Ύμνος φασιστικού συγκροτήματος από τον αρχηγό της Μπάγιερν Μάνουελ Νόιερ σε μπαρ στην Κροατία (VIDEO)

Το τραγούδι προέρχεται από τον Μάρκο Πέρκοβιτς, φρόντμαν του ακροδεξιού ροκ συγκροτήματος “Thompson” (εμπνευσμένο από το ομώνυμο αυτόματο όπλο), που εδώ και χρόνια κατηγορείται για εξύμνηση του κροατικού φασισμού

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ενός βίντεο της “Bild”, που δείχνει τον Μάνουελ Νόιερ, τερματοφύλακα και αρχηγό της Μπάγιερν Μονάχου, να τραγουδά μαζί με τον Κροάτη προπονητή του Τόνι Ταπάλοβιτς ένα τραγούδι ακροδεξιού συγκροτήματος. Η σκηνή διαδραματίστηκε σε beach bar του Ντουμπρόβνικ στην Αδριατική, όπου περνά τις διακοπές του ο γκολκίπερ της πρωταθλήτριας Γερμανίας. Ο Νόιερ συνδέεται με στενή φιλία με τον Ταπάλοβιτς, που είναι κουμπάρος του και είχε περάσει και είχε ταξιδέψει και πέρσι για διακοπές στη βαλκανική χώρα.
Αν και ο Νόιερ φέρεται να μη μιλάει κροατικά, όπως διακρίνεται καθαρά στο βίντεο γνωρίζει μια χαρά τους στίχους του “Lijeba li si”, που σημαίνει “Είσαι όμορφη”. O φαινομενικά αθώος τίτλος κρύβει ένα ακροδεξιό εθνικιστικό περιεχόμενο, καθώς μέσα σε αυτό γίνεται αναφορά στην περιοχή “Herceq Bosna” την οποία διεκδικεί η Κροατία και στην οποία έγιναν εθνοκαθάρσεις στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Το τραγούδι προέρχεται από τον Μάρκο Πέρκοβιτς, φρόντμαν του ακροδεξιού ροκ συγκροτήματος “Thompson” (εμπνευσμένο από το ομώνυμο αυτόματο όπλο), που εδώ και χρόνια κατηγορείται για εξύμνηση του κροατικού φασισμού. Πολλές φορές στις συναυλίες τους οι οπαδοί του συγκροτήματος προβαίνουν σε χιτλερικό χαιρετισμό, ενώ η μπάντα έχει παίξει και τον ύμνο των Ουστάσα „Jasenovac i Gradiška Stara“, δηλαδή των συνεργατών των ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που αναφέρεται επαινετικά στο θάνατο Σέρβων και Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Γιασένοβατς και του Στάρα Γκράντισκα. Σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης μάλιστα, όπως η Ελβετία και η Ολλανδία, η είσοδος του συγκροτήματος έχει απαγορευτεί.
Στην Κροατία, όπου καλλιεργείται μετά τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους ένα κλίμα αναθεωρητισμού και ακραίου εθνικισμού, ο Νόιερ εξυμνήθηκε για την εμφάνισή του, προκαλώντας όμως μεγάλες αντιδράσεις στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στη Γερμανία και διεθνώς. Παρότι δεν είναι σαφές αν ο τερματοφύλακας γνωρίζει το περιεχόμενο του τραγουδιού, σαφώς και όφειλε να το μάθει από τη στιγμή που μπήκε τον κόπο να το απομνημονεύσει σε μια άγνωστη σε εκείνον γλώσσα.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: