“Θα πεθάνει ο κόσμος κυριολεκτικά στην πείνα” – Απεργία στις 4 Σεπτέμβρη στην Κέρκυρα για την επιβίωση εργαζόμενων στον τουρισμό – επισιτισμό

Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού -Τουρισμού κορυφώνονται με απεργία και συλλαλητήριο στις 4 Σεπτέμβρη, καθώς η πλειονότητα του κλάδου καλείται να περάσει το χρόνο με εισόδημα από μηδέν ως εννέα ευρώ την ημέρα.

Ζοφερή περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων του τουρισμού – επισιτισμού ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζόμενων Επισιτισμού – Τουρισμού Κέρκυρας, μιλώντας σήμερα σε εκπομπή της ΕΡΤ. Ανέφερε πως μόλις 15 από τα 50 μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού έχουν ανοίξει φέτος, κι αυτά έχουν προσλάβει λιγότερους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα την εντατικοποίησης της εργασίας και της εκμετάλλευσης και τη μη ουσιαστική εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας από τον κορονοϊό. Οι άνεργοι συνάδελφοί τους ξενοδοχοϋπάλληλοι, αλλά και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, καλούνται να ζήσουν με 9 ευρώ την ημέρα (3300 ευρώ για όλο το χρόνο). Σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του κλάδου, οι συνθήκες είναι ακόμα χειρότερες, καθώς το εισόδημά τους περιορίζεται στα 3,3 ευρώ τη μέρα ή αλλιώς 1200 ευρώ για την τρίμηνη επιδότηση της ανεργίας. Eπιπλέον, πολλοί ακόμα είναι εκείνοι που δε θα δουν ούτε ευρώ στο λογαριασμό τους, δηλαδή άνεργοι, εργαζόμενοι εκτός αναστολής και εκτός επιδότησης ανεργίας. Ενδεικτικά ο Σ. Πελάης ανέφερε την πρακτική της TUI, που μόνο στην Κέρκυρα απασχολεί 200 εργαζόμενους, χωρίς να τους έχει βγάλει σε αναστολή.

“Θα πεθάνει ο κόσμος στην πείνα στην κυριολεξία” τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του συνδικάτου, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο πολύμορφο πρόγραμμα κινητοποιήσεων του συνδικάτου καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως και στην απεργία και το μεγάλο συλλαλητήριο για την επιβίωση των εργαζομένων στις 4 Σεπτέμβρη. Κλείνοντας, ο Στ. Πελάης υπενθύμισε πως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό παρήγαγαν 120 δις τα προηγούμενα χρόνια, μέρος των οποίων πρέπει να επιστραφεί για την επιβίωσή τους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: