Η χαρά του πολιτικάντη

Η ψευδεπίγραφη φιλολαϊκότητα έχει στόχο την υφαρπαγή της ψήφου, με άμβλυνση των πολιτικών κριτήριων, συνοδευόμενη με μπόλικες  υποσχέσεις και συναλλαγές κάθε τύπου.

Αποτελεί υποκρισία και εμπαιγμό σε ένα βαθμό, ο μεγάλος συνωστισμός πολλών υποψηφίων που προέρχονται από τα κόμματα  του αστικού τόξου, του συστήματος, σε εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα που διοργανώνονται σε πολλά χωριά και συνοικίες του αστικού ιστού, και η προσπάθεια τους να αποτυπωθούν οι παρουσίες τους και μόνο, σαν πολιτικές παρεμβάσεις με «φιλολαϊκό» προσανατολισμό.

Στήνονται με αυτό τον τρόπο σε αυτές τις εκδηλώσεις, ώστε άνθρωπος του επιτελείου τους που είναι για αυτή την δουλειά, βγάζει όσο γίνεται περισσότερες  φωτογραφίες, για να μοιραστούν αργότερα σε σάιτ και blog,  και να αναρτηθούν, για να αναδειχθεί δήθεν το πόσο φίλος είναι με τον λαό, ο εκάστοτε από αυτούς τους υποψηφίους.

Η πολιτικάντικη αυτή τακτική που κινείται μεταξύ πολύ φθηνής δημοσιοσχετίστικης  λογικής και καινοφανούς παραγοντισμού, υποτιμάει την νοημοσύνη του λαϊκού κόσμου, που αντιμετωπίζεται σαν «κοπάδι» και όχι σαν σκεπτόμενο πολιτικό ον.

Η ψευδεπίγραφη αυτή φιλολαϊκότητα έχει στόχο την υφαρπαγή της ψήφου, με άμβλυνση των πολιτικών κριτήριων, συνοδευόμενη με μπόλικες  υποσχέσεις και συναλλαγές κάθε τύπου.

Κάπως έτσι διαμορφώνονται οι αντιλαϊκοί συσχετισμοί δυνάμεων, ενισχύοντας πολιτικές που υποδεικνύουν στο λαό πώς να ζει με λίγα, χωρίς απαιτήσεις, στα όρια του «δημοσιονομικού κορσέ», για να χρηματοδοτείται   μονομερώς  το κεφάλαιο, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αυτή είναι η στρατηγική όλων αυτών που την κρύβουν επιμελώς από τον λαό και την συσκοτίζουν με τα ψεύτικα χαμόγελα τους στις δεκάδες φωτογραφίες που βγαίνουν καθημερινά.

Όλοι τους θιασώτες της εμπορευματοποίησης, του αδυσώπητου κέρδους και ανταγωνισμού, υποστηριχτές και θεματοφύλακες πολιτικών που θέλουν τον λαό γονατισμένο, να τον ξεζουμίζουν με φορομπηχτικές πολιτικές, να αμείβεται με μισθούς και συντάξεις πείνας, να ταλαιπωρείται και ενίοτε να πεθαίνει στο υποστελεχωμένο  και ελλιπές από υποδομές δημόσιο σύστημα υγείας, να πληρώνει ακριβά για την μόρφωση των παιδιών  του κλπ.

Αυτό είναι το κοινό πρόγραμμα των εκλεκτών των κομμάτων του συστήματος, των κομμάτων της ΕΕ, των εκλεκτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων -δορυφόρων τους, τόσο για τις τοπικές εκλογές (και ας περιφέρονται πολλοί με τον μανδύα του «ανεξάρτητου», «ακομμάτιστου ή υπερκομματικού»)  όσο και για τις βουλευτικές.

Δίπλα στην κοινή στρατηγική τους σύμπλευση και τα ιδιοτελή  οικονομικά –  προσωπικά συμφέροντα, που φροντίζουν να προωθούν υπογείως και στο σκοτάδι, εκμεταλλευόμενοι τη νομή της εξουσίας, που διαχειρίζονται από διάφορα πόστα του αστικού κράτους (τα παραδείγματα πάρα πολλά μόνο τους τελευταίους 2,5 μήνες με την λίστα της διασπάθισης δημοσίου χρήματος από εκλεγμένους που έχουν το ασυμβίβαστο να μην έχει τελειωμό).

Ας τα βάλει κάτω ο λαός και ας σκεφτεί, πού ήταν όλοι αυτοί που τώρα του χτυπάνε την πλάτη φιλικά  και του χαμογελάνε στα διάφορα πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις αγωνίες και στα βάσανα του, στις δυσκολίες της καθημερινότητας, με την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια να τσακίζει κάθε λαϊκό νοικοκυριό.

Τι θέση πήραν στα λαϊκά προβλήματα (αν πήραν), τι πρότειναν, τι πρακτικά μέτρα δραστηριοποίησης πήρανε, για να παλέψουν μαζί με τον λαό, να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν, ουσιαστικά μέτρα στήριξης του.

Όχι μόνο ήταν αμέτοχοι σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την λαϊκή οικογένεια, πριμοδοτούσαν αυτές τις πολιτικές που όξυναν τα αδιέξοδα και παράλληλα  χλεύαζαν και απαξίωναν όσους έμπαιναν μπροστά και αγωνιζόταν με όρους σύγκρουσης και διεκδίκησης.

«Αγαπούν» προεκλογικά τον λαό και τον ρημάζουν μετεκλογικά υποσκάπτοντας τα οικονομικά και ταξικά του συμφέροντα  που θεωρούνται βαρίδια και εμπόδια για την διευρυμένη καπιταλιστική αναπαραγωγή.

Καμιά αναμονή – όχι άλλη ανοχή από τον λαό.

Δεν πρέπει να χαθεί άλλο χρόνος στο έδαφος των ψεύτικων και κάλπικων διλημμάτων ή της παγίδας του μικρότερου κακού που είναι ο προπομπός του μεγαλύτερου.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό με τον ίδιο πρωταγωνιστή, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανατροπή και αντεπίθεση.

Σε αυτή την κατεύθυνση η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλα τα επίπεδα αποτελεί την εγγύηση για αποτελεσματικούς αγώνες μέχρι την νίκη, σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας.

Παναγιώτης Σαββίδης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: