“Μας ψεκάζουν” στην κυριολεξία – Μαζική δηλητηρίαση εργαζομένων σε εργοστάσιο στην Πρέβεζα

Δηλητηριάσεις, εισαγωγή σε νοσοκομείο και λιποθυμίες είχαν ως αποτέλεσμα ψεκασμοί σε εργοστάσιο της ηπειρωτικής πόλης, λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους.

Οι ψεκασμοί δεν είναι μόνο αγαπημένη θεωρία ακροδεξιών κυρίως συνωμοσιολόγων, αλλά και μια πραγματικότητα που βίωσαν δεκάδες εργαζόμενοι στο εργοστάσιο FOPPEN στην Πρέβεζα, σύμφωνα με σοβαρή καταγγελία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού.

Σύμφωνα λοιπόν με το σωματείο, την περασμένη βδομάδα, στη διάρκεια ψεκασμών σε πτέρυγες του εργοστασίου, 10 εργαζόμενοι δηλητηριάστηκαν, άλλοι λιποθύμησαν, αρκετοί μπήκαν στο νοσοκομείο με πυρετό κι αναπνευστικά προβλήματα ενώ πολλοί ακόμα ένιωσαν αδιαθεσία. Αιτία η παντελής απουσία μέριμνας και μέτρων προφύλαξης στη διάρκεια των ψεκαστικών εργασιών. Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο, καλώντας παράλληλα του εργαζόμενους να οργανωθούν για τη δημιουργία σωματείου στην επιχείρηση, ώστε να μην είναι απροστάτευτη σε κάθε λογής αυθαιρεσία, ακόμα και με κίνδυνο της υγείας τους:

Μεταξύ άλλων το κείμενο αναφέρει: “Αυτό το σύνηθες φαινόμενο έρχεται ως συνέχεια των άθλιων συνθηκών εργασίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι, της εντατικοποίησης της εργασίας, των εξαντλητικών ωραρίων, της άγριας εκμετάλλευσης, συνθήκες οι οποίες οδηγούν στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων που αποσιωπώνται από την εργοδοσία και οι εργαζόμενοι, υπό το φόβο της απόλυσης, αποκρύπτουν την έλλειψη ιατρού εργασίας σε ένα τόσο ευαίσθητο, για την υγεία των εργαζομένων, χώρο.

Για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται ότι η ζωή των εργαζομένων δεν έχει καμιά αξία μπροστά στο κέρδος των επιχειρήσεων, τα μέσα και μέτρα προστασίας τους στους τόπους δουλειάς αποτελούν επιπλέον κόστος για την εργοδοσία και πατώντας στο ανύπαρκτο υποτυπώδες νομικό πλαίσιο και στις τεράστιες ελλείψεις των ελεγκτικών οργανισμών, που έχουν φτιάξει όλες οι κυβερνήσεις για να υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις για κερδοφορία και αυτά τα υποτυπώδη μέτρα δεν εφαρμόζονται.

Στον κλάδο της Μεταποίησης – Συσκευασίας – Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, με τεράστιο όγκο επιχειρήσεων και με τεράστια κερδοφορία, τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς. Η ίδια η εντατικοποίηση της εργασίας, η οποία πηγάζει από το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι η βασική αιτία αυτών των φαινομένων. Τα νομοθετήματα της ΕΕ που έχουν εφαρμοστεί, στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, από όλες τις αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά, έχουν λύσει τα χέρια της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα, οι νέες μορφές εργασιακής ζούγκλας, η εργασία-λάστιχο, οι μισθοί πείνας, οι τσακισμένες ΣΣΕ, η καταστρατήγηση του 8ωρου – 5θήμερου, οι εξαντλητικές υπερωρίες, η έλλειψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

Σήμερα οι εργαζόμενοι βγάζουν ένα ακόμα συμπέρασμα, την ανάγκη ύπαρξης σωματείου στην επιχείρηση, σωματείο που θα διεκδικεί, θα συγκρούεται με την εργοδοσία, δεν θα κάνουν πίσω από τα συμφέροντα των εργατών.

Μόνο έτσι θα αντιμετωπίζουν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση των εργαζομένων να μη σηκώσουν κεφάλι, να μη διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση, να πυκνώσουν τις γραμμές του κλαδικού τους συνδικάτου, να βάλουν εμπόδια και να ανατρέψουν τα σχέδια αστικών κυβερνήσεων – ΕΕ – εργοδοσίας, που τους καταδικάζουν σε αυτές τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, διεκδικώντας τη ζωή που τους αξίζει. Διεκδικώντας αυξήσεις σε μισθούς, ΣΣΕ, μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, εργασιακά δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους”.

Με πληροφορίες από: 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: