«Συγχωροχάρτι» ζητά ο Νηρέας για να αποφύγει τις ευθύνες ναυτικού ατυχήματος

Έγγραφο με το οποίο οι χειριστές σκαφών αναλαμβάνουν την αποκλειστική ευθύνη αν βγουν να δουλέψουν σε συνθήκες κακοκαιρίας, προωθεί στους εργαζόμενους η γνωστή εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών.

Την απόπειρα εκ των προτέρων απόσεισης κάθε ευθύνης σε περίπτωση ατυχήματος λόγω κακοκαιρίας καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, που κατήγγειλε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου ότι οι εργαζόμενοι είχαν εξαναγκαστεί να βγουν στα “κλουβιά” παρά το απαγορευτικό.

Είναι σαφές πως η εταιρεία επιχειρεί να μετακυλίσει κάθε ευθύνη στο χειριστή του σκάφους, που τυπικά είναι ο υπεύθυνος της απόφασης απόπλου, δίχως να υποχρεούται καν την ανακοίνωση του απόπλου στην αρμόδια λιμενική αρχή.

Η Ομοσπονδία καλεί τους χειριστές να απορρίψουν το κατάπτυστο αυτό έγγραφο, με το οποίο οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται ουσιαστικά να δουλέψουν ακόμα και σε θεομηνίες, αναλαμβάνοντας πλήρως τις συνέπειες.

«Είναι καθαρό πως μπροστά στην εξαγορά και συνένωση των μεγάλων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, οι αγοραστές, Amerra Capital Management LLC και Mubadala Investment Company, έχουν δώσει εντολή οι επιχειρήσεις να καθαρίσουν από εργατικά δικαιώματα πριν αγοραστούν, ακόμα και αυτά που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Οι εργοδότες λειτουργούν ασύδοτα ιδιαίτερα στις θαλάσσιες μονάδες εκτροφής, που η επιτήρησή τους έχει αφεθεί στο Λιμενικό Σώμα που έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, όπως και όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες».

Η ομοσπονδία ζητά επιτακτικά, «τα επιχειρησιακά σωματεία στον όμιλο Νηρέα, καθώς και τα κλαδικά συνδικάτα που έχουν μέλη εργαζόμενούς του, να παρέμβουν άμεσα και να απαιτήσουν από την εργοδοσία να πάρει πίσω το κατάπτυστο έγγραφο, να μην υπογράψει κανείς εργαζόμενος»

Με πληροφορίες από αστραπάρης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: