Βγαίνεις για ποτό; Οδηγίες απ’το αφεντικό!-Σκηνικό “Μεγάλου Αδελφού” στην εταιρεία “Ελλάκτωρ”

Απαγόρευση πολιτικών απόψεων στη δουλειά, οικονομικής ενίσχυσης κομμάτων και συνδικάτων, ακόμα και τιπς για συμβατές με την επιχείρηση βραδινές εξόδους προβλέπει ο νέος, επαίσχυντος “κώδικας δεοντολογίας” στον “Ελλάκτορα”.

Η προσπάθεια των επιχειρηματιών να ελέγχουν την προσωπική ζωή και την έκφραση απόψεων των υπαλλήλων τους επικαλούμενοι τα συμφέροντα της εταιρείας τους δεν είναι ιστορικά καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο με πολλούς αγώνες σε ένα βαθμό είχε μειωθεί, τουλάχιστον στην επίσημη έκφρασή του, για να αναβιώσει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλους ομίλους διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Το ξεθεμελίωμα των κατακτήσεων με πρόσχημα την οικονομική κρίση δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για παραπέρα αποθράσυνση των εργοδοτών και σε αυτό τον τομέα. Τελευταίο προκλητικό κρούσμα εκείνο της σύνταξης “Κώδικα δεοντολογίας-σύνταγμα” στον πασίγνωστο κατασκευαστικό όμιλο Ελλάκτωρ , που τον καιρό των παχέων αγελάδων, αλλά όχι μόνο, είχε αποκληθεί όχι άδικα “εθνικός μας εργολάβος” o οποίος στραγγαλίζει κάθε έννοια συνδικαλιστικής και πολιτικής, όχι απλά δράσης, αλλά και σκέτης άποψης, παρεμβαίνοντας ως ρυθμιστής ακόμα και στην εκτός εργασίας ζωή των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο απαγορεύει, εντελώς αντισυνταγματικά προφανώς, αλλά αυτό είναι το λιγότερο, την έκφραση πολιτικών απόψεων εν ώρα εργασίας, αλλά και την οικονομική ενίσχυση οργανώσεων ή εκπροσώπων τους, εννοώντας προφανώς όχι τη Φιλοζωϊκή της γειτονιάς τους, αλλά τα συνδικάτα τους καθώς και πολιτικά κόμματα που αντιστρατεύονται τα σχέδια της εργοδοσίας.

Με τη σκόπιμα ασαφώς διατυπωμένη πρόταση ότι “οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ενεργούν ενάντια στα συμφέροντα του Ομίλου”,  στρώνεται το έδαφος ώστε πάσα μη αρεστή κίνηση στα αφεντικά να λογίζεται ως υπονομευτική ενέργεια, επιφέροντας τις ανάλογες συνέπειες. Ο συντάκτης του κατάπτυστου κειμένου, συνταγματολόγος κ. Καλλιτσάντσης, δίνει μάλιστα συγκεκριμένες οδηγίες συμπεριφοράς ακόμα και σε στιγμές παντελώς άσχετες με το χώρο εργασίας, όπως την έξοδο για ποτό, ενώ σε άλλο σημείο παραβιάζει κατάφορα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων, απαιτώντας τους να αναφέρουν τυχόν συγγενείς τους που εργάζονται σe ανταγωνιστές της εταιρείας.

Το οργουελιανής έμπνευσης πόνημα είναι η συνέχεια των απίστευτων όρων που επιβάλει εδώ και χρόνια η εταιρεία μέσω ατομικών συμβάσεων, η άρνηση συμμόρφωσης στις οποίες επιφέρει την απόλυση, όπως έγινε με εργαζόμενη μηχανικό πριν δυο χρόνια, η οποία δε συμφώνησε ότι στο εξής δεν θα πληρωνόταν όταν απουσιάζε από τη δουλειά λόγω ασθένειας ή τραυματισμού, ή ότι θα απολυόταν αν αρρώσταινε αθροιστικά για πάνω από 15 μέρες το χρόνο, εκτός κι αν έβρισκε η ίδια έναν αντικαταστάτη να της κρατήσει τη θέση! Τη νέα αυτή διολίσθηση στον εργασιακό ζόφο καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος με ανακοίνωσή της, όπου καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στις νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις του “Ελλάκτορα”, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

“Κάθε εργαζόμενος παρέχει την εργασία του στο εργοδότη, αμείβεται με το μεροκάματο ή το μισθό, αλλά ταυτόχρονα έχει συμφέροντα, ανάγκες που έρχονται σε σύγκρουση με τις αρχές που προσδιορίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι δρουν και αγωνίζονται με βάση τα συμφέροντά τους, διεκδικώντας βελτίωση των όρων δουλειάς. Δεν θα αποδεχτούν, δεν θα συμμορφωθούν, δεν θα υπογράψουν τη δεοντολογία της εργοδοσίας και τα συντάγματα που εκπονεί για να καλλιεργήσει ότι “όλοι μια οικογένεια είμαστε”.

Ούτε μια οικογένεια είμαστε, ούτε στο ίδιο τραπέζι τρώμε, ούτε τα ίδια συμφέροντα έχουμε”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: