“Τον παιδεραστή μου δεν τον φοβάμαι πια” – Συγκλονίζει η εξομολόγηση θύματος του γνωστού σκηνοθέτη

O Βασίλης περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο τη μεθοδολογία του θύτη, που είναι τυπική για παιδεραστές, τόσο στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τα θύματά τους, όσο και στις ενοχές που τους δημιουργούν για να μη μιλήσουν, προσπαθώντας να τους πείσουν ότι είναι με τη συναίνεσή τους ό,τι υφίστανται.

Πρόσωπο απέκτησε πλέον από χθες το βράδυ ο ορυμαγδός καταγγελιών σε βάρος γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού, με την μαρτυρία του Βασίλη (το επίθετό του αποκρύφτηκε για ευνόητους λόγους), ο οποίος μιλώντας στην Ελεονώρα Μελέτη και την εκπομπή “Μεσάνυχτα”, αναφέρθηκε αναλυτικά στην εμπειρία της αποπλάνησης και του βιασμού του στα χέρια του θεατρανθρώπου.

Ο 40χρονος σήμερα άντρας, έχει ήδη κινηθεί νομικά μέσω της δικηγόρου του Μαρίας Κουρτέση, ελπίζοντας με το παράδειγμά του να λειτουργήσει ως πρότυπο για άλλα κακοποιημένα παιδιά που έχουν ζήσει παρόμοιες εμπειρίες με το σεξουαλικό αρπακτικό που δρούσε ανενόχλητα και με εμφανείς πολιτικές και μιντιακές πλάτες – όπως έγινε ορατό αυτό το διάστημα -, καταστρέφοντας τη ζωή άγνωστου αριθμού ανηλίκων, αγοριών, αλλά και κοριτσιών.

O Βασίλης περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο τη μεθοδολογία του θύτη, που είναι τυπική για παιδεραστές, τόσο στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τα θύματά τους, όσο και στις ενοχές που τους δημιουργούν για να μη μιλήσουν, προσπαθώντας να τους πείσουν ότι είναι με τη συναίνεσή τους ό,τι υφίστανται.

Ο εφιάλτης ξεκίνησε όταν στα 15 του χρόνια μαζί με συμμαθητές του βρέθηκε σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας, στο καμαρίνι του καταγγελόμενου:

“Ήμασταν το μόνο σχολείο εκεί, γι’ αυτό και μας είχαν βάλει στην πρώτη και στη δεύτερη σειρά. Εγώ λόγω της αγάπης μου για το θέατρο είχα κάτσει στην πρώτη. Κατά τη διάρκεια της παράστασης ο άνθρωπος αυτός ένιωθα ότι με κοιτούσε και δεν μπορούσα να καταλάβω αν είναι μέρος του ρόλου ή αν με φλερτάρει, για πιο λόγο το κάνει. Λόγω της ηλικίας μου ήμουν πολύ μπερδεμένος δεν μπορούσα να καταλάβω”.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το θύμα: “όταν τελείωσε η παράσταση, πήγαμε στα παρασκήνια να γνωρίσουμε τους πρωταγωνιστές. Περιμένοντας στο καμαρίνι του, που το μοιραζόταν με μία άλλη ηθοποιό, με είδε, με διάλεξε και μου λέει “έλα εσύ εδώ και κάτσε δίπλα μου”. Όντως, πέρασα ανάμεσα στους συμμαθητές μου, και έκατσα δίπλα του. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα ξεχωριστός. Φαντάστηκα ότι με ξεχώρισε, ότι κατάλαβε ότι ασχολούμαι με το θέατρο, ότι έχω ταλέντο. Μου είπε “κάτσε εδώ να υπογράψω τα αυτόγραφα, θέλω να σου μιλήσω”. Μου είπε ότι είναι σε σχολή ότι είναι δάσκαλος, ότι βοηθάει νέα παιδιά. Με ρώτησε άμα θέλω αυτόγραφο, του απάντησα “όχι”, δεν ένοιωθα την ανάγκη αυτή. Αφού το αρνήθηκα, γύρισε το αυτόγραφο και μου έγραψε το τηλέφωνο του, το σταθερό. Μου λέει πάρε με τηλέφωνο αύριο να μιλήσουμε παραπάνω”.

Παρότι παραξενεύτηκε από την κίνηση, το νεαρό αγόρι ένιωθε προστατευμένο λόγω του διάσημου ονόματος του ηθοποιού. Την επόμενη μέρα: “Συναντόμαστε στην Ομόνοια, με παίρνει με τη μηχανή του και πάμε σπίτι του. Εκεί μιλάμε για μια – μιάμιση ώρα για το θέατρο, του λέω τα όνειρα μου, για τη θεατρική ομάδα που είχα δημιούργησε. Ξαφνικά μου λέει ας μιλήσουμε για άλλα πράγματα (…). Καθόμασταν δίπλα-δίπλα στον καναπέ και με φίλησε. Έτρεμα, είχα σοκαριστεί. Αιφνιδιάστηκα. Με αγκάλιασε να με ηρεμήσει. Είχα παγώσει, δε μπορούσα να κάνω κάτι. Έφυγα, δεν πήγα σχολείο τις πρώτες ώρες. Μίλησα με τη φίλη μου και σαν παιδιά προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε τι συμβαίνει”.

Στη συνέχεια ομολογεί ότι δε θυμάται αρκετές από τις πιο ιδιωτικές σκηνές του σκηνοθέτη, ένας μηχανισμός άμυνας που συναντάται πολύ συχνά σε θύματα κακοποίησης, δηλώνει ωστόσο πως στην τρίτη του συνάντηση “δέχτηκε σωματική και σεξουαλική κακοποίηση” από το σκηνοθέτη, κάτι που συνέχισε τα επόμενα 4 χρόνια. Περιγράφει όλους τους ύπουλους μηχανισμούς που χρησιμοποιούσε ο θύτης για να κρατά παγιδευμένο το θύμα του: “αυτός ο άνθρωπος ήταν πολύ χειριστικός. Μου πέρασε ότι το θέλω όλο αυτό. Ότι μου αρέσει. Επειδή είχα ήδη αναζητήσει τη σεξουαλική μου ταυτότητα, λέγοντάς μου αυτός αυτά τα πράγματα ένιωθα ότι είναι δική μου απόφαση να συμμετέχω σε όλο αυτό. Αυτός ήταν 31 τότε (…). Ζευγάρι δεν ήμασταν σε καμία περίπτωση, αν κι εγώ αυτό νόμιζα στην αρχή, ήμουν ένα παιδάκι και ακολουθούσα. Για να με ξεγελάσει, να κερδίσει την εμπιστοσύνη μου, από τα λίγα πράγματα που κάναμε εκτός σπιτιού, με πήγε στο γήπεδο όπου μου είχε πει “είμαστε σαν πατέρας και γιος”. Ένοιωθα την προσοχή του επάνω μου κι έλεγα ενδιαφέρεται για μένα”.

Με το πέρας του χρόνου, ο δράστης άρχισε να πιέζει το νεαρό για άλλες σεξουαλικές πράξεις με άλλα θύματα κακοποίησης του κύκλου του. “Όσο περνούσαν οι μήνες άρχισε να επιμένει να συνευρεθούμε σεξουαλικά και με άλλα άτομα, με άλλους μαθητές του. Δε θυμάμαι όλα τα περιστατικά, θυμάμαι 2 -3. Πολλές φορές έχει συμβεί, πήγαινα πάντα σπίτι του και υπήρχε εκεί ένα παιδί να περιμένει. Από τα πιο τραγικά που έχω ζήσει σπίτι του, μπαίνω και είναι μια μαθήτρια του, ανήλικη, πρέπει να ήταν στην ηλικία μου. Βρίσκει έναν τρόπο και μου λέει να κάνουμε κάτι οι τρεις μας. Νομίζω με βρήκε σε ένα σημείο να μου το πει ώστε να μη το πάρει χαμπάρι το κορίτσι. Το αρνούμαι και αυτός παίρνει την κοπέλα στο υπνοδωμάτιο και γυρνάει μετά από 10 λεπτά, γυμνός, και μου λέει η “κοπέλα σε περιμένει, έλα στο δωμάτιο”. Πάγωσα, πανικοβλήθηκα. Λέω στον εαυτό μου “σήκω και φύγε, σήκω και φύγε”. Μου φάνηκε αιώνας μέχρι αν βρω τη δύναμη να φύγω, τελικά το έκανα”.

Στην εκπομπή παρενέβη και η δικηγόρος του Βασίλη, αναφέροντας πως ναι μεν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, καθώς έγιναν μεταξύ 1995-1998, ωστόσο τα “ονόματα και περιστατικά” που αναφέρει η μαρτυρία, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην εισαγγελική έρευνα. Επιπλέον, ανέφερε πως έχουν επικοινωνήσει με το γραφείο της δυο ακόμα άτομα, 23 και 24 ετών σήμερα, που υποστηρίζουν πως υπήρξαν θύματα του δράστη το 2014-15 και 2017, χρονικό ορίζοντα στον οποίο τυχόν αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Βασίλης, τόνισε ρητά πως βγαίνει μπροστά για να προτρέψει άλλα θύματα να αποταθούν στη δικαιοσύνη, λέγοντα πως κι ο ίδιος είχε προσπαθήσει να βρει θύματα αυτού του ανθρώπου. “Τον παιδεραστή μου πια δεν τον φοβάμαι, αυτός πρέπει να με φοβάται”, ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τα θύματα σεξουαλικής βίας να σπάσουν τη σιωπή τους.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο καιρό πριν είχε έλθει στο φως η καταγγελία του Νίκου Σ., που κατήγγειλε φριχτή σεξουαλική κακοποίηση από τον ίδιο άνθρωπο, θέλοντας κι εκείνος να κινητοποιήσει τα θύματα προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος της σιωπής και της συγκάλυψης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: