Μάρκο Ρίτσο – “Η Ευρώπη δεν είναι αυτό που μας λένε οι φοιτητές που πήγαν Εράσμους”(VIDEO)

Η παρέμβαση του Ρίτσο ξεσήκωσε ενθουσιώδεις αντιδράσεις από το κοινό, ενώ κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση με δυσκολία έκρυψαν την ξυνισμένη τους όψη μπροστά σε όσα άκουγαν. 

Ο γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, Μάρκο Ρίτσο, είναι γνωστός πια και στο ελληνικό κοινό για τον πληθωρικό του λόγο και την έντονη παρουσία του. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι ευρωκάλπες και στην Ιταλία, εμφανίστηκε στην εκπομπή “Απ’ την καλή και απ’την ανάποδη”, σε ένα πάνελ με κεντρικό θέμα “Αυτή η Ευρώπη είναι φιλική ή εχθρική;”. Μακριά από λογικές μιας “άλλης”, καλής Ευρώπης με “αξίες”, ο Ρίτσο αποκάλυψε τον πραγματικό χαρακτήρα της Ένωσης, αλλά και το πρόγραμμα του κόμματός του, που διαφοροποιείται ουσιαστικά από όλα τα υπόλοιπα, καθώς ζητά με συνέπεια την έξοδο από αυτή και το ΝΑΤΟ. Τόνισε πως η ΕΕ δεν έχει σχέσεις με τις ταξιδιωτικές αφηγήσεις των “ερασμιακών” φοιτητών, που εξάλλου όταν γυρνούν είναι αντιμέτωποι με ανασφάλεια για το αύριο, και αποδόμησε το αφήγημα για την “ειρηνική Ευρώπη”, προτάσσοντας την ανάγκη να ανασυσταθεί το εργατικό κίνημα για να σταματήσει το πισωγύρισμα στα εργασιακά δικαιώματα. Η παρέμβαση του Ρίτσο ξεσήκωσε ενθουσιώδεις αντιδράσεις από το κοινό, ενώ κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση με δυσκολία έκρυψαν την ξυνισμένη τους όψη μπροστά σε όσα άκουγαν.

Το σχέδιο ήταν να συγκεντρωθεί ο πλούτος στα χέρια λίγων. Όταν μιλούσατε για τα δικαιώματα των Ιταλών εργαζομένων που, ευτυχώς, είναι υποτίθεται σε καλύτερη κατάσταση από αυτή των Αιγυπτίων, σε λίγο καιρό οι Ιταλοί εργαζόμενοι θα είναι στο ίδιο επίπεδο με εκείνο των Αιγυπτίων, γιατί μειώνονται όλα τα δικαιώματα, και αυτά τα δικαιώματα που μειώνονται, στην Ιταλία το Jobs Act, το τέλος του άρθρου 18, δηλαδή γυρνάμε στο 1900, και εξαιτίας αυτών των κοινοτικών κανονισμών. Μειώθηκε και η βιομηχανική παραγωγή, για την αγροτική παραγωγή έχετε ήδη μιλήσει. Αλλά και από άποψη δημοκρατίας, πόσες φορές έχετε πει στα δελτία ειδήσεών σας και σωστά «Αυτό το νόμο η ιταλική κυβέρνηση τον φτιάχνει, αλλά πρέπει να ακούσουμε και τι λένε οι Βρυξέλλες, τι λένε στη Φρανκφούρτη. Τι υπάρχει πιο σημαντικό στις Βρυξέλλες από την ιταλική κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση που εξελέγη από τους Ιταλούς πολίτες; Υπάρχει το ΔΝΤ, η κυρία Λανγκάρντ, αυτή με τα λευκά μαλλιά, που μετρά πολύ περισσότερο από τους Σαλβίνι και Ντιμάιο μαζί. Ψηφίσατε εσείς την κυρία Λανγκάρντ; Δεν την ψήφισε ποτέ κανείς. Κι όμως, αυτή η κυρία μετράει πολύ περισσότερο από όλους εσάς. Αυτή είναι η «δημοκρατία» της Ευρώπης; Λοιπόν εμείς στο Κομμουνιστικό Κόμμα είμαστε ίσως οι μόνοι που λέμε πως είναι ανάγκη να βγούμε συντεταγμένα από την ΕΕ, αλλά και από το ΝΑΤΟ, γιατί μας λένε πως η Ευρώπη προωθεί την ειρήνη, αλλά δεν ισχύει πως η ΕΕ εγγυάται την ειρήνη: Στην Ουκρανία γίνεται πόλεμος στο Ντονμπάς, η ΕΕ μετέφερε τον πόλεμο στη Συρία και στη Λιβύη και οι μετανάστες που καταφτάνουν, φτάνουν και γι’ αυτό το λόγο, αν και όχι μόνο, αλλά και για την άνιση οικονομική ανάπτυξη των δυτικών οικονομιών. Ο πόλεμος όμως υπάρχει. Άρα όλα τα ωραία που μας λένε τα παιδιά που κάνουν Εράσμους, ότι δεν υπάρχουν πια σύνορα, εντάξει, κάνουν Εράσμους, αλλά όταν γυρίζουν τι βρίσκουν; Μια δουλειά χωρίς δικαιώματα, μια δουλειά επισφαλή. Θα ήταν καλύτερο αυτή τη στιγμή, χάρη στους αγώνες του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας, να έχει κανείς σταθερή δουλειά με δικαιώματα που με την ΕΕ χάθηκε.

Lo abbiamo ribadito ancora una volta e lo continueremo a dire anche dopo il 26 maggio, che grazie all'Unione Europea i lavoratori stanno peggio e pochi ricchi si sono arricchiti. Se mancano lavoro e diritti, se i giovani devono emigrare all'estero, non sarà l'Erasmus a dargli un futuro.

Gepostet von Partito Comunista am Freitag, 24. Mai 2019

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: