαβούρα, κρύβουν ουκ ολίγες φορές ακόμη και αυτή τη μικρή αναμνηστική μαρμάρινη πλακέτα που αποτελεί και το μοναδικό (!) σημάδι που απέμεινε για να θυμίζει ότι κάποτε εδώ, στο αδούλωτο Καρπενήσι της Ελεύθερης Ελλάδας, σπούδασαν οι πρώτοι δάσκαλοι της ΠΕΕΑ.

“Φωνή του Φεραίου” – εφημερίδα της ΕΠΟΝ Στερεάς – 24/7/1944

ΕΞΟΡΓΙΖΟΜΑΣΤΕ με αυτή την ελεεινή κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται άλλο ανεκτή.

Παράλληλα αναρωτιόμαστε αν οι ποικιλώνυμοι “άρχοντες” της πόλης διαθέτουν έστω μια στάλα ντροπής γι’ αυτό το χάλι ή μήπως άραγε δεν πτοούνται καν όταν αντικρίζουν την ιστορία του τόπου μας στον… σκουπιδοτενεκέ της λήθης;

Διότι πολύ απλά αυτό που αντιλαμβάνεται ο κάθε επισκέπτης της πόλης του Καρπενησίου δεν μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό από τους κατ’ εξοχήν αρμόδιους.

Το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο κρατήθηκε ζωντανό ακόμη κι όταν οι γερμανοί ναζί έκαψαν την πόλη μας. Δεν θα επιτρέψουμε εν έτει 2020 να ”πυρποληθεί” η Ιστορική Μνήμη μέσω άλλων τρόπων!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1) Να αποκατασταθεί άμεσα η αισθητική του εν λόγω χώρου. Να απομακρυνθούν εδώ και τώρα οι κάδοι των σκουπιδιών.

2) Να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο χώρος με την ανάρτηση αναμνηστικών επιγραφών με χαρακτηριστικές φωτογραφίες εκείνης της εποχής συνοδευόμενες και από τις αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της ένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης!  (σ.σ. αν δεν έχετε φωτογραφίες και το ανάλογο πληροφοριακό υλικό… θα σας βρούμε εμείς).

ΥΓ. Φίλοι και φίλες της Ευρυτανίας ανά την Ελλάδα, μπορείτε να δείτε και να μάθετε για το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο του ΕΑΜ στο Καρπενήσι, κλικάροντας εδώ κι εδώ και εδώ

Καρπενήσι (τότε) : συγκέντρωση για την Εκπαίδευση. Στο βήμα ο Κώστας Σωτηρίου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: