Πάνω από όλα… ειλικρίνεια

Ο Μπρεχτ έγραφε κάποτε -αναφερόμενος βέβαια στην ναζιστική βαρβαρότητα- πως «όταν  τα εγκλήματα πληθαίνουν γίνονται αόρατα» και φαίνεται πως σχεδόν εκατό χρόνια αργότερα η ΝΔ έχει βαλθεί να τον επιβεβαιώσει.

Ο Μπρεχτ έγραφε κάποτε -αναφερόμενος βέβαια στην ναζιστική βαρβαρότητα- πως «όταν  τα εγκλήματα πληθαίνουν γίνονται αόρατα» και φαίνεται πως σχεδόν εκατό χρόνια αργότερα η ΝΔ έχει βαλθεί να τον επιβεβαιώσει. Συνδυάζοντας αριστοτεχνικά την υποκρισία στον δημόσιο λόγο της με την άγρια καταστολή προσπαθεί να κανονικοποιήσει την πολιτική αλητεία στην οποία επιδίδεται ως ο δήθεν καλός καγαθός ή -πιο ταιριαστά σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις- «δεξιός  προστάτης των νοικοκύρηδων της μεσαίας τάξης».

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους ήρωες του ΕΣΥ, αρνείται πεισματικά να το ενισχύσει και έχει το θράσος να προβάλλει ακόμα την αξία της ιδιωτικοποίησης στην υγεία. Ακριβώς την ίδια χυδαία πρακτική ακολουθεί και στην περίπτωση των πυροσβεστών οι οποίοι αφού πάλεψαν με τις πυρκαγιές έχοντας στη διάθεσή τους ελάχιστα και απαρχαιωμένα μέσα, μένουν ουσιαστικά ξεκρέμαστοι με τις εκκλήσεις τους για προσλήψεις να πέφτουν στο κενό.

Κοινός παρονομαστής σε κάθε περίπτωση είναι η κρατική βία που φαίνεται, σε αντίθεση με τους πόρους για κοινωνικές παροχές, να φθάνει και να περισσεύει κάθε φορά που οι δίκαιες διεκδικήσεις του ολοένα και πιο αγανακτισμένου κόσμου κλιμακώνονται.

Όλα αυτά ούτε είναι κεραυνός εν αιθρία ούτε θα έπρεπε να προκαλούν έκπληξη, αφού η ΝΔ είναι συνεπής και ειλικρινής τουλάχιστον σε ένα πράγμα, στο να υπηρετεί πιστά ένα σύστημα το οποίο  διαρκώς κλυδωνίζεται υπό το βάρος των αντιθέσεών του.

Πρωτοπόρες, μέσα στο κλίμα επίθεσης του κεφαλαίου, είναι οι νίκες των διανομέων της efood και των λιμενεργατών της COSCO που οδήγησαν σε κατακτήσεις αλλά, κυρίως, ξεσκεπάζουν την γύμνια της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους που αγωνίζονται, δείχνοντας τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερα και πιο γενικευμένα επιτεύγματα. Αυτό όμως δεν θα γίνει αυτόματα αλλά μόνο όταν οι εργαζόμενοι φορέσουν τα ταξικά γυαλιά τους, πιστέψουν στην δύναμη τους και συνειδητοποιήσουν ότι δικαιούνται να απολαμβάνουν οι ίδιοι τους καρπούς του πλούτου που παράγουν.

Εναλλακτική, ο καλώς καμωμένος παράδεισος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Βαλασσόπουλος Ηλίας
Πτυχιούχος τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: