Λουτρό αίματος στη Βραζιλία από εισβολή της αστυνομίας σε πάρτι για καταδίωξη κλεφτών μοτοσικλέτας

Εννιά νεκροί και 20 τραυματίες από τον πανικό που προκάλεσε η εισβολή της αστυνομίας σε πάρτι 5000 ατόμων σε φαβέλα του Σάου Πάουλου.

Το δόγμα νόμος και τάξη που προασπίζεται η ακροδεξιά κυβέρνηση του Μπολσονάρου αφήνει πίσω της ολοένα και περισσότερα αθώα θύματα. Εννιά νεκροί και 20 τραυματίες, εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται με τραύματα στο πόδι ή το πρόσωπο, μετά από εισβολή ανδρών της Στρατιωτικής Αστυνομίας του Σάου Πάουλου, τα ξημερώματα της Κυριακής σε φανκ πάρτι στη Φαβέλα Παραϊσόπολις, τη δεύτερη μεγαλύτερη της πόλης, όπου βρίσκονταν 5000 άτομα.

Η επίσημη δικαιολογία της αστυνομίας ήταν ότι στο πάρτι είχαν καταφύγει κλέφτες μοτοσικλετών. Σύμφωνα με μάρτυρα, μητέρα μιας 17χρονης, η ίδια, χωρίς να καταλάβει τι συμβαίνει, δέχτηκε από τους αστυνομικούς χτύπημα με μπουκάλι στο κεφάλι, προκειμένου, όπως της είπαν εκ των υστέρων, να βάλει τα χέρια της πίσω από το κεφάλι. Η αστυνομία ισχυρίζεται πως όταν κατέφτασε δέχτηκε βολές με μπουκάλια και πέτρες από το πλήθος, ενώ ακούστηκε κι ένας πυροβολισμός, που προκάλεσε πανικό. Μέσα στο χάος που προκάλεσε η εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων, εννιά άνθρωποι, μία γυναίκα και οχτώ άντρες ηλικίας από 16 ως 28 ετών κυριολεκτικά ποδοπατήθηκαν.

Ο κυβερνήτης του Σάου Πάουλου ζήτησε την “άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης”, ενώ ο υπεύθυνος καταγγελιών σε βάρος της αστυνομίας Μπενεντίτου Μαριάνου ζήτησε από τη Στρατιωτική Αστυνομία να “αλλάξει πρωτόκολλο”.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της φαβέλας εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν την αστυνομική βία και αρνούνται τους ισχυρισμούς περί “ατυχήματος”:

“Φεν ήταν ατύχημα! […] Σε τακτική βάση γίνονται αστυνομικές επιχειρήσεις διάλυσης του πλήθους, προκαλώντας αναταραχή και βία, όπως δείχνουν τα βίντεο. Σήμερα το ξημέρωμα νέοι άνθρωποι χτυπήθηκαν στα στενά και οδηγήθηκαν στο θάνατο, κι αυτοί που έπρεπε να προστατεύουν προκάλεσαν περισσότερη βία”.

Mε πληροφορίες από g1.globo.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: