Endgame: Τέλος παιχνιδιου: Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι

Μετά από αυτό το μικρό χτύπημα των δακτύλων του Thanos που μας γέμισε όλους σιωπή, απόγνωση και υπαρξιακό κενό.. όλα μου φαίνονταν άδεια, όπως το μεγάλο κουτί με τα ποπ -κορν που κρατούσα στα χέρια μου…

Αυτό το κείμενο θα έχει τόσα spoilers που  θα κλάψουν ταξιθέτριες σε μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες..Αν λοιπόν για κάποιο λόγο τις συμπαθείς, επειδή σαν παιδί είχες δει πολλές φορές το ”Η αγάπη μας” με την Βιουγουκλάκη και δε θες να τις στεναχωρείς, μην  το διαβάσεις .. Σώσε από λυγμούς μια ταξιθέτρια μπορείς .. #αλίκηταξιθεατριαδυναμη #κλαίνεοιταξιθέτριες.

Την περίμενα αυτή την ταινία πώς και πώς.. Μετά από αυτό το μικρό χτύπημα των δακτύλων του Thanos που μας γέμισε όλους σιωπή, απόγνωση και υπαρξιακό κενό.. όλα μου φαίνονταν άδεια, όπως το μεγάλο κουτί με τα ποπ -κορν που κρατούσα στα χέρια μου..Περίμενα εδώ και ένα χρόνο για να ξανανιώσω πως η ζωή έχει νόημα,..αλλά μάταια, κανείς δεν καταλαβαίνει τι πραγματικά της συμβαίνει..

Μπήκα στην αίθουσα με λαχτάρα και ένα νέο γεμάτο κουβά με ποπ κορν και έλεγα ”Thanos εδώ θα γίνει ο τάφος σου” και ”Δε μας ξέρει καλά, εδώ είναι Πειραιάς” και κουνούσα θλιμμένα το κεφάλι μου καθώς έβλεπα τον Τόνυ Σταρκ σκελετωμένο στο διάστημα παρέα με την Νέμπουλα να μετρούν τις τελευταίες τους στιγμές… Και εκεί που σκεφτόμουν ”Δε βαριέσαι όλα για τον άνθρωπο είναι ”, σκάει μια λάμψη στο παρμπρίζ του αεροσκάφους και λέω φίλε βρήκε ή το Θεό ή τον Φλωρινιώτη, ένα από τα δύο…

Τελικά ήταν η Captain Marvel.. και εδώ αρχίζω την κριτική μου.. Γενικά δε με χαλάει η παρουσία της..Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί πρέπει να φαίνεται τόσο δυνατή και γαμάτη. Αρχικά γιατί έτσι έχει σχεδιαστεί και δεύτερευόντως στις αρχές του 2019 βγήκε η πρώτη της ταινία και θα ακολουθήσουν και άλλες.. Έφαγα, όμως, μια ξενέρα.. Όταν έχεις κατεβάσει τόσο κόσμο στην τελική μάχη και στο τέλος την διαφορά την κάνει το ”υπερ-όπλο” που τρώει κουτουλίδια απο τον Thanos και δε νιώθει κάστανο παραμένοντας με καλοχτενισμένο μαλλί..Τι να πεις;

Σε όλη την ταινία δε, έχει ένα ύφος Πολάκη ”όλοι σας και μόνος μου. Σας έχω” το οποίο είναι εκνευριστικό.. Δεν μπορείς να κατεβάζεις όλα τα παπάκια από  Κολωνό και να ερχεται ο Κρις Σφέτας με συγκεκριμένες κινήσεις καράτε και να σου χαλά το αγνό παρθένο ξυλίκι σου  χωρίς τεχνική ..

Και δεν κατάλαβα ρε κοπελιά.. Οι άλλοι έφαγαν τα λυσσακά τους για να κάνουν χρονομηχανή, να πάρουν πέτρες, να γυρίσουν στο μέλλον, να βάλουν πέτρες, να φωνάξουν ένα σκασμό κόσμο και έρχεσαι εσύ και σπάς στα δύο το διαστημόπλοιο..Πού ήσουν κυρά μου τόσα χρόνια και καιρό; Δεν τα αντέχει το είναι μου κάτι τέτοια.. Περίμενα και εγώ ένα συλλογικό φινάλε τύπου ”Μπαίνουν σοβιετικά στρατεύματα στο Βερολίνο” και παίρνω την Μπριεν από το παιχνίδι του στέμματος με λαστέξ φόρμα… Άραξε στα κυβικά σου.

Τέσπα, τους κατεβάζει με ασφάλεια στην αυλή των Avengers και ενώ έχει γίνει καταστροφή του Δράμαλη, έχει εξαφανιστεί ο μισός πλανήτης, ο άλλος είναι στο κατώφλι του θανάτου, η γκίνια με το Captain America μένει σε όλη την διάρκεια της ταινίας. Αυτούς να τους έχει πελάτες στο δικηγορικό σου γραφείο να χορτάσει ψωμί απο την αλληλομυνήσεις ένα πράγμα..

Με τόση γλωσσοφαγιά μπορεί να  βρήκαν τον Thanos, αλλά η αποστολή τους κατέληξε σε φιάσκο και όλοι έπεσαν σε βαθιά κατάθλιψη. Σκορπίσαν σαν τα φύλλα στον άνεμο και για 5 χρόνια ο ένας απέφευγε τον άλλον…

Σε αυτά τα 5 χρόνια, τα υπόλοιπα 4 δισεκατομμύρια του πλανήτη δεν τα κατάφεραν καλύτερα. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, η φάση ήταν ”φίλε έφυγε ο Στράτος και παρέλυσε το κράτος”. Οι κυβερνήσεις είχαν καταρρεύσει, οι δημόσιες υπηρεσίες δε λειτουργούσαν, οι άνθρωποι αισθάνονταν πιο μόνοι από ποτέ και αναρωτιέσαι γιατί; Αυτά τα 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι τι έκαναν όλη μέρα; Εκτός από το να κλαίνε στη ντουζιέρα τους .. Οκ, να δεχτώ πως η κοινωνία περνούσε ένα τεράστιο μετατραυματικό σοκ, αλλά πάλι το μετα-αποκαλυπτικό τοπίο δεν κολλά αν το σκεφτούμε λογικά. Δε δικαιολογείται τέτοια κατάρρευση, εκτός αν οι Κινέζοι έκαναν επανάσταση στο ενδιάμεσο και σταμάτησαν να δουλεύουν 16ώρα για τη Δύση.

Δυστυχώς δεν είναι η μόνη τρύπα στο σενάριο..καθότι η ταινία ήταν σαν ελβετικό τυρί. Ας δούμε το ταξίδι στο χρόνο.. Δε θα μιλήσω για κβαντική φυσική, γιατί δεν την γνωρίζω.. Ούτε θα ασχοληθώ πως θα έπρεπε να έρθει ο Ant-man ώστε να σκεφτει ο Stark να κάνει τρία κλικ αριστερά για να φτιάξει την χρονομηχανή ρολόι seiko. Θα παίξω τίμια και θα αναρωτηθώ:

1)Η γυναίκα Κότζακ, αλλιώς Πρώτη Αρχαία, μας εξήγησε πολύ ωραία και σταράτα, βγάζοντας από το Χαλκ τον καθηγητή μας πως αν μια πέτρα μετακινηθεί, πολύς κόσμος εκεί έξω θα υποφέρει, μας είπε επίσης πως θα δημιουργηθεί μια παράλληλη πραγματικότητα σκοτεινή για το δικό της παρόν. Ο καθηγητάκος την καθησύχασε πως θα στείλει πίσω πακέτο την πέτρα,πριν γίνουν όλα αυτά και εκείνη συμφώνησε . Το θέμα είναι πως το μέλλον καμία πέτρα δεν διασώζεται.. Τι παίζει με τον κόσμο και τις παράλληλες πραγματικότητες όταν όλες οι πέτρες έχουν καταστραφεί; Κατεβάζει ρολά το σύμπαν;

2)Υπάρχει μεγαλύτερη ανατροπή πραγματικότητας από το να γυρίσει πίσω ο Cartain American και να περάσει όλη του την ζωή με την αγαπημένη του; Και να μας γυρίσει συνταξιούχος ζώντας μια ζωή με την Πέγκυ; Επίσης, σημαίνει πως στη σύγχρονη πραγματικότητα υπάρχει ακόμα σαν νέος Captain America από τη στιγμή που, όπως εξηγήθηκε στην ταινία ”αν αλλάξεις το παρελθόν δεν αλλάζεις το μέλλον που ζείς τώρα”. Για αυτό το λόγο δεν μπόρεσε να γυρίσει και πίσω με την Νατ γυρίζοντας το πετράδι της ψυχής. Όταν τελικά ο κανονικός  Captain America ξεπάγωσε σαν αράκας και είδε τον εαυτό του παντρεμένο με την Πέγκυ τη μοναδική του αγάπη πώς το εξήγησε; Πώς πέρασε ένας random γερος μπροστα απο τον καθηγητή Χαλκ, τον Φάλκον και τον Μπάκι και τη χρονομηχανή,χωρίς να πουν ”πώς βρέθηκε αυτός ο γέρος στην μέση του πουθενά καθισμένος στο παγκάκι απομεσήμερο κοντά σε μια λίμνη ;”

3)Το πετράδι της ψυχής τώρα που το θυμήθηκα..Πώς το επέστρεψε πίσω; Τι έριξε στα βράχια; Τη χαμένη του υπερηφάνεια;

4) Η Νέμπουλα που βρήκε τόση τεράστια ποσότητα από κάψουλες  για να φέρει όλο το χωριό της στην γη; Όταν μαχαιρώθηκε η Νέμπουλα από την άλλη Νέμπουλα, δε θα έπρεπε η Νέμπουλα στο σήμερα να πεθάνει;

5)Η Γκαμόρα έγινε σκόνη με τους υπόλοιπους κακούς; Και αν ναι, δε θα δημιουργήσει πρόβλημα στους ”φύλακες του Γαλαξία ”; Και αν όχι θα μείνει για πάντα στη γη του 2023 και αν ναι θα ερωτευτεί και πάλι τον τυπά Πίτερ Κουίλ; Και αν όχι πόσο μακριά μπορώ να την πάω τη βαλίτσα με αυτή την περίπτωση της;

6)Ο Λόκι που ξανακλέβει τον κύβο, τι κάνει με δαύτον στη συνέχεια ;

Αυτά τα λίγα σχετικά με τις τρύπες στο σενάριο με το ταξίδι στο χρόνο ..Σε ό,τι αφορά την θυσία της Νατ.. Όπως είδαμε στην τελευταία ταινία, όταν ο Thanos έριξε την Γκαμόρα στο κενό, πρέπει αυτός που ζητά την πέτρα να θυσιάσει κάποιον που αγαπά πολύ. Πότε αγαπήθηκε τόσο η Νατ από τον τύπο με τα βέλη που την είχε ταράξει στα μπουκέτα στην πρώτη ταινία και που ο τυπάρας δεν έκανε καν κόπο, όταν οι υπόλοιποι σούπερ -ήρωες αντιμετώπιζαν τον Thanos, να λάβει μέρος παρά καθόταν  και έπαιζε τοξοβολία με την κόρη του και έτρωγε σάντουϊτς με φυστικοβούτυρο και μαγιονέζα; Εγώ θα τον είχα άχτι και θα τον έκανα στάχτη μέσα στο κουτι που φυλώ τα μπικουτί.

Ο Θωρ.. Γενικά τα αστεία στην ταινία έπαιρναν και έδιναν μέσα στο σενάριο.. Ούτε εγώ να τα είχα γράψει δηλαδή.. Που δεν τα είχα γράψει γι αυτό ήταν κρύα και κουραστικά σε κάποιες στιγμές..

Γυρίζουμε στο Θωρ..Τον Θεό της αστραπής.. Τον ψηλό, ξανθό κούκλο ..Εμένα δε μ’ αρέσει γιατί προτιμώ μελαχρινούς πουκαμισάτους αλλά για όποια φτιάχνεται με ξανθούς, σφυριά και πανοπλίες καλός είναι.. Μόνο που στην ταινία θα τον δεις κορμάρα  στο πρώτο μέρος μετά γυρίζει σαν τον αλκοόλα τύπο στο κωλόμπαρο της γειτονιάς σου.. Και  αν δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάω, πιθανόν εσύ είσαι ο αλκοόλας με την κοιλίτσα σε μπαρ οπότε συγγνώμη γι  αυτό, λυπάμαι για το κακόγουστο αστείο μου και δηλώνω #bellyfriendly..

Μιλάμε ο τύπος δε μοιάζει καθόλου με θεό στην ταινία, αλλά με τον μέσο Έλληνα βουτυρομπεμπέ με τέρμα οιδιπόδειο. Μέσα στη μιζέρια, να βλέπει συνδρομητική τηλεόραση, να κατεβάζει μπύρες, να κλαίγετε για την άτιμη ζωή και να ζητά συμβουλές από τη μαμά για το τι θα κάμει. Βασικά δεν ξέρω πώς, ενώ η ταινία ήταν βουτηγμένη στο political correct, τους ξέφυγε ότι είναι πολύ αστείο να βλέπουμε ένα εξαρτημένο από το αλκοόλ τύπο..

Η ροή της ταινίας ήταν γρήγορη, με πολλές ανούσιες σκηνές εμβόλιμες  που σε έκαναν να ψιλοβαριέσαι. Ο διπλανός μου μουρμούρισε την λέξη ”βαρετό” πολλές φορές. Προσπαθούσα να σκεφτώ τρώγοντας .. Ήταν δύσκολο, οπότε αναγκάστηκα να μην τρώω για λίγο και κατέληξα πως ”οκ ήταν μια μεγάλη ταινία και την πετσόκοψαν στο μοντάζ  ..” . Μέχρι την τελευταία στιγμή αναμένεις την τελική μάχη, οπότε ανέχεσαι και την ”κοιλιά” ..και όντως είναι υπέροχο που σκάνε όλοι πρωταγωνιστές μαζί και γίνεται γιουρούσι κανονικό, αλλα εκεί που λες ”όλοι μαζί μπορούμε” τελικά την φάση την στρώνει το λαμπερό κορίτσι  και στο τέλος σα μεγάλος ήρωας δαφνοστεφανώνεται ο Tony Stark  για το υπερ-ηρωϊκό παρεάκι.

 

Ο δύστυχος πνέει τα λοίσθια και έχει τον κάθε σάχλα από δίπλα να του λέει πως όλα θα πάνε καλά στο μέλλον για όλους.. Εδώ βλέπει ο Τόνυ τα ραδίκια ανάποδα και τον Χάρο να του χορεύει καστανιέτες και οι άλλοι λένε “τι καλά που θα ΄ναι”. Πολύ λάθος παιδιά.. 

Αξίζει να το δεις; Χιεμμμ! Να σου πω …Αν εχεις μεγάλες προσδοκίες όχι. Αν είσαι πολύ φαν ναι αλλά δε θα σε ικανοποιήσει. Αν θες να πας έτσι και αλλιώς τράβα.Αν θες να βγεις με το φλερτ σου προσφέρεται, θα έχετε πολλά να πείτε  και κυρίως οι ταινίες σούπες σας κάνουν να γελάτε μετά από καιρό με την ανάμνηση τους.

Σόρρυ Disney, εγώ σε στηρίζω ξέρεις, αλλά αυτή την φορά ..Είναι όχι…Μπορεί οι εισπράξεις να με διαψεύδουν, ωστόσο όταν τελειώσει η μυστικότητα και η φρενίτιδα κοπάσει, η ταινία θα μπει στη θέση που πραγματικά της αξίζει.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: