Μακρόν: Ο φιλελές από τα λιντλ και το σαμποτάζ της πορσελάνης

Κατήχηση βγαλμένη από ελληνική ταινία με τον Παπαγιαννόπουλο γυμνασιάρχη έκανε σε μαθητή ο Μακρόν, την ώρα που εργαζόμενοι στις πορσελάνες των Σεβρών προειδοποιούν με σαμποτάζ παραγγελίας 500.000 από το Γάλλο πρόεδρο.

Πολλές φορές οι εγχώριοι φιλελεύθεροι έχουν χλευαστεί, διότι αντί για εκλεπτυσμένοι ευρωπαίοι αστοί είναι φοβικοί εθνικιστές με μυαλά περιπτερούχου που πήρε άδεια από τη χούντα. Όπως αποδεικνύει μια σειρά παραδείγματα, μάλλον απλώς έχουμε ουτοπικές απαιτήσεις από τους Έλληνες μενουμεευρώπηδες, καθώς στην εποχή μας τουλάχιστον, ο εκλεπτυσμένος φιλελεύθερος είναι περισσότερο κάποιου είδους φαντασιακό πλάσμα, παρά υπαρκτό πρόσωπο.

Τελευταίο δείγμα η συμπεριφορά του μεγάλου “ανανεωτή” της Ευρώπης (για χάρη του οποίου το Ποτάμι είχε κάνει ολόκληρη εκστρατεία στην Ελλάδα, καθορίζοντας εμφανώς το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών) Εμμανουέλ Μακρόν, που βρέθηκε χθες σε περιοχή έξω από το Παρίσι στα πλαίσια εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική εορτή της Μασσαλιώτιδας.

Ένας από τους παριστάμενους μαθητές, αντικρύζοντας τον πρόεδρο άρχισε να τραγουδά τη Διεθνή και να του απευθύνεται στον ενικό με την υποκοριστική προσφώνηση “Πώς πάει Μανιού;” Έξω φρενών, ο Μακρόν του απάντησε:

«Οχι, αυτό δεν γίνεται, όχι, όχι, όχι, όχι».

«Είσαι εδώ σε έναν επίσημο εορτασμό, πρέπει να συμπεριφέρεσαι όπως πρέπει. Επομένως μπορεί γενικά να φέρεσαι σαν βλάκας, αλλά σήμερα είναι η μέρα της Μασσαλιώτιδας, και επομένως πρέπει να με αποκαλείς «Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας» ή «Κύριε». Εντάξει; Αντε». Μιλάτε μου στον πληθυντικό, θα με υποχρεώσετε, που έλεγε και μια παλιά ελληνική ταινία. Το κήρυγμα επαρχιακού γυμνασιάρχη του ’50 συνεχίστηκε παρά τη συγγνώμη που ψέλισε ο νεαρός:

«Και πρέπει να μάθεις να κάνεις τα πράγματα με τη σωστή σειρά. Τη μέρα που θα θέλεις να κάνεις επανάσταση θα πρέπει πρώτα να έχεις πτυχίο και δουλειά, να τρέφεσαι μόνος σου, εντάξει; Τότε να πας να δώσεις μαθήματα και σε άλλους» είπε σκορπίζοντας ρίγη δικαίωσης σε κάθε θεία Μαγδάλω από τα Σούρμενα που τα λέει κάθε μέρα στο ανεπρόκοπο ανήψι της και δεν την ακούει.

Ο Μακρόν, που και πτυχίο και δουλειά έχει (κατά βάση να δουλεύει το γαλλικό λαό δηλαδή), μια χαρά μαθήματα μπορεί να δίνει στους άλλους, κυρίως στο γαλλικό λαό που τον ψήφισε. Κυρίως μαθήματα ορθολογικής διαχείρησης κρατικών πόρων, καθώς ενώ πρόσφατα δημοσιεύτηκε βίντεο που τον δείχνει να αγανακτεί με το ύψος των κοινωνικών δαπανών, έδωσε παραγγελία 500.000 ευρώ για νέες πορσελάνες στα Ηλύσια Πέδια. Άμεση υπήρξε η αντίδραση εργαζομένων στο κρατικό εργοστάσιο Σεβρών και Λιμόζ που εδώ και τέσσερις αιώνες κατασκευάζει τις περίφημες πορσελάνες, εξαγγέλλοντας πως θα σαμποτάρουν τα σερβίτσια περιμένοντας τη στιγμή που τα δημιουργήματά τους “θα στολίζουν προλεταριακά επίσημα γεύματα, γιορτές υποστήριξης εργατών, ή γεύματα σε χωριά, στις συνοικίες και σε καταλήψεις”.  Κατά μία έννοια, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αντέστρεψαν το μάθημα που έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος στον αμούστακο αυθάδη μαθητή: “Πριν αρχίσεις να κάνεις υποδείξεις για υπερβολικές σπατάλες στο κράτος, κόψε πρώτα τα περιττά λούσα με τα λεφτά των φορολογουμένων”. Όχι βέβαια πως το πρόβλημα είναι ένας ασκητικός Μακρόν που θα εφαρμόζει τα ίδια μέτρα, αν μη τι άλλο η ατελείωτη υποκρισία των αστών πολιτικών θα ήταν τουλάχιστον διασκεδαστικό -έστω και πολιτικά ατελέσφορο-να βρει το δάσκαλό της από μια ελαττωματική πορσελάνη.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: