Ο Λένιν πήγε Γκελζενκίρχεν – Με λυσσασμένο αντικομμουνισμό αντέδρασε στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος (VIDEO)

Αφού ο δήμος απέτυχε δικαστικά να παρεμποδίσει τα αποκαλυπτήρια, τώρα ποντάρει σε αντικομμουνιστικά ψηφιακά πρότζεκτ και έκθεση εμπνευσμένη από ναζιστικά πρότυπα.

Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη η ανέγερση του αγάλματος του Λένιν στο Γκελζενκίρχεν της Γερμανίας, μετά από μακροχρόνια διαμάχη του μικρού μαοϊκού κόμματος MLPD και του δήμου της πόλης. Μετά την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, που απέρριψε τις ενστάσεις του δήμου, ο οποίος ομόφωνα είχε προσφύγει νομικά κατά της ανέγερσης, πραγματοποιήθηκαν χθες τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού, που είχε κατασκευαστεί στην Τσεχοσλοβακία το 1957. Η εκδήλωση, με τίτλο “Μη δίνεις καμιά ευκαιρία στον αντικομμουνισμό”, έγινε περίπου τρεις μήνες μετά την καθορισμένη ημερομηνία στις 14 Μαρτίου, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, τα οποία ως ένα βαθμό τηρήθηκαν και στη χθεσινή συγκέντρωση. Το άγαλμα, που βρίσκεται έξω από τα γραφεία του MLPD αποκαλύφθηκε μέσα από μια κόκκινη σημαία, ενώ η επιγραφή στη βάση του αναφέρει “Μαρξιστικός θεωρητικός, ηγέτης της Οχτωβριανής Επανάστασης του 1917 και της οικοδόμησης της σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ένωσης”. Στην ομιλία της, η επικεφαλής του κόμματος Γκάμπι Φέχτνερ δήλωσε μεταξύ άλλων πως: “Ο καιρός των μνημείων για ρατσιστές, αντισημίτες, φασίστες, αντικομμουνιστές και άλλα λείψανα του παρελθόντος έχει ξεκάθαρα περάσει”, υπονοώντας τις αποκαθηλώσεις γλυπτών δουλεμπόρων, αποικιοκρατών και άλλων αντιδραστικών μορφών σε διάφορες χώρες σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία πριν λίγες μέρες είχε βαφτεί με κόκκινες μπογιές άγαλμα του πρώτου καγκελαρίου του σύγχρονου γερμανικού κράτος Ότο φον Μπίσμαρκ, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε βγάλει εκτός νόμου το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και διοργάνωσε συνέδριο διαμοιρασμού των αποικιών το 1884 μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών στο Βερολίνο. Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρξε συναυλία από μουσικό συγκρότημα. 

Δεν υποδέχτηκαν όπως ήταν αναμενόμενο όλοι με ενθουσιασμό το πρώτο άγαλμα του επαναστάτη στη Δυτική Γερμανία. Δυο αντιδιαδηλώσεις, με συμμετοχή λίγων δεκάδων ατόμων πραγματοποιήθηκαν την ίδια ώρα στην πόλη, η μία από ανοιχτούς ακροδεξιούς και φασίστες.

Ακόμα πιο ενοχλημένα αντέδρασε ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος Φρανκ Μπαρανόφσκι, που δήλωσε πως “είναι πραγματικά παράξενο να έχουμε τώρα ένα τέτοιο μνημείο τυφλής προσωπολατρείας στην πόλη”. Ο τοπικός άρχοντας δεν έμεινε όμως στα λόγια, αλλά έχει ήδη προχωρήσει έμπρακτα σε πόλεμο προπαγάνδας, αφού η προσφυγή στην αστική δικαιοσύνη δε στάθηκε αρκετή για την απαγόρευση του μνημείου. Με τον τίτλο “Κανένας χώρος για το Λένιν” ο δήμος Γκελζενκίρχεν ξεκίνησε ανήμερα των αποκαλυπτηρίων ένα διαδικτυακό βιντεοπρότζεκτ, ενώ στο ανάκτορο Χορστ του Γκελζενκίρχεν λαμβάνει χώρα έκθεση με τίτλο “Ο κομμουνισμός στην εποχή του” με περιεχόμενο που ο καθένας μπορεί να φανταστεί. Η κινούμενη αυτή έκθεση ξεκίνησε το 2017 με αφορμή τα 100 χρόνια από το μεγάλο Οκτώβρη και οποιαδήποτε ομοιότητα με την έκθεση “Ο σοβιετικός παράδεισος” που εγκαινίασαν οι ναζί το 1942 στο Βερολίνο μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ούτε και φαίνεται να προβλημάτισε ιδιαίτερα τους διοργανωτές και τις πόλεις που την φιλοξενούν έκτοτε.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: