Βαθύ κράτος και ακροδεξιά στο Κρατίδιο της Σαξονίας

Νεοναζί και Αστυνομία έχουν αγαστή συνεργασία στα ρατσιστικά πογκρόμ κατά των μεταναστών στο κρατίδιο της Σαξονίας

Στο κείμενο που ακολουθεί  θα προσπαθήσω να παρουσιάσω την τελευταία έξαρση ακροδεξιάς βίας στη Σαξονία. Μια γενική εικόνα της Σαξονίας, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δείχνει πως αν γινόντουσαν σήμερα ομοσπονδιακές εκλογές, όλες οι έδρες θα πήγαιναν στο ακροδεξιό AfD. Αν γινόντουσαν σήμερα εκλογές για την κυβέρνηση του κρατιδίου της Σαξονίας το AfD θα έβγαινε δεύτερο πίσω από το CDU (28%) με 25%.

Ας πάρουμε τα γεγονότα χρονολογικά. Στα μέσα Αυγούστου στη Δρέσδη, το γνωστό ξενοφοβικό  ρατσιστικό «κίνημα» PEGIDA διοργάνωσε μια από τις αμέτρητες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο της πόλης. Όταν ένα δημοσιογραφικό συνεργείο του κρατικού ZDF πήγε να πάρει εικόνες από τη διαδήλωση, ένας από τους διαδηλωτές μπήκε μπροστά τους και τους απείλησε λέγοντας ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο. Αφού το συνεργείο δεν πτοήθηκε, ο συγκεκριμένος διαδηλωτής κάλεσε την αστυνομία, η οποία τελικά ανάγκασε το συνεργείο να σταματήσει τη λήψη εικόνων, κάνοντας λόγο για παράβαση του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας χαιρέτησε την πράξη της αστυνομίας λέγοντας ότι έπραξε σωστά.

Χτες μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι ο συγκεκριμένος διαδηλωτής ήταν αστυνομικός της δίωξης εγκλήματος του κρατιδίου της Σαξονίας.

Στις 26 Αυγούστου στην πόλη Κέμνιτζ (Karl Marx Stadt την εποχή της ΑΓ) δυο μετανάστες επιτέθηκαν σε μια ομάδα Γερμανών με μαχαίρια τραυματίζοντας τον έναν θανάσιμα. Την επομένη μέρα το πρωί σ’ όλα  τα ακροδεξιά σάιτ κυκλοφορεί η είδηση ότι οι θύτες ήταν μετανάστες (χωρίς να υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση της εκεί αστυνομίας) και οργάνωσαν μια «αυθόρμητη» πορεία διαμαρτυρίας που ξεκίνησε το απόγευμα της ίδιας μέρας στο κέντρο της πόλης Κέμνιτζ. Η πορεία εξελίχθηκε σε ένα πογκρόμ κατά των μεταναστών. Φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών ανάμεσά τους και το γνωστό χιτλερικό «Εμείς είμαστε ο Λαός!». Έκαναν επίθεση σε όποιον δεν έμοιαζε αρκετά Άριος, με την αστυνομία να είναι απλός παρατηρητής των γεγονότων.

Την επομένη μέρα οι ακροδεξιοί ανακοίνωσαν νέα πορεία. Αυτή τη φορά όμως μαζεύτηκαν και αντιφασίστες να διαμαρτυρηθούν κατά των ακροδεξιών. Τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεσπάσουν μεταξύ των ρατσιστών των αντιφασιστών διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικές δυνάμεις που στην αρχή των επεισοδίων αδράνησαν (δεν είχαν τα ίδια αντανακλαστικά που έχουν απέναντι σε αριστερούς και αναρχικούς, εκεί επιβάλλουν άμεσα την «τάξη») τάχθηκαν στο πλευρό των ρατσιστών, οποία έκπληξη. Οι περισσότερες προσαγωγές έγιναν από τον χώρο των αντιφασιστών διαδηλωτών.

Τα καθεστωτικά μέσα όπως η Bild έριξαν την ευθύνη των συγκρούσεων όπως αναμενόταν στους αντιφασίστες διαδηλωτές, σημειώνοντας τη συνολική αποτυχία του κράτους να τους ελέγξει και της πολιτικής της Γερμανίας στο προσφυγικό.

Τι σχέση έχει το κράτος με αυτά τα ακροδεξιά παρατράγουδα; Καταρχάς ο πρόεδρος του AfD είχε δηλώσει πέρυσι ότι θα κυνηγήσουν όλους  τους αλλοδαπούς και θα ξαναπάρουν τη Γερμάνια πάλι «πίσω». (Δεν είναι νεοναζί μόνο το λόγο του Χίτλερ αντιγράφουν). Δεύτερον σήμερα μάθαμε ότι η ίδια η αστυνομία έδωσε το μέχρι τότε απόρρητο εισαγγελικό ένταλμα κατά των δύο μεταναστών σε ακροδεξιούς. Η είδηση που κυκλοφόρησε η αστυνομία της Σαξονίας για το περιστατικό εκτός από πρώιμη ήταν καθαρά προκλητική, γράφοντας ότι ένας Σύριος και ένας Ιρακινός επιτέθηκαν και σκότωσαν έναν Γερμανό! Σήμερα μάθαμε τι κατέθεσε μια γυναίκα που ήταν το  “Μήλον της Έριδος”. Στην αρχή ξέραμε ότι μια ομάδα Γερμανών επιτέθηκε στους μετανάστες επειδή αυτοί παρενοχλούσαν την εν λόγω κυρία. Η ιδία όμως κατάθεσε ότι οι μετανάστες δεν την παρενόχλησαν αλλά ότι η ομάδα των Γερμανών τσακώθηκε με τους μετανάστες για την τιμή λαθραίων τσιγάρων, κάτι που ανατρέπει την όλη εκδοχή των γεγονότων και κάνει την πρώιμη δήλωση της αστυνομίας σκανδαλώδη. Εντωμεταξύ ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας χαιρέτησε και πάλι τη στάση της αστυνομίας…

Δικαστική εξουσία στο πλευρό των ρατσιστών

Από το βράδυ της Τρίτης, κυκλοφόρησε σε διάφορους, ακροδεξιούς ιστότοπους ένα ένταλμα του περιφερειακού δικαστηρίου Κέμνιτς για έναν από τους φερόμενους δράστες των θανατηφόρων μαχαιρωμάτων στο Κέμνιτς. Μεταξύ άλλων, το ένταλμα περιέχει το πλήρες όνομα του υπόπτου. Να επισημάνω ότι η δημοσίευση ενός εντάλματος μαζί με τις πληροφορίες του υποτιθέμενου δράστη είναι ποινικό αδίκημα. Ο εισαγγελέας της Δρέσδης έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για τη διάδοση μυστικών πληροφοριών. Προς το παρόν εξετάζει την αυθεντικότητα του εντάλματος. Η εξέταση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Εξακολουθεί να είναι ασαφές ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη διαρροή, καθώς και η γνησιότητα του: «Δεν πρέπει απαραίτητα να βρίσκεται εσωτερικά της αρχής», λέει σε δήλωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών της Σαξονίας.

Λόγω της έξαρσης των ρατσιστικών πογκρόμ κατά μεταναστών και αλληλέγγυων των καθημερινών διαδηλώσεων των ακροδεξιών και την ύποπτη στάση των αστυνομικών δυνάμεων οι Πράσινοι και το Αριστερό Κόμμα στο κοινοβούλιο της Σαξονίας ζητούν μια ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων για να διευκρινιστεί πώς έφτασε το ευαίσθητο κυβερνητικό έγγραφο στο ακροδεξιό κοινό. «Πρόκειται για μια εξωφρενική πράξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αριστεράς Σαξονίας, Klaus Bartl. «Η δημοσίευση του ονόματος μέσω του εντάλματος σύλληψης ήταν ένα νέο στάδιο κλιμάκωσης στην υποκίνηση του συναισθήματος που μοιάζει με πογκρόμ προς τους μετανάστες που χρησιμοποιούν το θάνατο ενός νεαρού άνδρα» δηλώνει. Ζήτησε μια άμεση εξήγηση για τον τρόπο με τον οποίο προέκυψε η διαρροή και η δημοσίευση: «Ο κύκλος εκείνων που παίρνουν ένα τέτοιο έγγραφο είναι μικρός», λέει ο Bartl. Εκτός από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα, μόνο ο κατηγορούμενος, ο δικηγόρος του, το προσωπικό του κέντρου κράτησης, το αστυνομικό και το διοικητικό προσωπικό έχουν πρόσβαση στο έγγραφο». Επίσης, ο πολιτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων για εσωτερικά θέματα στη Σαξονία, Βαλεντίν Λίμπαντ, επέκρινε τα γεγονότα: «Η παράνομη δημοσίευση του εντάλματος σύλληψης είναι το λυπηρό αποκορύφωμα μιας σειράς πρωτοφανών γεγονότων στη σαξονική αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά στη Σαξονία, που επίσημα έγγραφα διαρρέουν σε ακροδεξιούς. Υπάρχουν διαρροές από τις αρχές στις δεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις» αναφέρει.

Emmanuel Cambas

Με πληροφορίες από Neues Deutschland

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: