Ελλάδα: Βία, ψέματα και επαναπροωθήσεις! – Μαρτυρίες που σοκάρουν

Υπάρχουν αναφορές για εκατοντάδες ανθρώπους στιβαγμένους σε ανεπίσημους χώρους κράτησης, παρατημένους για μέρες, χωρίς νερό, χωρίς καν πρόσβαση σε τουαλέτα. Ανάμεσά τους μωρά παιδιά και έγκυες. Αλλά αυτό δεν είναι το πιο σοκαριστικό. Σοκαριστικό είναι ότι αυτά που καταγγέλθηκαν δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Δεν έχουν απασχολήσει κανέναν.

Πριν κάτι χρόνια, τέτοιες ζεστές καλοκαιρινές μέρες, κάτι συμπολίτες μας, πολιτισμένοι, ήθελαν να μας προτρέψουν να μείνουμε Ευρώπη, να είμαστε στο πολιτισμένο κομμάτι της ανθρωπότητας, εκεί όπου υπάρχει σεβασμός, ανθρωπισμός, διαφωτισμός, δικαιώματα, μπολιτιζμός.

Πριν λίγες ημέρες, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε μια μακροσκελή έκθεση αναφερόμενη σε περιστατικά επαναπροωθήσεων που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου. Αυτά τα περιστατικά που η Κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Αντιμετανάστευσης και Κατάργησης του Ασύλου, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν. Η έκθεση έχει τον κολακευτικό τίτλο «ΕΛΛΑΔΑ: ΒΙΑ, ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ» (GREECE: Violence, Lies, And  Pushbacks Refugees and Migrants still denied Safety and Asylum at Europe’s borders).

Φοβερός τίτλος. Διαφήμιση για αυτή τη χώρα. Πάμε να δούμε και τι λέει.

Η έκθεση αφορά 21 περιστατικά επαναπροωθήσεων που συνέβησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2020 στον Έβρο. Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία είναι σοκαριστικές. Τους κράτησαν για ώρες ή μέρες σε αστυνομικά τμήματα και άλλους χώρους, χωρίς να καταγραφεί η κράτησή τους, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε καμία διαδικασία και φυσικά χωρίς κανενός είδους περίθαλψη σε όσους το είχαν ανάγκη. Υπάρχουν αναφορές για εκατοντάδες ανθρώπους στιβαγμένους σε ανεπίσημους χώρους κράτησης, παρατημένους για μέρες, χωρίς νερό, χωρίς καν πρόσβαση σε τουαλέτα. Ανάμεσά τους μωρά παιδιά και έγκυες.

Αλλά αυτό δεν είναι πολύ σοκαριστικό.

Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες και αναφορές ότι άνδρες που λειτουργούσαν ως εκπρόσωποι αρχών, φορούσαν μαύρες στολές και κουκούλες, ξεγύμνωναν, χτυπούσαν, έδερναν με γκλομπς, χέρια και πόδια, όποιον έβρισκαν μπροστά τους, για να τους επιβιβάσουν σε βαν τα οποία θα τους επέστρεφαν στον ποταμό Έβρο κι από εκεί πίσω στην Τουρκία.

Αλλά αυτό δεν είναι πολύ σοκαριστικό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας άνδρας από το Μαρόκο, ο οποίος επέβαινε σε κάποιου είδους σκάφος, πετάχτηκε στο ποτάμι, δεν γνώριζε κολύμπι και κανείς δεν προσπάθησε να τον σώσει. Αφέθηκε να παρασυρθεί από τα νερά και να πνιγεί όσο οι Έλληνες «στρατιώτες» τον παρακολουθούσαν να πεθαίνει. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν επιβεβαίωσε  το περιστατικό.

Αλλά αυτό δεν είναι πολύ σοκαριστικό.

Πρόκειται για μια διαρκή κατάσταση στην οποία έχουν παγιωθεί τακτικές βασανιστηριών. Όπως αναφέρεται στην περίληψη της σχετικής έκθεσης: «Η χρήση βίας και άλλων πράξεων που θα μπορούσαν να συνιστούν βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση κατέχει περίοπτη θέση σε όλες τις περιγραφές των επαναπροωθήσεων. Η πλειονότητα των ατόμων με τα οποία συνομίλησε η Διεθνής Αμνηστία έγιναν μάρτυρες ή υπέστησαν τα ίδια βία. Οι αναφερθείσες κακοποιήσεις περιλάμβαναν χτυπήματα με ραβδιά ή γκλομπ, κλοτσιές, γροθιές, χαστούκια και σπρωξίματα. Τα θύματα περιέγραψαν ότι οι πιο βάναυσες πράξεις βίας ως επί το πλείστον συνέβησαν κατά την τελική φάση των επαναπροωθήσεων, συχνά στις όχθες του ποταμού. Κρατικοί υπάλληλοι, που περιγράφονται συχνά ως «κομάντο» ή «στρατιώτες», συνήθως υποδεικνύονται ως οι δράστες. Σοβαρά τραύματα, κάποια από τα οποία έχρηζαν άμεσης ιατρικής παρέμβασης, όπως κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, στα χέρια και εκτεταμένοι μώλωπες, αναφέρθηκαν από όσους/ες επαναπροωθήθηκαν ».

Αλλά αυτό δεν είναι πολύ σοκαριστικό.

Σοκαριστικό είναι ότι αυτά που καταγγέλθηκαν δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Δεν έχουν απασχολήσει κανέναν. Σοκαριστικό είναι που δεν μας εκπλήσσει το ότι ακόμα κι αν αύριο παίζονταν στα μίντια όλα αυτά, αν βλέπαμε βίντεο με σκηνές βασανιστηρίων, θα αποδεχόμασταν ότι κάποιοι συμπολίτες μας θα τα έβρισκαν όλα αυτά λογικά, τι να κάνουμε, γίνονται και τέτοια, η φύλαξη των συνόρων δεν γίνεται με λόγια κτλ. Σοκαριστικό είναι ότι το τέρας το συνηθισαμε, πίνουμε καφέ μαζί του, παίζουν τα παιδιά μας στις ίδιες παιδικές χαρές, δουλεύει μαζί μας, μένει δίπλα μας. Εύχεται καρκίνους σε αντιπάλους, ζητάει μαζικές και βασανιστικές εκτελέσεις απελπισμένων ανθρώπων, κατηγορεί τις βιασμένες γυναίκες που κάτι θα έκαναν, παρακαλάει να πεθάνει κανένας εμβολιασμένος για να έχει να λέει ότι ξεγέλασε το σύστημα που δεν μπολιάστηκε, δέρνει τα παιδιά του γιατί έτσι θα μάθουν, αλυσοδένει το σκύλο του στη μέση του δάσους γιατί δεν ήταν τελικά καλός για κυνήγι. Αλλα είναι πολιτισμένος. Και καλός άνθρωπος. Και οικογενειάρχης. Και ευρωπαίος.

Διαβάστε την αναλυτική έκθεση στα αγγλικά εδώ

Και την περίληψη στα ελληνικά εδώ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: