Όταν είχαμε δούλους, φτιάχναμε Παρθενώνες

Όσοι πήραν την απόφαση για την ενήλικη εργασία, ας μας το φέρουν λίγο πιο ωραία. Με τον κιτς εθνικισμό που τους διακατέχει, ας μας πουν ότι το έκαναν για να νιώσουμε λίγο αρχαίοι Έλληνες. Κι αυτοί δούλους είχαν και έφτιαχναν Παρθενώνες. Κόψαμε τη δουλεία και ένα μετρό δεν μπορούμε να φτιάξουμε στη Θεσσαλονίκη. Επιστροφή στη δουλεία λοιπόν, γιατί αυτό θέλει σήμερα ο καπιταλισμός. Ηλίθιε.

Η κυβερνητική εξουσία σε αυτή τη χώρα συνήθως μοιράζεται ανάμεσα σε 3 οικογένειες. Η διαπλοκή των οικογενειών αυτών με οικονομικά συμφέροντα είναι κάτι παραπάνω από σκανδαλώδης. Ο Τύπος ελέγχεται σχεδόν ολοκληρωτικά από την κυβέρνηση. Ο δημόσιος πλούτος μοιράζεται σε επιχειρηματίες φίλους της κυβέρνησης. Η εκκλησία παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε πτυχή της κοινωνικής μας ζωής. Η δικαιοσύνη είναι το μακρύ χέρι της εξουσίας. Η επικράτηση της ιδεολογικής ηγεμονίας του κυβερνητικού μπλοκ εκφράζεται με καρακιτσαριό, βία, ρατσισμό, επιστροφή στο Μεσαίωνα. Άρχισε να συζητιέται η οπλοκατοχή, ο έλεγχος της μήτρας. Η παιδεία μοιάζει ολοένα και περισσότερο με θρησκευτική κατήχηση. Οι εργασιακές σχέσεις αλλάζουν. Το 8ωρο καταργείται, η Κυριακή δεν είναι πια αργία, οι συντάξεις θα θυμίζουν φιλοδώρημα. Δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο γιατί η υγεία γίνεται αγαθό για λίγους. Όπως και η παιδεία. Με λίγα λόγια ο δρόμος προς τον …Τρίτο Κόσμο έχει χαραχθεί και είναι ταχείας κυκλοφορίας.

Τι έμενε για να γυρίσουμε πίσω στο Μεσαίωνα; Η παιδική εργασία ή μάλλον καλύτερα, η παιδική σκλαβιά. Γιατί αν δεν επιστρέψουμε στην εποχή της δουλείας, πως θα μπορέσουμε να πατήσουμε γερά για να εκτοξευθούμε; Ετοιμάζονται λοιπόν να βάλουν τα ανήλικα παιδιά, αυτά που διαμένουν σε Δομές Φιλοξενίας, δηλαδή τα πιο ευάλωτα από τα ανήλικα παιδιά, να εργαστούν σε ξενοδοχεία. Γνωρίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι ενήλικες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στη βαριά μας βιομηχανία. Γνωρίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι ενήλικες μετανάστες στα χωράφια της Μανωλάδας και αλλού. Για ενώστε τώρα αυτά τα δύο, αφαιρέστε την προστασία από οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία, βγάλτε από την εξίσωση την επιθεώρηση εργασίας, πολλαπλασιάστε την εκμετάλλευση και διαιρέστε την με τον εξορθολογισμένο φασισμό που με τη μορφή της τεχνοκρατίας έχει κάνει την ανάπτυξη των αριθμών στόχο της ζωής μας και θα δείτε τι μας μένει. Επιστροφή στη δουλεία λοιπόν, γιατί αυτό θέλει σήμερα ο καπιταλισμός. Ηλίθιε. Για να επικυρωθεί η παλιότερη μας άποψη ότι δεν είμαστε Χούντα, αλλά δικτατορία της υποσαχάριας Αφρικής.

Όμως παρακαλώ την κυβέρνηση, τους ξενοδόχους και όσους πήραν αυτή την απόφαση να μην προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι το έκαναν για το καλό των παιδιών ή για το καλό της οικονομίας. Ας μας το φέρουν λίγο πιο ωραία. Με τον κιτς εθνικισμό που τους διακατέχει, ας μας πουν ότι το έκαναν για να νιώσουμε λίγο αρχαίοι Έλληνες. Κι αυτοί δούλους είχαν και έφτιαχναν Παρθενώνες. Κόψαμε τη δουλεία και ένα μετρό δεν μπορούμε να φτιάξουμε στη Θεσσαλονίκη. Ας το δικαιολογήσουν με κάποιον τέτοιο τρόπο. Τι διάολο, τόσους ακροδεξιούς έχουν στο Υπουργικό τους Συμβούλιο που δήθεν ξέρουν ιστορία και διδάσκουν αρχαία ελληνικά σε σκυλιά. Μην αγχωθούν, δεν θα αντιδράσει κανένας, εκτός από αυτούς που πάντα αντιδρούν και αγωνίζονται. Η υπόλοιπη κοινωνία είναι πολύ απασχολημένη με το να αγωνίζεται ενάντια σε μέτρα δημόσιας υγείας, να γλείφει τον κώλο του αφεντικού και να ρουφιανεύει τον γείτονα. Εδώ τους είπαν ότι θα πληρώνονται σε ρεπό και δεν κουνήθηκε φύλλο. Αφήστε τους ελληναράδες να νομίζουν ότι η σκλαβιά είναι μόνο για τα προσφυγόπουλα και οι Μανωλάδες μόνο για «λάθρο». Θολωμένοι από την εθνική τους περηφάνια δεν βλέπουν ότι είναι οι επόμενοι. Αλλά, ειλικρινά, η δική τους σωτηρία δεν με πολυενδιαφέρει…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: