“O κομμουνισμός απέτυχε κάθε φορά που δοκιμάστηκε” – Ο Έλον Μασκ παραδίδει συμβουλές διαπαιδαγώγησης

Σε επτάλογο για τα “πράγματα που κάθε παιδί θα έπρεπε να ακούσει”, ο δισεκατομμυριούχος πρόσθεσε και μια αντικομμουνιστική επιταγή.

Πίσω από το προσωπείο του “αιρετικού” και του “ιδιόρρυθμου”, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαδίδουν τις πιο αντιδραστικές έως και επικίνδυνες θεωρίες. Ιδιαίτερα μάλιστα αν τυγχάνουν διάσημοι και πολυεκατομμυριούχοι, όπως ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, ο οποίος τους τελευταίους μήνες της πανδημίας έχει αφιερώσει σεβαστό χρόνο στο να αμφισβητήσει τη σοβαρότητά, αναπαράγοντας διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για “ψευδή θετικά αποτελέσματα τεστ” κι άλλα παρόμοια. Βλέποντας τα συμφέροντά του να θίγονται, ο επιχειρηματίας δε δίστασε μάλιστα πριν λίγο καιρό να εκβιάσει ότι θα κλείσει το εργοστάσιο της Τέσλα στην Καλιφόρνια, αν δεν αίρονταν πρόωρα το λοκντάουν στην περιοχή.

Ο Μασκ είναι ιδιαίτερα δραστήριος στα ΜΚΔ και ειδικότερα στο τουίτερ, όπου μοιράζεται με το πολυπληθές κοινό του αποστάγματα από τη σοφία του. Είναι τέτοια η πολυπραγμοσύνη του, ώστε καταπιάνεται και με μηνύματα διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς. Στον επτάλογο που ανάρτησε λοιπόν που “κάθε παιδί θα έπρεπε να ακούσει” στη ζωή του, εκτός από διάφορες γλυκερές ατάκες (Σ’αγαπώ, είμαι περήφανος/η για σένα, συγγνώμη κλπ) ο Μασκ προσθέτει και την αναγκαιότητα της “υπενθύμισης” ότι “ο κομμουνισμός απέτυχε κάθε φορά που δοκιμάστηκε”. Στο τέλος, προσθέτει σε αυτή τη λίστα και μια επίθεση στον Νόαμ Τσόμσκι, γνωστό επικριτή του επιχειρηματία, τον οποίο μεταξύ άλλων αποκάλεσε “πνευματικό ιό”. Δεν είναι σαφές αν ο Μασκ θεωρεί τον Τσόμσκι “κομμουνιστή”, κάτι που θα προσέθετε μια ακόμα μεγαλύτερη νότα φαιδρότητας στην όλη ανάρτηση.

Από την πλευρά του, ο Μασκ βεβαίως έχει κάθε (ταξικό) συμφέρον να επιδίδεται σε αντικομμουνιστικά κηρύγματα, και να αποκρύπτει ότι και ο καπιταλισμός που τόσο πολύ τον ευνόησε δεν επικράτησε με αυτόματο και γραμμικό τρόπο στην ιστορία. Πολλώ δε μάλλον, δε θα περίμενε κανείς να αναγνωρίσει πόσο βαθιά αποτυχημένο είναι ένα σύστημα όπου ένα στους δέκα κατοίκους του πλανήτη υποσιτίζεται κι ένα στα δέκα παιδιά δεν πηγαίνει σχολείο, την ώρα που υπάρχει αφθονία τροφίμων  και δυνατότητες παροχής γνώσεων πρωτόγνωρες στην ανθρώπινη ιστορία.

To θέμα είναι ότι πότε θα αντιληφθούν οι περίπου 700000 όσων επιδοκίμασαν την αρχική ανάρτηση (έκαναν φαβ, με λίγα λόγια) ότι – η συντριπτική τους πλειονότητα τουλάχιστον – δεν έχουν κανένα λόγο να έχουν ακριβώς τις ίδιες ιδέες με εκείνον, ούτε τώρα, ούτε σε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: