Η “ενότητά” τους δε χωράει την ΔΕΗ – Κομπρεμί για να αποκλείσουν την πρώτη δύναμη στο ΣΕΗ από το Προεδρείο!

Η ΔΕΗ πήρε την πρώτη θέση στο ΣΕΗ έκανε ενωτική πρόταση για αντιπροσωπευτικό προεδρείο με πρόεδρο τον Καταλειφό, αλλά συμμάχησαν εναντίον της οι παρατάξεις ΑΕΝΑΗ και ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, αποκλείοντάς την αντιδημοκρατικά από το προεδρείο.

Μπορεί η ΔΕΗ να πήρε την πρώτη θέση στις πρόσφατες εκλογές του ΣΕΗ, αυτό όμως δεν εμπόδισε δύο άλλες παρατάξεις (ΑΕΝΑΗ και ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ) να συμμαχήσουν εναντίον της και να την αποκλείσουν “δημοκρατικά” από το προεδρείο του Σωματείου, δείχνοντας από την αρχή ποιο θα είναι το στίγμα της νέας διοίκησης.

Η ΔΕΗ έκανε μια ενωτική πρόταση στο πρόσωπο του καταξιωμένου Δημήτρη Καταλειφού, που απολαμβάνει ευρύτερης αναγνώρισης στον χώρο, για τη θέση του Προέδρου, αφήνοντας τη θέση του Γραμματέα στην ΑΕΝΑΗ (τη δεύτερη παράταξη) και αυτήν του Α’ Αντιπροέδρου στην παράταξη ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ (που ήρθε τρίτη σε ψήφους), σύμφωνα με την πάγια λογική της για αντιπροσωπευτικά προεδρεία.

Αντ’ αυτού, οι δύο άλλες παρατάξεις έκαναν κομπρεμί για να αποκλείσουν από το προεδρείο τη ΔΕΗ, που ήταν πρώτη δύναμη, εκλέγοντας Πρόεδρο τον Σπύρο Μπιμπίλα από την ΑΕΝΑΗ (δηλαδή τη δεύτερη παράταξη) και τα άλλα μέλη του προεδρείου από την παράταξη ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ.

Έτσι, τα παχιά λόγια περί “ενότητας” και “ακομμάτιστης λογικής” πήγαν περίπατο από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Συγκεκριμένα στο 17μελές Διοικητικό Συμβούλιο για την επόμενη διετία, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας, αναδείχτηκαν οι εξής:

Πρόεδρος: Σπύρος Μπιμπίλας
Γενικός Γραμματέας: Άρης Λάσκος
Ά Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Μπιμπής
Β Αντιπρόεδρος: Ακίνδυνος Γκίκας
Αναπλ. Γεν. Γραμματέας: Δανάη Κατσαμένη

Ταμίας: Τέτα Κωνσταντά
Αναπλ. Ταμίας: Γιάννης Παναγόπουλος
Έφορος: Ακίνδυνος Γκίκας
Γραμματέας Θεάτρου (Εκπρ. Στον ΟΕΘ): Μάνια Παπαδημητρίου
Γραμματέας Οπτικοακουστικού: Καλλιόπη Παναγιωτίδου
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων: Γιάννης Παναγόπουλος
Σύμβουλος Ασφάλισης & Περίθαλψης (Εκπρ. Στο ΤΑΣΕΗ): Μάνια Παπαδημητρίου
Σύμβουλος Δημοτικών και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ: Ερρίκος Μηλιάρης
Σύμβουλος Κρατικών Θεάτρων: Ζαχαρίας Ρόχας
Σύμβουλος Ελεύθερων & Επιχορ. Θεάτρων: Ερρίκος Μηλιάρης
Σύμβουλος Κιν/φου: Μάκης Παπαδημητρίου
Σύμβουλος Ραδιοτηλεόρασης: Τέτα Κωνσταντά

Μέλη:
Αντωνιάδης Δημήτρης
Βλαβιανού Νικολέτα
Καταλειφός Δημήτρης
Ρόκου Ήρα
Στρούμπος Σάββας.

Η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών τονίζει τα εξής σε ανακοίνωσή της.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

Μαζί – δυνατοί, συνεχίζουμε!

H ΔΕΗ χαιρετίζει τους εκατοντάδες συναδέλφους που από την περίοδο ήδη της καραντίνας συσπειρώθηκαν γύρω από το σωματείο μας και μπαίνοντας ορμητικά στο προσκήνιο των συνδικαλιστικών αγώνων κινητοποιήθηκαν και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους στην τέχνη, την εργασία και τη ζωή τους. Με την αγωνιστική στάση τους έδωσαν νέα πνοή στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και συνέβαλαν ώστε οι πρόσφατες εκλογές του να γίνουν από τις πιο μαζικές στην ιστορία του.

Η ανάδειξη για άλλη μια φορά της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών σε πρώτη δύναμη, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του αγώνα της -σε δίσεκτους μάλιστα για το κίνημα καιρούς – να κρατήσει το σωματείο ζωντανό μετερίζι για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλου του κλάδου, ανεξάρτητο από την κυβερνητική πολιτική και τα επιχειρηματικά συμφέροντα και γι’ αυτό ικανό να φέρνει κατακτήσεις, μικρές και μεγάλες.

Γνωρίζουμε πως ένας τέτοιος μαχητικός προσανατολισμός των Σωματείων ενοχλεί όλους εκείνους που επιδιώκουν να λεηλατήσουν και τα τελευταία ψήγματα δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, ειδικά στη συγκυρία μιας νέας οικονομικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών. Γι’ αυτό η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο που αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή, με το οποίο επιχειρεί να καταστήσει «παράνομες» τις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων.

Γνωρίζουμε ακόμη – μιλώντας ειδικότερα για τον κλάδο μας – πως ένας τέτοιος αγωνιστικός προσανατολισμός του Σωματείου μας αποτελεί εμπόδιο για την κυρίαρχη πολιτιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης, που προβλέπει νέες αναδιαρθρώσεις στο χώρο με σκοπό να συγκεντρωθεί η καλλιτεχνική παραγωγή σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και να ενισχυθεί με νέες μορφές η εκμετάλλευση και ο έλεγχος των καλλιτεχνών – δημιουργών. Χαρακτηριστική είναι η θεσμοθέτηση της εκχώρησης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών – δημιουργών στους επιχειρηματίες – παραγωγούς. Γι’ αυτό άλλωστε τα προσκείμενα στην κυβέρνηση μέσα μαζικής ενημέρωσης, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του ΣΕΗ κάλεσαν σε εκδίωξη της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών από τη Διοίκηση του Σωματείου μας.

Αυτή η «εντολή» φαίνεται πως βρήκε πρόθυμες να την υλοποιήσουν τις δύο παρατάξεις ΑΕΝΑΗ και ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα σε ψήφους στις εκλογές του σωματείου, οι οποίες ενωμένες και «από κοινού» φρόντισαν να μοιραστούν μεταξύ τους όλες τις θέσεις του Προεδρείου στη Διοίκηση του ΣΕΗ, αποκλείοντας παντελώς από αυτό την πρώτη σε ψήφους παράταξη, που είναι η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών.

«Πριν αλέκτωρα φωνήσαι», σαν έτοιμοι από καιρό, πέταξαν μονομιάς στο καλάθι των αχρήστων όλες τις προεκλογικές και μετεκλογικές δηλώσεις τους, ειδικά αυτές των ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, περί της ανάγκης όλες οι παρατάξεις να συνεργαστούν για την προώθηση των αιτημάτων των ηθοποιών, αρνούμενοι την πρόταση της ΔΕΗ για αντιπροσωπευτικό – αναλογικό προεδρείο. Απέρριψαν δηλαδή τη μοναδική πρόταση που σεβόμενη την ετυμηγορία του κλάδου απονέμει σε κάθε παράταξη τη θέση που της ανήκει με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, δηλαδή τη θέση του Προέδρου στην πρώτη σε ψήφους παράταξη, του Γραμματέα στη δεύτερη, του Αντιπροέδρου στην τρίτη, του Ταμία στην τέταρτη κ.ο.κ. για τις υπόλοιπες θέσεις.

Στη συνέχεια όλοι μαζί με μια φωνή καταψήφισαν την πρόταση της ΔΕΗ για να αναδειχθεί στη θέση του Προέδρου ο Δημήτρης Καταλειφός, ένας συνάδελφος σύμβολο της υψηλής θεατρικής τέχνης και αντάξιος των εμβληματικών ηθοποιών που μέσα στην ιστορία του Σωματείου μας διατέλεσαν κατά καιρούς Πρόεδροί του, δυναμώνοντας με την παρουσία τους την ακτινοβολία του.

Λειτουργώντας συντεταγμένα, ΑΕΝΑΗ-ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ , αφού πήραν από δύο και τρεις θέσεις ο καθένας, καταψήφισαν σχεδόν κάθε υποψήφιο της ΔΕΗ, ακόμα και για τη θέση του συμβούλου ραδιοτηλεόρασης , όπου προτάθηκε και πάλι ο Δημήτρης Καταλειφός, που στην πρώτη του τοποθέτηση στο συμβούλιο του ΣΕΗ μίλησε ανάμεσα σε άλλα για την ενότητα του κλάδου που πρέπει να υπερασπιστεί το διοικητικό συμβούλιο αλλά και για τον πολιτιστικό ρόλο που οφείλει να παίξει το σωματείο μας.

Με τη στάση τους αυτή έδειξαν ότι η απομόνωση της ΔΕΗ αποτελεί για τις δύο αυτές παρατάξεις αυτοσκοπό, έτσι που να τους αφήνει παντελώς αδιάφορους το καλό του σωματείου και των ηθοποιών που εκπροσωπεί.

Όπως και αν αυτοαποκαλούνται οι δύο αυτές δυνάμεις, «παλιοί» ή «νέοι» έδωσαν τα πρώτα δείγματα γραφής ενός παμπάλαιου και ξένου προς τα συμφέροντα των εργαζόμενων συνδικαλισμού, που θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τις διεκδικήσεις των ηθοποιών, αν οι ίδιοι δεν πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις κάνουν αναγκαία όσο ποτέ τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων στη ζωή του σωματείου, να μην απογοητευτούν από αυτή την εικόνα αλλά με πείσμα να συνεχίσουν να παίρνουν οι ίδιοι μέρος στις αποφάσεις του ακόμα πιο ενεργά, στις συνελεύσεις, τους αγώνες, σε όλες τις μαζικές διαδικασίες, ώστε να διαφυλάξουμε συλλογικά τα συμφέροντα των δημιουργών καλλιτεχνών μακριά από εργοδότες, κυβερνήσεις, προσωπικές φιλοδοξίες ή συμφέροντα.

Έχουμε την εμπειρία, τη γνώση, αλλά και το πείσμα να προασπίσουμε τις διεκδικήσεις του κλάδου μας, κόντρα σε όλες τις παραπάνω λογικές, είτε παρουσιάζονται απροκάλυπτα, είτε συγκαλυμμένα.

Μαζί, ακόμα πιο δυνατοί συνεχίζουμε!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: