“Κατά λάθος” παράνομη απέλαση Ουιγούρου στην Κίνα από τις γερμανικές αρχές

Απώλεια του φαξ επικαλείται η αρμόδια υπηρεσία, με το κρούσμα να είναι ένα ακόμα σε μια αλυσίδα παρόμοιων περιστατικών τους τελευταίους μήνες.

Σε μια απέλαση “κατά λάθος” προχώρησαν οι αρχές της Βαυαρίας στη Γερμανία, καθώς η αρμόδια υπηρεσία μετανάστευσης χωρίς να εξετάσει το αίτημα χορήγησης ασύλου ενός Ουιγούρου, μέλους της ομώνυμης μουσουλμανικής μειονότητας. “Παρακαλώ λάβεται σοβαρά υπόψη την προθεσμία” έγραφε στο φάκελο της υπηρεσίας ασύλου σε ό,τι αφορούσε την ημερομηνία εξέτασης του αιτήματος του άνδρα. Σύμφωνα με όσα προβλεπόταν νομικά, στις 3 Απρίλη ο άνδρας έπρεπε να υποβάλει προφορικά τους λόγους που ζητούσε άσυλο. Το ραντεβού είχε οριστεί για τις 9.30 το πρωί, ωστόσο ήδη από τα ξημερώματα της ίδιας μέρας παράνομα ο άνδρας απελάθηκε αεροπορικά από το Μόναχο στο Πεκίνο. Σύμφωνα με έρευνα της Βαυαρικής Ραδιοτηλεόρασης η τοπική υπηρεσία μετανάστευσης του Μονάχου ισχυρίζεται πως ποτέ δεν έλαβε το ενημερωτικό φαξ από την υπηρεσία ασύλου, καθώς “παρά τις ενδελεχείς έρευνες μέχρι σήμερα το φαξ δεν έχει ανευρεθεί.” Παρά τη διενέργεια κι άλλων ερευνών, η υπηρεσία διατείνεται πως δεν κατόρθωσε να διαλευκάνει τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το λάθος, ζητώντας “συγγνώμη” για το σφάλμα.

Ο 22χρονος, του οποίου η τύχη μετά την απέλαση αγνοείται ανήκει σε μια μειονότητα που σύμφωνα με ερευνητές υφίσταται καταπιέσεις και δικαστικές διώξεις χωρίς δυνατότητα έφεσης. Ουιγούροι εξτρεμιστές κρύβονται πίσω από σειρά τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Κίνα, παρότι οι ίδιοι θεωρούν πως στοχοποιούνται για εθνοτικούς και θρησκευτικούς λόγους. Η υπεύθυνη ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γερμανικής κυβέρνησης Μπέρμπελ Κόφλερ κρίνει “απαράδεκτη” την απέλαση δεδομένων των συνθηκών, ενώ δεν είναι πρώτη φορά που η υπηρεσία μετανάστευσης και το αρμόδιο τμήμα των απελάσεων επικρίνονται για παράνομες απελάσεις κι επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Πριν λίγο μόλις καιρό είχε απελαθεί παράνομα ο Τυνήσιος Σάμι Α. φερόμενος σωματοφύλακας του Μπιν Λάντεν, χωρίς να έχει καταδικαστεί για αδίκημα, με τις αρχές να επικαλούνται και πάλι την καθυστερημένη άφιξη του φαξ.

Με πληροφορίες από tagesschau.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: