Πέντε χρόνια από τη χρυσαυγίτικη ενέδρα στο Πέραμα

Η επίθεση στο ΠΑΜΕ όπως και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτέλεσαν σταθμούς ενός καλά οργανωμένου σχεδίου επικράτησης της ΧΑ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος.

“Είμαι ο Πανταζής και τελειώσατε”. Με αυτά τα λόγια “συστήθηκε” στα μέλη του ΠΑΜΕ ο αρχιτραμπούκος της ΧΑ στο Πέραμα Τάσος Πανταζής, πριν ομάδα περίπου 30 ανθρώπων, που είχαν ξεχυθεί με μηχανάκια από τα στενά γύρω από την Πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, επιτεθεί με ολόκληρο οπλοστάσιο στους κομμουνιστές που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Με καδρόνια, στειλιάρια, πτυσσόμενα γκλομπ, κοντάρια με μεταλλική απόληξη και μια αιχμηρή ιδιοκατασκευή που βρέθηκε αργότερα κρυμμένη κάτω από το κλιματιστικό των γραφείων της εγκληματικής οργάνωσης στο Πέραμα, οι φασίστες τραυμάτισαν ανθρώπους, ανάμεσά τους και τον Πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρη Πουλικόγιαννη, ενώ προκάλεσαν σοβαρές φθορές και στα αυτοκίνητα των θυμάτων. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ από καθαρή τύχη δε θρηνήσαμε θύματα -τύχη που δυστυχώς δεν έμελλε να έχει ο Παύλος Φύσσας λίγες μέρες αργότερα, στο αποκορύφωμα της δολοφονικής δράσης της αποθρασυμένης ΧΑ.

Συνολικά τέσσερα άτομα συνελήφθησαν ως φυσικοί αυτουργοί στην επίθεση, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ενώ το γενικό πρόσταγμα της επιχείρησης είχε ο συλληφθείς ως ηγετικό στέλεχος της ΧΑ Ι. Λαγός, σε μια ιεραρχικά δομημένη ενέργεια, όπως πι περισσότερες επιθέσεις της ΧΑ, περιλαμβανομένης της δολοφονίας του Φύσσα. Ο Λαγός όχι μόνο ενέκρινε την επίθεση αλλά ενημερωνόταν για την εξέλιξή της και έδωσε το σήμα της λήξης για την αποφυγή συλλήψεων. Οι τελευταίες ήρθαν μετά τη δολοφονία Φύσσα και ειναι ζήτημα αν θα πραγματοποιούνταν σε διαφορετική περίπτωση. Ήδη ο Πανταζής είχε στο ενεργητικό του τη συμμετοχή σε επίθεση 20 Χρυσαυγιτών στους Αιγυπτίους ψαράδες στην Ιχθυόσκαλα του Περάματος το 2012, χωρίς να έχει υποστεί ως τότε καμία όχληση από τις αρχές.

Η επίθεση στο ΠΑΜΕ όπως και η δολοφονία του Φύσσα δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτέλεσαν σταθμούς ενός καλά οργανωμένου σχεδίου επικράτησης της ΧΑ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, σχέδιο στο οποίο είχαν συμπαραστάτες τσιράκια της εργοδοσίας καθώς και εφοπλιστικούς κύκλους των οποίων να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα η ευθύνη στη γιγάντωση της ΧΑ στην περιοχή δεν έχει διερευνηθεί δικαστικά.

Μόλις ένα μήνα περίπου πριν τη δολοφονική έφοδο στο ΠΑΜΕ, κλιμάκια των τότε βουλευτών Μίχου, Παναγιώταρου και Λαγού είχε επισκεφτεί την περιοχή, προσπαθώντας να βρει ερείσματα για τη δημιουργία διασπαστικού, εργοδοτικού σωματείου. Οι ταξικές δυνάμεις, που ήταν και παραμένουν βασικό αγκάθι για τα σχέδια των αφεντικών και των λακέδων τους βρέθηκαν στο στόχαστρο των Χρυσαυγιτών που σχεδόν προανήγγειλαν την επίθεση, κάνοντας λόγο για “λακέδες του ΠΑΜΕ που θα εξαφανιστούν” και για το “απόστημα που λέγεται ΠΑΜΕ που πολύ σύντομα θα τελειώσει”. Παράλληλα συνοδευόμενοι από το Χρυσαυγίτη εργοδηγό των εργολάβων Χρήστο Κυριτσόπουλο, έδιναν όρκους πίστης στους εφοπλιστές “από τους οποίους εξαρτιόμαστε” και στοχοποιώντας τις απεργίες ως υπεύθυνες για το μαρασμό της Ζώνης. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριτσόπουλος λίγες ώρες πριν το φονικό στην Αμφιάλη την αναγκαιότητα ύπαρξης του δουλεμπορικού σωματείου, κατηγορώντας τα “πάρα πολύ μεγάλα μεροκάματα” και καλώντας στους εργαζόμενους να “εγγυηθούν” στους εφοπλιστές πως θα σταματούσαν τις απεργίες. Την επόμενη μάλιστα της δολοφονίας, σύμφωνα με καταγγελία του Σ. Πουλικόγιαννη, 15 άτομα από την κουστωδία των Χρυσαυγιτών βουλευτών στην τελευταία επίσκεψη, προσελήφθησαν από τον Θ. Πυρήνη, πρόεδρο της Ένωσης Ναυπηγοεπισκαυστών Πειραιά.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: