Πλημμύρισε κόκκινες σημαίες η Καλκούτα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Οι αγρότες εδώ και βδομάδες βρίσκονται στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Ινδίας, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που τους στραγγαλίζει προς όφελος των μεγάλων εταιρειών.

Για τρίτη εβδομάδα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες στην Ινδία, αντιστεκόμενοι στις προσπάθειες της εθνικιστικής και ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι να αφανίσει το βιος τους με μια σειρά νόμων που έχουν ως στόχο την παραπέρα συγκεντροποίηση της γης σε λίγα χέρια.

Οι αγρότες από διάφορες περιοχές της αχανούς χώρας κατεβαίνουν σε πορείες και πραγματοποιούν αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών που οδηγούν στις μεγάλες πόλεις, ανάμεσά τους την πρωτεύουσα το Νέο Δελχί, με αίτημα να αποσυρθούν τα τρία κυβερνητικά νομοσχέδια καρμανιόλες.

Η κυβέρνηση ακολουθεί τακτική σκληρής καταστολής, με συγκέντρωση περισσότερων αστυνομικών δυνάμεων και συλλήψεις, ενώ μπροστά στην επιμονή και το εύρος των αντιδράσεων, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας διαμεσολαβητών μεταξύ κυβέρνησης και αγροτικών οργανώσεων.

Σε μια χώρα όπου περίπου το 60% του πληθυσμού εξαρτάται από τη γεωργική παραγωγή, αλλά και όπου η καθημερινή σίτιση δεν είναι δεδομένη για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπου, ο πρωθυπουργός αναμασά τα γνώριμα επιχειρήματα για την “ανάπτυξη της οικονομίας”, που παρεμποδίζεται από την “υπερπαραγωγή” ορισμένων ινδικών προϊόντων, τα οποία υπονομεύουν τη ανταγωνιστικότητα της ταχύτατα αναπτυσσόμενης καπιταλιστικής οικονομίας της Ινδίας. Οι διαδηλωτές αντιμετωπίζονται ως “ηχηρή μειοψηφία”, σε αντίθεση με τη “σιωπηλή πλειοψηφία” που τάχα αποδέχονται το νομοσχέδιο.

Στον πυρήνα των προωθούμενων νομοσχεδίων είναι οι κατάργηση προστατευτικών διατάξεων για τους μικροπαραγωγούς, που διασφάλιζαν κατώτατες τιμές για τα προϊόντα τους, προς όφελος μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων, αλλά και άλλων κλάδων, όπως της χημικής βιομηχανίας.

Μετά την πρωτεύουσα, την τιμητική της χθες είχε η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας, Καλκούτα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Όπως σε όλες τις αγροτικές κινητοποιήσεις, έντονη είναι η παρουσία σφυροδρέπανων και σημαιών του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), που πριν δυο μέρες αναδείχθηκε ξανά σε πρώτη δύναμη στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου της Κεράλα στη Νότια Ινδία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: