Πόδι πήρε ο κυβερνήτης του πολεμικού πλοίου “Θίοντορ Ρούζβελτ” επειδή ζήτησε βοήθεια ενάντια στον κορονοϊό μεταξύ του πληρώματος

Ο αρμόδιος υπουργός Ναυτικού Τόμας Μόντλι ανακοίνωσε πως ο Κροζιέρ αποπέμπεται λόγω “απώλειας εμπιστοσύνης”, προσθέτοντας πως “ίσως δεν είμαστε σε πόλεμο με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά δεν είμαστε και πλήρως σε ειρήνη”.

Μπορεί οι ιμπεριαλιστικές ασκήσεις και επεμβάσεις να έχουν περιοριστεί – αν κι όχι σταματήσει πλήρως – προσωρινά λόγω της πανδημίας, το κυνικό του πρόσωπο ωστόσο δεν παύει να αποκαλύπτεται, ακόμα κι όταν αφορά τους ίδιους τους μισθοφόρους – εκτελεστές τους. Οι ναύτες του πυρηνικού αεροπλανοφόρου διαπιστώνουν στο πετσί τους ότι μετρούν λιγότερο κι από κρέας για κανόνια για την αμερικανική κυβέρνηση. Αντί οι αρμόδιοι να έχουν ως πρώτιστη προτεραιότητα τη διάσωση των ναυτών που μαστίζονται από τον κορονοϊο, φρόντισαν άρον – άρον να αποπέμψουν τον κυβερνήτη Μπρετ Κροζιέρ, που είχε γνωστοποιήσει το πρόβλημα, λέγοντας πως “Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πεθάνουν οι ναύτες”, ζητώντας “αποφασιστική δράση” για την άμεση εκκένωση του πλοίου, αφού οι στενοί χώροι αποτρέπουν την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο αρμόδιος υπουργός Ναυτικού Τόμας Μόντλι ανακοίνωσε πως ο Κροζιέρ αποπέμπεται λόγω “απώλειας εμπιστοσύνης”, προσθέτοντας πως “ίσως δεν είμαστε σε πόλεμο με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά δεν είμαστε και πλήρως σε ειρήνη”. Κατηγόρησε επίσης τον κυβερνήτη για “ακραία κακή κρίση” κι ότι η δημοσιοποίηση του γράμματός του στην εφημερίδα San Francisco Chronicle “δημιούργησε πανικό στο πλοίο”.

Ως την Τετάρτη είχαν εκκενωθεί περίπου 1000 ναύτες από το πυρηνοκίνητο πλοίο, που βρίσκεται στο Γκουάμ, νησί του Ειρηνικού υπό αμερικανική κυριαρχία, όπου έχουν ετοιμαστεί 3000 κλίνες για να υποδεχτούν ασθενείς του πλοίου. Μέχρι στιγμής από τους 4800 επιβάτες έχουν ελεγχθεί περίπου 1200, εκ των οποίων 93 έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, χωρίς κάποιος ως τώρα να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις, με τη βουλευτή των Δημοκρατικών Τζάκι Σπάιερ, πρόεδρο της επιτροπής Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου να επικρίνει την ηγεσία του πολεμικού ναυτικό πως “αντί να σταθεί στο πλευρό ενός γενναίου ηγέτη που έθεσε εύλογες ανησυχίες για έναν άμεσο, σοβαρό κίνδυνο”, “έβαλε σε προτεραιότητα τα προσχήματα πάνω από τις ζώες των ναυτών”, κάνοντας λόγω για πράξη “αντιποίνων”.
Με πληροοφορίες από usatoday.com
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: