Ιατρικό απαρτχάιντ – Η σκοτεινή πλευρά του “εμβολιαστικού θαύματος” του Ισραήλ

Την ώρα που παρατηρείται έκρηξη κρουσμάτων σε Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινοί αξιωματούχοι μεταθέτουν σε ένα αόριστο μέλλον τον εμβολιασμό των Παλαιστινίων με “ό,τι περισσέψει” από το εμβολιαστικό πρόγραμμα που τόσο παινεύουν τα διεθνή κι εγχώρια ΜΜΕ.

Πολύς λόγος γίνεται διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, για την επιτυχία με την οποία προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα στο Ισραήλ, την ώρα που η ΕΕ και Βρετανία αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις, τόσο στην παράδοση, όσο και στην χορήγηση των δόσεων, ενώ πολύ πίσω από τους στόχους βρίσκονται και οι ΗΠΑ. Πράγματι, την ώρα που η ΗΠΑ έχουν πετύχει την ανοσοποίηση μόλις του 1,67% του πληθυσμού της, ήδη το Ισραήλ έχει πετύχει την εμβολιαστική κάλυψη του 16% των πολιτών της μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες. με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

Τα περισσότερα μίντια αποδίδουν την επιτυχία αυτή στο οργανωμένο και ψηφιοποιημένο σύστημα υγείας του Ισραήλ, άλλα στην προεκλογική στόχευση του Βενιαμίν Νετανιάχου ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Μαρτίου, για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ενώ κάποιοι αναφέρονται στο μικρό πληθυσμό της χώρας (λίγο κάτω από 9 εκατομμύρια), ο οποίος συνδυάζεται με μια οικονομική ευρωστία, που της επέτρεψε να αγοράσει πολύ ακριβότερα από τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο το εμβόλιο της Pfizer, στα 28 δολάρια ανά δόση. Όλα αυτά τη στιγμή που φτωχότερες χώρες δεν αναμένεται να εμβολιαστούν παρά πολλούς μήνες ή και χρόνια αργότερα, αποδεικνύοντας την τεράστια ανισότητα που προκαλεί ο καπιταλισμός ακόμα και σε ένα τόσο ζωτικό θέμα όπως η αντιμετώπιση μιας πανδημίας.

Εκείνο όμως που ελάχιστα αναφέρεται ή και συνειδητά αποσιωπάται σε αυτές τις λίγο – πολύ διθυραμβικές περιγραφές, είναι το γεγονός πως ακόμα και στον εμβολιασμό, η σκληρή πολιτική διακρίσεων κατά των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη συνεχίζεται χωρίς έλεος, με την εφαρμογή ενός άτυπου “ιατρικού απαρτχάιντ”, που έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες κακουχίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα 5 εκ. Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Με δεδομένο ότι το Ισραήλ χτυπήθηκε πολλές φορές από κύματα της επιδημίας, δεν προκαλεί εντύπωση ότι, παρά την απομόνωση των παλαιστινιακών εδαφών, ο κορονοϊός επηρέασε έντονα και τους κατεχόμενους πληθυσμούς. Συνολικά, ως τις 7 Γενάρη, είχαν καταγραφεί 145.252 κρούσματα και 1536, με τους πραγματικούς αριθμούς να είναι πολύ υψηλότεροι, αφού οι Παλαιστίνιοι έχουν πολύ μικρότερη πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ. Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση στη λωρίδα της Γάζας, η οποία εξακολουθεί κι εν μέσω πανδημίας να βρίσκεται σε αποκλεισμό από το Ισραήλ, αποκλεισμός που συνοδεύεται από τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων και υποδομών περίθαλψης στην περιοχή, όπου η τήρηση έστω και των στοιχειωδέστερων αρχών υγιεινής αποτελεί πρόκληση, λόγω της φτώχειας, του συνωστισμού, αλλά και των καθημερινών 12ωρων διακοπών ρεύματος.

Μπορεί ο ΠΟΥ να έχει ως στόχο να εμβολιάσει το 20% Παλαιστινίων – αριθμός κάτω από τον απαιτούμενο για επίτευξη πληθυσμιακής ανοσίας – μέσω του προγράμματος Covax, σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ στην Παλαιστίνη, αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν τα μέσα του 2021. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο υγείας, η οικονομική κρίση που μαστίζει τα κατεχόμενα εδάφη, δεν επιτρέπει την αγορά δόσεων από τρίτους προμηθευτές, όπως η Ρωσία. Μάλιστα, ακόμα κι αν με κάποιο τρόπο βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, η Ρωσία έχει ενημερώσει την Παλαιστινιακή Αρχή πως επί του παρόντος δε διαθέτει επάρκεια δόσεων προς πώληση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Παλαιστινιακή αρχή ζήτησε από το Ισραήλ να συνδράμει στον εμβολιασμό των Παλαιστινίων. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσαν πως το μόνο που ενδεχομένων να “προσφέρουν”, είναι ό,τι περισσέψει από τη στιγμή που θα έχουν εμβολιαστεί οι Ισραηλινοί πολίτες. Το απάνθρωπο πρόσωπο της κατοχής δείχνει άλλη μια φορά τα δόντια του, ρίχνοντας βαριές σκιές πάνω στους ισχυρισμούς περί “εμβολιαστικού θαύματος” του κράτους – δολοφόνου της Μέσης Ανατολής.

Με πληροφορίες από People’s Dispatch.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: