Καιρός να μάθουν ποιος ήταν ο παππούς του… – Φροντιστήριο για τον Πέτρο Κόκκαλη από το Σύριζα Καλλιθέας

Λίγο έλειψε να πουν πως αν ζούσε ο παππούς Κόκκαλης, θα έμπαινε κι αυτός στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Το όνομά μας είναι η ψυχή των υποψηφίων μας, φαίνεται να είναι το βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προεκλογική περίοδο, ειδικότερα για τους υποψήφιους του ευρωψηφοδελτίου του. Μπορεί να σκάλωσε η στρατηγική με τη Μυρσίνη Λοΐζου, μένουν όμως πάντα ο Δημήτρης Πλουμπίδης και κυρίως το νέο πουλέν τελευταίας εσοδείας, ο Πέτρος Κόκκαλης.

Όπως η θεά Αθηνά γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία αφότου εκείνος κατάπιε τη Μήτιδα, με αποτέλεσμα να μην τη θυμάται κανείς, έτσι κι ο Πέτρος Κόκκαλης, αν πιστέψουμε το επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου πρέπει να γεννηθηκε απευθείας από το συνονόματο παππού του, που πρώτα κατάπιε το γιο του Σωκράτη.

Το αριστερό DNA του εγγονού Κόκκαλη είναι όμως κάτι με το οποίο φαίνεται πως δεν είναι εξοικειωμένα εξίσου όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα από μόνο του ενδιαφέρον, για ένα “αριστερό” κόμμα, όπου η μορφή του παππού Κόκκαλη θα περίμενε κανείς να είναι πασίγνωστη. Από την άλλη με τους παλαιοπασόκους που μαζεύτηκαν, δεν είναι παράξενο να χρειάζονται και λίγη βοήθεια. Βοήθεια την οποία για τα δικά του μέλη ευτυχώς παρεχει μεσω facebook ο ΣΥΡΙΖΑ Καλλιθέας, επισημαίνοντας μάλιστα πως η ανάγνωση της ανάρτησης είναι υποχρεωτική.

Το μήνυμα που παίρνουμε εμμέσως πλην σαφώς είναι πως κι ο εγγονός είναι κι αυτός “Κόκκινος Πέτρος”, κι η ένταξή του στο ΣΥΡΙΖΑ φυσιολογική εξέλιξη. Λίγο έλειπε να πουν πως κι ο παππούς θα έμπαινε στο ευρωψηφοδέλτιο αν ζούσε σήμερα. Ακολουθούν τα βιογραφικά από τη Βικιπαίδεια κι έτσι τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος είναι πλήρως εξοπλισμένα για να κατατροπώσουν κάθε καλοπροαίρετο.

Το μόνο καλό από την όλη υπόθεση είναι πως δε θα μείνει συριζαίος που δε θα ξέρει κάτι για το μεγάλο γιατρό κι αγωνιστή του ΕΑΜ και του ΔΣΕ…

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ. ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ :

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΓΓΟΝΟΣ
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΝ ΦΩΝΑΖΑΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΟΚΚΑΛΗ
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ ΜΑΣ ΠΟΥ Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΣ

ΕΠΕΙΔΗ Η ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΛΑΣΠΗ
ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΚΟΚΚΑΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ

Πέτρος Κόκκαλης γεννήθηκε το 1896 στη Λιβαδειά και ήταν το δεύτερο παιδί του Σωκράτη Δημ. Κόκκαλη από την Αράχωβα, γυμνασιάρχη του μοναδικού τότε Γυμνασίου της Λιβαδειάς και της Πολυξένης Νάκου, της οποίας ο θείος, Λουκάς Νάκος, έγινε υπουργός Δικαιοσύνης στις κυβερνήσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου. Προπάππος του γυμνασιάρχη Σωκράτη Κόκκαλη ήταν ο Λουκάς Αλεξάνδρου Κόκκαλης, ο οποίος στις 8 Μαΐου 1821 πολέμησε μαζί με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς και υπήρξε ένας από τους πληρεξούσιους της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας το 1827, που κάλεσαν τον Καποδίστρια να κυβερνήσει την Ελλάδα.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στα Πανεπιστήμια της Ζυρίχης και της Βέρνης στην Ελβετία όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (1919). Ακολούθως, από το 1919 ως το 1928 εργάστηκε στην χειρουργική κλινική του Πανεπιστημίου του Μονάχου ως βοηθός του διαπρεπή καθηγητή Φέρντιναντ Ζάουερμπρουχ, που θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους χειρουργούς του 20ου αιώνα. Το 1929 ο Πέτρος Κόκκαλης επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε διευθυντής της «Κλινικής Αθηνών» και του νοσοκομείου «Ελπίς». Παράλληλα, έγινε τακτικός καθηγητής στην έδρα της Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής χειρουργικής στο «Αρεταίειο» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών.

Στο Αλβανικό Μέτωπο υπηρέτησε ως αντισυνταγματάρχης Υγειονομικού. Το 1942 έχασε την Έδρα του στο Πανεπιστήμιο λόγω της συμμετοχής του στο ΕΑΜ και στην Αντίσταση. Συμμετείχε στην ΠΕΕΑ, την Κυβέρνηση του Βουνού, ως γραμματέας (υπουργός) Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας.

Μετά την Απελευθέρωση, αναχώρησε αρχικά για το Παρίσι, αλλά το 1946, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε υπουργός στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση. Ως βασικός συνεργάτης του Νίκου Ζαχαριάδη, ήταν υπεύθυνος του προγράμματος αποστολής παιδιών στις Λαϊκές Δημοκρατίες από τον ΔΣΕ.

Το 1949 μετά την ήττα του ΔΣΕ εγκαταστάθηκε στην Ανατολική Γερμανία, όπου συνέχισε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως διευθυντής του Ινστιτούτου Πειραματικής Χειρουργικής της Καρδιάς και των Αιμοφόρων Αγγείων της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών, της οποίας έγινε μέλος. Επίσης έγινε προσωπικός φίλος του ηγέτη της χώρας, Βάλτερ Ούλμπριχτ.

Πέθανε από έμφραγμα μυοκαρδίου το 1962 στο Ανατολικό Βερολίνο. Γιος του είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης.

Το 1951, ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε πει σε στελέχη του ΚΚΕ για τον Πέτρο Κόκκαλη: «αν ο Κόκκαλης ήταν στην Ελλάδα, έπρεπε να ήταν πρωθυπουργός. Είναι ο καλύτερος από όλους».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

  • Ο/Η vassilis λέει:

    “……..εγκαταστάθηκε στην Ανατολική Γερμανία (!), ……”
    Φυσικά, το να χρησιμοποιήσουν τον επίσημο τίτλο της DDR, “Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία”, ξεπερνάει κατά πολύ τις οπορτουνιστικές αντοχές τους σε απέχθεια και εχθρότητα προς τον σοσιαλισμό και αποκαλύπτονται.
    Την χώρα που κατ εξοχήν λοιδόρησαν, μαζί με την ΕΣΣΔ, τώρα την χρησιμοποιούν για να διαφημίσουν το πουλέν τους. Που αν δεν τους χρησίμευε για να λαμπρύνει το “προϊόν” που λανσάρουν, θα ήταν ακόμα η χώρα της “Στάζι” και των “φακελωμένων” αντιφρονούντων, όπου, όπως μου είχε πει προ καιρού μια κυρία, κόρη αντιστασιακού, “δεν υπήρχε η ελευθεριά της…απόψεως”….

Κάντε ένα σχόλιο: