Δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου

Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιες προσωπικές απόψεις ενός περιφερειακού συμβούλου, αλλά με μια μελέτη περίπτωσης του πώς διαχειρίστηκαν και σχεδιάζουν να διαχειριστούν το δημόσιο χρήμα που αρπάζουν με την επιβολή της φορομπηχτικής τους πολιτικής στις πλάτες μας η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο βαθμό που παραμείνει στα χέρια τους η τοπική διοίκηση σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου.
Γράφει ο Μάρκος Σκούφαλος

Ο υποψήφιος της κ. Χοχλάκα του ΠΑΣΟΚ με τους ξεπλένηδες της ηγεσίας  του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο Β. Αιγαίου,  κ. Φυτούσης Μιχάλης, ανέλαβε εκ μέρους της παράταξής  του, να μας εξηγήσει το αναπτυξιακό τους πλάνο.

Πρώτη λοιπόν προτεραιότητα το Φράγμα Κόρης, γεφύρι που ενώ είναι όλα έτοιμα καθυστερεί.

Συμφωνούμε φυσικά, αρκεί να μας πει ποιος ήταν ο εθνικός εργολάβος επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στη Χίο, ποιες ήταν οι κακοτεχνίες και οι αστοχίες κατασκευής και πόσο κόστισαν και τι θα γίνει με τα συνοδά έργα πχ απορροές ΧΑΔΑ,  που όλα αυτά τα χρόνια καθυστερήσεων έχουν καταστεί προβληματικά.

Ή δεν γνωρίζει το “Βίο και πολιτεία” των ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ;

Δεύτερος άξονας το Φράγμα στο Σαραπιό. Κι εδώ συμφωνούμε, αλλά μήπως να μας πει ποιος ήταν ο Νομάρχης που ξεκίνησε το έργο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις και μας έμεινε καραβοφάναρο; Ποιος ήταν ο δήμαρχος και ποιος ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, που σχεδίασαν το Master plan της εταιρείας περιλαμβάνοντας το φράγμα του Σαραπιού και για πέντε χρόνια δεν έκαναν τίποτα; Και στις δύο περιπτώσεις, νομάρχης και δήμαρχος ήταν ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ κ. Λαμπρινούδης, ενώ πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ ήταν ο κ. Φυτούσης.

Τρίτος άξονας η μετατροπή του κάστρου από ενάλιο σε χερσαίο με μπάζα, για να λυθεί το συγκοινωνιακό, ασχέτως αν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του ΚΑΣ για το χαρακτήρα του που του προσδίδει και μια μοναδικότητα, ασχέτως αν δεν πέρασε το έργο νύχτα, όταν επιχειρήθηκε, με τους αγώνες του ΚΚΕ και του τότε συλλόγου οικολογίας. Εδώ  ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ  στα καλύτερά του.

Άλλος άξονας το φράγμα Κοντού με έτοιμες μελέτες στη νότια Χίο. Εδώ εγκρίνουμε και επαυξάνουμε, ήταν και στο master plan της ΔΕΥΑΧ. Μιλάμε για  σχεδιασμό 15 χρόνια και βάλε τα μισά με ΠΑΣΟΚ στην  κυβέρνηση ή συμμετοχή σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, συν την πενταετία ΣΥΡΙΖΑ. Δεν “πρόκαναν”;;;

Αναφέρεται στο προσφιλές του θέμα της παράκαμψης του Βροντάδου και του Αίπους, προσπαθώντας να υπερκεράσει την Περιφερειακή αρχή Μουτζούρη που δίνει κι αυτή διαπιστευτήρια στους μεγαλοεργολάβους, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και βάλε, την ώρα που το νησί έχει ένα υποστελεχωμένο νοσοκομείο με τεράστιες ανάγκες, τα μισά σχολεία και παραπάνω είναι πάνω από μισό αιώνα ηλικίας και χωρίς κανέναν αντισεισμικό σχεδιασμό, δεν γίνονται καθαρισμοί στα δάση ούτε αντιπυρικές ζώνες, εκκρεμούν αντιπλημμυρικά πχ Λαγκάδα, Καρδάμυλα κλπ, λείπουν χρήματα από τους παιδικούς σταθμούς, την πρόνοια, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τα μνημεία μας, που αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού.

Όλα αυτά τα βασικά και αναγκαία πετιούνται στο βωμό μιας υποτιθέμενης παράκαμψης ενός ιστορικού βουνού και ενός περιαστικού δάσους που πρέπει να καταστραφούν, να ισοπεδωθούν στο βωμό της ανάπτυξης που έχουν στο μυαλό τους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με «λαγό»  τον κ. Φυτούση!  Όλα αυτά την ώρα που υπάρχουν έτοιμες με υφιστάμενους δρόμους, αγροτικούς ή δασικούς τρεις λύσεις παράκαμψης του βουνού, με προσφορότερη και επικρατέστερη οικονομικά αυτήν από το 18ο χλμ Χίου Βολισσού, με κατεύθυνση προς Αυγώνυμα και σύνδεση με αυτόν των Καριών. 

Για δε την παράκαμψη Βροντάδου, με μονοδρομήσεις, τροχονομικές ρυθμίσεις σχετικά με το παρκάρισμα και χρήση του υφιστάμενου αγροτικού δικτύου που μπορεί να μετατραπεί σε επαρχιακό,  λύνεται με ελάχιστα χρήματα συγκριτικά το πρόβλημα και συνδέεται με τον περιφερειακό της πόλης.

 Το μόνιμο μοτίβο που προτείνουν  αυτά είναι, για τους  χίλιους κατοίκους της Αμανής, όπως κουτοπόνηρα ισχυρίζονται όλοι αυτοί.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση καμιά ανθρώπινη  ζωή δεν μπαίνει στη ζυγαριά, ούτε μπαίνουμε στη λογική τους να μιλάμε για τους 7000 κατοίκους του Βροντάδου. 

Η Αμανή όμως και οι κάτοικοί της υποφέρουν από την ανυπαρξία του πολυδύναμου Ιατρείου της Βολισού που έχει έναν γιατρό μόνο, σχεδόν καμιά άλλη ειδικότητα από όσες προβλέπει το οργανόγραμμα  και τρέμει η ψυχή τους μην αρρωστήσουν. Το ασθενοφόρο στηρίζεται είτε σε εθελοντή είτε σε συμβασιούχο και όχι μόνιμο οδηγό, για να μην αναφερθούμε στην πικρή ιστορία της υποστελέχωσης  του ΕΚΑΒ για όλο το νησί. Πυροσβεστικό κλιμάκιο παρά τις υποσχέσεις είναι ανύπαρκτο, το αγροτικό και οδικό δίκτυο έχει τα χάλια του, η χρηματοδότηση για τη βελτίωση της  μαρίνας  στα Λιμνιά χάθηκε, η αποχέτευση της Βολισού περιμένει το πώς θα ψηφίσουν οι Βολισιανοί, οι υπεραντλήσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη λεκάνη του Μαλαγκιώτη, το σχέδιο διαχείρισης  των υδάτων του πετάχτηκε από την περιφερειακή αρχή Μουτζούρη και τη δημοτική αρχή, στην κάλαθο των αχρήστων και πολλά άλλα που διαφεύγουν του εκπροσώπου και υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στο νησί.

Στο Πυτιός, για να μιλήσουμε και για οικεία θέματα του κ. Φυτούση, η αυλή του σχολείου μετατράπηκε σε πάρκινγκ αυτοκινήτων, στερώντας ζωτικό χώρο για τα παιδιά των εκεί κατοίκων και των επισκεπτών  που αυξάνονται, ο  υπέροχος Πύργος του εξακολουθεί να παραμένει κλειστός στους επισκέπτες, η παραδοσιακή πλατεία του χωριού είναι ταυτόχρονα και αυτοκινητόδρομος με ντεκόρ τα τραπεζοκαθίσματα με άμεσους κινδύνους  για ντόπιους και επισκέπτες –εδώ παράκαμψη δεν χρειάζεται φαίνεται -ενώ η επισκεψιμότητα που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, οφείλεται  στο μεράκι των εκεί επαγγελματιών, στον πολιτιστικό σύλλογο και στους ιθύνοντες της εκεί κοινωνικής επιχείρησης που φτιάχτηκε και γι’ αυτό το σκοπό. 

Μάρκος Σκούφαλος – Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Χίου με την “Λαϊκή Συσπείρωση”

Κλείνοντας, πρέπει να γίνει καθαρό σε όλους τους δημότες της Χίου, ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιες προσωπικές απόψεις ενός περιφερειακού συμβούλου, αλλά με μια μελέτη περίπτωσης του πώς διαχειρίστηκαν και σχεδιάζουν  να διαχειριστούν το δημόσιο χρήμα που αρπάζουν με την επιβολή της φορομπηχτικής τους πολιτικής στις πλάτες μας  η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο βαθμό που παραμείνει στα χέρια τους η τοπική διοίκηση σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου. 

Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται όλοι αυτοί, είναι η ανάπτυξη των κερδών των  μεγαλοεργολάβων, των ημιτελών αλλά πανάκριβων έργων που καταστρέφουν το νησί και τη φυσιογνωμία του, των έργων που δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες μας και όποτε ακουμπούν σε αυτές, ακυρώνονται στους δαιδαλώδεις διαδρόμους  της νόμιμης μίζας ή αποτελούν μη επιλέξιμες δαπάνες  στην τελική, σε σύγκριση με ένα υδατοδρόμιο που μας μάρανε ή  μια αχρείαστη ανάπλαση ενός κήπου της πόλης μας που θα στοιχίσει 3,8 εκατομμύρια ευρώ.

Έχουμε λοιπόν αρκετή εμπειρία, έχουμε πάθει πολλά και πρέπει πλέον να μαθαίνουμε, για να μην μας κουνούν το δάκτυλο μετεκλογικά επισείοντας τα ποσοστά τους, που τα μεταφράζουν σε λαϊκή συναίνεση των καταστροφικών τους πολιτικών.

Δαγκωτό λοιπόν στο  Δήμο και στην Περιφέρεια στη Λαϊκή Συσπείρωση, για να πάρουμε το τιμόνι αλλιώς, για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, για να οργανώσουμε την αντεπίθεση σε όλους αυτούς που κατάντησαν το μέλλον μας τοπίο στην ομίχλη, για να κάνουμε τη Χίο και το Β. Αιγαίο…Πάτρα!

Μάρκος Σκούφαλος
Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου
Δημοτικός Σύμβουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Χίου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: