Είναι και μαρτυριάρης…

“Και να συζητήσουμε, αν μου επιτρέπετε, τι γεωστρατηγικής σημασίας είναι πλέον για τη χώρα, τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, τις συμμαχικές και τον δυτικό κόσμο η Αλεξανδρούπολη. Τι δίκτυα ενεργειακά εκκινούν από εκεί και πηγαίνουν προς τη Βόρεια Ευρώπη. Πόσα συμφέροντα διακυβεύονται εκεί…”

Πού πήγε…

Καλεσμένος στον ΣΚΑΪ ήταν τις προάλλες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Β. Κικίλιας, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις περσινές μεγάλες πυρκαγιές στον Εβρο και στη Δαδιά. Είπε μεταξύ άλλων: «5.30 ήταν η πρώτη έναρξη πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, όχι στη Δαδιά. Μεταξύ 5.30 το πρωί και του απογεύματος είχαμε 19 ενάρξεις τις οποίες εξουδετερώσαμε αλλά 19 νέες πυρκαγιές σε όλη την περιφέρεια για να μπει στην καρδιά της Δαδιάς. Ηταν δύο μεγάλες πυρκαγιές που ενώθηκαν. Δεν αποτελεί άλλοθι αυτό. Και να συζητήσουμε, αν μου επιτρέπετε, τι γεωστρατηγικής σημασίας είναι πλέον για τη χώρα, τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, τις συμμαχικές και τον δυτικό κόσμο η Αλεξανδρούπολη. Τι δίκτυα ενεργειακά εκκινούν από εκεί και πηγαίνουν προς τη Βόρεια Ευρώπη. Πόσα συμφέροντα διακυβεύονται εκεί που έχουμε 4 διυλιστήρια και στρατιωτικό αεροδρόμιο». Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «εκεί πρέπει να είναι η ΕΥΠ για να μαζεύει πληροφορίες», ο Κικίλιας συνέχισε: «Είναι μεγάλο θέμα για το πού πρέπει να είναι και τι κάνει η ΕΥΠ. Γι’ αυτό από κοινού με το ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΡΟΠΟ προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε την κατάσταση εκεί. Δεν αρκεί το Πυροσβεστικό Σώμα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στη Βόρεια Ελλάδα».

… η «ασφάλεια»;

Μαρτυριάρης ο υπουργός… Ούτε λίγο ούτε πολύ, ομολογεί ότι η βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στον πόλεμο καθιστά τη χώρα και ολόκληρες περιφέρειες στόχο των αντίπαλων στο ΝΑΤΟ ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, με υβριδικές και άλλες απειλές, που κάνουν απαραίτητη την ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών και άλλων μηχανισμών για την αντιμετώπισή τους. Ειδικά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, που μετατρέπεται σε προπύργιο της ΝΑΤΟικής πολιτικής και των πολεμικών σχεδίων, οι κίνδυνοι είναι ακόμα μεγαλύτεροι, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και στρατιωτικού πλήγματος, όπως έχει απειλήσει η Ρωσία, για τις υποδομές εκείνες που εξυπηρετούν τον πόλεμο εναντίον της. Μα καλά, η κυβέρνηση δεν ήταν που διαβεβαίωνε τον λαό της περιοχής ότι η μετατροπή του λιμανιού και των άλλων υποδομών σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, η ανάδειξη του Εβρου σε ενεργειακό κόμβο των ΗΠΑ προς τα Βαλκάνια εγγυώνται ακόμα περισσότερο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή; Αυτά που ξεστομίζει ο Κικίλιας, ακόμα και ως άλλοθι για την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να αναμετρηθεί με τις φωτιές, το ακριβώς αντίθετο επιβεβαιώνουν, μαζί με την ανάγκη να παλέψει ο λαός για να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικοί από την περιοχή, να κλείσει τώρα η βάση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και κάθε άλλη ΝΑΤΟική βάση.

 

Από την στήλη “Από…μέρα σε…μέρα” του σημερινού Ριζοσπάστη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: