“Έχασα την πίστη μου στο σύστημα” – Παραιτήθηκε ο επικεφαλής επιστήμονας της ΕΕ, διαφωνώντας με την πολιτική για τον κορονοϊό

Ο Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει την ΕΕ πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης του κορονοϊού.

Ο Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι είναι -ή μάλλον ήταν- ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου Έρευνας (ERC). Ουσιαστικά, η θέση αυτή τον έθετε επικεφαλής επιστήμονα της ΕΕ, ενώ η τετραετής θητεία του είχε ξεκινήσει μόλις φέτος τον Ιανουάριο.

Παρόλα αυτά, μόλις τρεις μήνες μετά, ο ίδιος έθεσε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τους Financial Times, και ο λόγος που αναφέρεται ήταν ότι απέτυχε να πείσει την Κομισιόν ότι χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Στη δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “έχασε την πίστη του στο σύστημα”, κάνει λόγο για “εσωτερική πολιτική καταιγίδια” και δηλώνει “άκρως απογοητευμένους από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο”, καθώς η πρότασή του καταψηφίστηκε ομόφωνα από το ERC και το διευθυντικό συμβούλιο του οργανισμού στο οποίο ήταν πρόεδρος. Ο ίδιος προβάλλει ως άλλες αιτίες την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, αλλά και την “παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών”.

Η ΕΕ ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει βάρος στην ιατρική έρευνα, την πρόληψη, τον συντονισμό, τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία των λαών και για το δημόσιο συμφέρον. Μπορεί για τη δική μας οπτική ο χαρακτήρας και η χρεοκοπία της ΕΕ να ήταν δεδομένα, πλέον όμως η πανδημία λειτουργεί ως καταλύτης, ώστε να γίνει αυτό φανερό και για τους πιο φανατικούς οπαδούς της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: