Δώστε λουλούδια στον αντίπαλο

Ο δυτικός κόσμος βλέπει το ποδόσφαιρο ως προσομοίωση μάχης ή πρωτόγονου κυνηγιού κι αισθάνεται εξαιρετική αμηχανία βλέποντας τους Σοβιετικούς παίκτες να προσέρχονται στη σέντρα, “οπλισμένοι” με ανθοδέσμες και εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

“Η φυλή του ποδοσφαίρου” είναι μια μελέτη του Άγγλου κοινωνιολόγου Ντέσμον Μόρις, που εντοπίζει τις ρίζες του αθλήματος στην πρωτόγονη διαδικασία του ομαδικού κυνηγιού, και βρίσκει πολλά κοινά με τη συγκρότηση και την αντιπαλότητα των διάφορων πρωτόγονων φυλών. Φανταστείτε λοιπόν την αμηχανία ενός αστού αναλυτή, μπροστά σε ένα παράδειγμα που του χαλάει μια ωραία θεωρία, με τους Σοβιετικούς παίκτες (ο συγγραφέας επιμένει να τους αναφέρει ως Ρώσους) να μην αντιλαμβάνονται το παιχνίδι ως προσομοίωση πολέμου ή κυνηγιού, όπου καλούνται να εξοντώσουν τον αντίπαλο. Αντιθέτως, δίνουν λουλούδια στον αντίπαλο, πριν την έναρξη του αγώνα, και δείχνουν τη διαφορετική αθλητική φιλοσοφία που τους διακατέχει. Παρά τη δεδομένη πολιτική θέση του αναλυτή -που δεν είναι προφανώς φιλοσοβιετικός- και τις στρυφνές διατυπώσεις που την προδίδουν, η αναφορά έχει μεγάλο ενδιαφέρον κι αυτό είναι που μας έκανε να την εντάξουμε στο πλαίσιο του αφιερώματος.

Δώστε λουλούδια στον αντίπαλο

Στην άλλη άκρη του κόσμου, το ρωσικό ποδόσφαιρο έχει τη δική του ιδιαίτερη μορφή για την τελετουργία πριν από το ματς. Για πρώτη φορά έγινε γνωστή στη Δύση, λίγο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η περίφημη ομάδα Δυναμό Μόσχας έκανε μια περιοδεία στην Αγγλία και προκάλεσε την κατάπληξη τόσο των φιλάθλων που πήγαν να παρακολουθήσουν τον πρώτο αγώνα της στο Τσέλσυ, όσο και των αντιπάλων της.

Ύστερα από μια δεκάλεπτη προθέρμανση, οι Ρώσοι ποδοσφαιριστές εξαφανίστηκαν στα αποδυτήριά τους. Όταν ξανάκαναν την εμφάνισή τους δίπλα στους παίκτες της Τσέλσυ, οι θεατές είδαν κατάπληκτοι πως ο κάθε παίκτης της φιλοξενούμενης ομάδας κρατούσε μια μεγάλη ανθοδέσμη.

Έμειναν με αυτές τις ανθοδέσμες στα χέρια όσο παίζονταν οι εθνικοί ύμνοι και μετά, προς μεγάλη αμηχανία των παικτών της Τσέλσυ πλησίασαν και βλοσυρά τους πρόσφεραν τα λουλούδια σαν εκδήλωση φιλίας. Ύστερα έτρεξαν να πάρουν τις θέσεις τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο κι άφησαν τους αντιπάλους τους με τα λουλούδια στα χέρια να αισθάνονται σαν ηλίθιοι.

Τελικά διασώθηκαν από τον προπονητή τους που του φόρτωσαν όλες αυτές τις ανθοδέσμες. Το πλήθος των θεατών ξέσπασε στα γέλια κι άθελά τους οι Ρώσοι είχαν κερδίσει ένα σημαντικό αβαντάζ. Άθελα, επειδή γι’ αυτούς ήταν μια καθιερωμένη διαδικασία και δεν απέβλεπε να προκαλέσει σύγχυση ή έκπληξη.

Διάφοροι παρατηρητές σημείωναν αργότερα πως σε πολλά κρίσιμα ματς στη Ρωσία κι οι δύο ομάδες έκαναν την εμφάνισή τους οπλισμένοι με ανθοδέσμες. Ύστερα από μια σύντομη τελετή ανταλλαγής των λουλουδιών, οι ανθοδέσμες πετάγονταν στους φιλάθλους στις εξέδρες και κανένανς δεν έμενε να νιώθει αμήχανος ή έκπληκτος.

Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του Αφιερώματος της Κατιούσα στην Οχτωβριανή Επανάσταση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: