Θέατρο τη Δευτέρα: «Μπράβο Κολονέλο» των Αλέκου Σακελλάριου και Δημήτρη Ευαγγελίδη

Η πολεμική κωμωδία-επιθεώρηση «Μπράβο Κολονέλο» γράφτηκε κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, το 1940, με σκοπό να σατιρίσει τις δυσκολίες που συνάντησαν οι δυνάμεις του Μουσολίνι από τους Έλληνες φαντάρους και να εξυψώσει το ηθικό του ελληνικού λαού.

Η πολεμική κωμωδία-επιθεώρηση «Μπράβο Κολονέλο» των Αλέκου Σακελλάριου και Δημήτρη Ευαγγελίδη, γράφτηκε κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, με σκοπό να σατιρίσει τις δυσκολίες που συνάντησαν οι δυνάμεις του Μουσολίνι από τους Έλληνες φαντάρους και να εξυψώσει το ηθικό του ελληνικού λαού.

Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του Ευάγγελου Μαχαίρα «Η Τέχνη της Αντίστασης» (εκδ. Καστανιώτη), «τα θέατρα της πρωτεύουσας δε λειτούργησαν μόνο για τρεις μέρες, στις 29, 30 και 31 Οκτωβρίου του 1940, εξαιτίας του ιταλικού αιφνιδιασμού και της επιστράτευσης πολλών ηθοποιών, που δημιούργησε κενά στους θιάσους. Παρ’ όλα αυτά, τα κενά συμπληρώθηκαν και τα θέατρα επαναλειτούργησαν την 1η Νοεμβρίου 1940. Στο θέατρο “Μουσούρη” (τώρα “Αλίκη”) ο θίασος Μιράντας – Κ. Μουσούρη ανέβασε την επιθεώρηση Πρωτοβρόχια των Αλέκου Σακελλάριου και Λ. Ευαγγελίδη και στη συνέχεια τις επιθεωρήσεις Φινίτο λα μούζικα και Μπράβο Κολονέλο. Όλες με μουσική Θ. Σακελλαρίδη και συνεργάτες τους Ορέστη Μακρή, Κυριάκο Μαυρέα, Κώστα Δούκα, Περικλή Χριστοφορίδη, Ερρίκο Κονταρίνη και τις κυρίες Μιράντα, Μαρίκα Κρεβατά, Μαλαίνα Ανουσάκη, Μαρίκα Χέζερ και Λιλή Κοντονή».

Το 1979 το «Μπράβο Κολονέλο» προβλήθηκε από την ΕΡΤ και την εκπομπή «Το θέατρο της Δευτέρας» σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου – Σταύρου Ζερβάκη. Τη μουσική της πρώτης παράστασης είχε συνθέσει ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης, δημιουργός της ελληνικής οπερέτας, όμως με το πέρασμα του χρόνου οι συνθέσεις αυτές χάθηκαν κι έτσι ο Γιώργος Κατσαρός έγραψε καινούργια μουσική και τραγούδια, που ερμηνεύουν η Δούκισσα και ο Γιάννης Πάριος.

Θέατρο τη Δευτέρα: «Μπράβο Κολονέλο» των Αλέκου Σακελλάριου και Δημήτρη Ευαγγελίδη

Θέατρο τη Δευτέρα: «Μπράβο Κολονέλο» των Αλέκου Σακελλάριου και Δημήτρη Ευαγγελίδη — Άννα Καλουτά – Γιάννης Γκιωνάκης

Στην παράσταση του 1979 που θα παρακολουθήσουμε σήμερα «ξαναζωντανεύουν τα παλιά δημοφιλή νούμερα, όπως αυτό του μεθυσμένου, το οποίο παρουσιάζει ο Γιάννης Βογιατζής, με μεγάλη επιτυχία. Επίσης, στην παράσταση περιλαμβάνεται και ένα μικρό μονόπρακτο που δείχνει πώς ήταν η ζωή των Ελλήνων στρατιωτών στο μέτωπο του πολέμου, τι σκέψεις έκαναν μακριά από τις οικογένειές τους και με πόση αυτοθυσία υπερασπίζονταν την ελευθερία τους».

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Βογιατζής, Ανέστης Βλάχος, Σπύρος Γεωργούλας, Γιάννης Γκιωνάκης, Μάκης Δεμίρης, Πάνος Δούκας, Άννα Καλουτά, Γιώργος Κάππης, Αλέξης Κωνσταντής, Γιάννης Μαλούχος, Τάκης Μηλιάδης, Γιώργος Πάλλης, Τάσος Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπαζήσης, Τιτίκα Στασινοπούλου, Τάσος Ψωμόπουλος.

Δείτε την παράσταση:

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: