Nkoloso ο Αφρο-ναύτης: Ο άνθρωπος που ήθελε να φτάσει πρώτος στο φεγγάρι και τον Άρη πριν την ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ

Ήταν Νοέμβριος του 1964, όταν οι Times δημοσίευσαν ένα άρθρο για τον φιλόδοξο Ζαμπιανό Edward Makuka Nkoloso ο οποίος δήλωνε πως θα φτάσει πρώτος στο φεγγάρι και στον Άρη με τους ”αφρο-ναύτες” πριν τους αστροναύτες της Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο θα έδειχνε και στις δυο χώρες πως δεν υπάρχουν μόνο δυο ”ισχυρά” κράτη αλλά τρία.

O Nkoloso γεννήθηκε το 1919 στην Βόρεια Ροδεσία. Μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όπου έλαβε μέρος, σπούδασε δάσκαλος και άνοιξε ένα σχολείο. Οι Άγγλοι αποικιοκράτες τον ανάγκασαν να το κλείσει και ο ίδιος πέρασε στο κίνημα της αντίστασης. Το 1956 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για ένα χρόνο. Με την αποφυλάκιση του εντάσσεται στο ”Ενωμένο Ανεξάρτητο Εθνικό Κόμμα” το οποίο καταφέρνει να κερδίσει την πρώτη εκλογική αναμέτρηση το 1964 στο νεοσύστατο κράτος της Ζάμπια. Παραμένει σαν κόμμα στην εξουσία από το 1964 έως και το 1991 κάτω από τον σοσιαλιστή ηγέτη και πρόεδρο του κόμματος Kenneth Kaunda.

Ήδη από το 1960 ο  Nkoloso έχει ιδρύσει την ”Εθνική Ακαδημία των Επιστημών, της Διαστημικής εξερεύνησης και της Φιλοσοφίας” και με την νίκη του κόμματος, το οποίο υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά σαν μέλος, αποφασίζει να καταθέσει το φιλόδοξο σχέδιό του: Την κατάκτηση του διαστήματος από την Ζάμπια! Μόλις μιας βδομάδας κράτος το Νοέμβριο του 1964 αλλά, ήδη. με ένα έτοιμο διαστημικό σχέδιο που θα την καθιστούσε ”ελεγκτή του Έβδομου ουρανού του Υπερ-γαλαξία! ”.

Η ακαδημία του εκπαίδευε ήδη ειδικούς Αφρο-ναύτες. όπως ο ίδιος τους αποκαλούσε, οι οποίοι θα ταξίδευαν προς το φεγγάρι και τον Άρη με σκοπό να εκχριστιανίσουν τις πρωτόγονες αποικίες τους. Έχοντας βαθιά το συναίσθημα της ευθύνης και έχοντας γνώση του πόσο δυνάστες υπήρξαν οι αποικιοκράτες με τον δικό του λαό, άφηνε και ένα παραθυράκι ελευθερίας στους πρωτόγονους Αρειανούς και Φεγγαρίσιους ανθρώπους: Μόνο αν θέλουν να πιστέψουν στην χριστιανική θρησκεία θα τους εκχριστιάνιζαν! Αν δεν το επιθυμούσαν, οκ! Δεν θα τους πίεζαν. Ωραίος ο Nkoloso!

Το πρόγραμμά του είχε ως τελικό σκοπό να κατατροπώσει τόσο την Σοβιετική Ένωση όσο και τις ΗΠΑ οι οποίες είχαν ξεκινήσει μια κούρσα για το ποιος θα καταφέρει να στείλει τον πρώτο άνθρωπο στον φεγγάρι και στους γύρω πλανήτες. Ήθελε να τους δείξει πως η μικρή ταπεινή Ζάμπια είχε την δυνατότητα, τον κατάλληλο εξοπλισμό και τους εκπαιδευμένους άρτια ”Αφρο-ναύτες” να το πράξει πρώτη από όλες.

Η ακαδημία του, στην οποία εκπαίδευε το πλήρωμα που θα κατακτούσε τον Γαλαξία, βρισκόταν 11 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Ζάμπιας, Λουσάκα, και ήταν μια απλή εγκαταλειμμένη φάρμα. Οι Αφρο-ναύτες για να συνηθίζουν την έλλειψη βαρύτητας στο διάστημα έμπαιναν μέσα σε άδεια βαρέλια από πετρέλαιο και κατρακυλούσαν από τους λόφους. Αν δεν υπήρχε διαθέσιμο βαρέλι, έμπαιναν μέσα σε μια ρόδα.

Πρωταγωνίστρια της πρώτης του διαστημικής αποστολής στο φεγγάρι θα ήταν μια δεκαεφτάχρονη με το όνομα Martha Mwambwa. Η Martha περνούσε πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση σε σχέση με τους άνδρες της σχολής: Μάθαινε να περπατά με τα χέρια της και τα πόδια στον αέρα αφού μόνο έτσι ο άνθρωπος μπορούσε να περπατήσει  στο φεγγάρι. Μαζί της εκπαιδευόντουσαν και 2 γάτες, οι οποίες θα ταξίδευαν μαζί της. Θα αναρωτιέστε πώς μάθαιναν στις γάτες να περπατούν με τα πίσω πόδια στον αέρα… Καλά από όλη την ιστορία αυτό σας προβληματίζει ως τώρα;

Για να γίνει το ταξίδι στο διάστημα, χρειαζόντουσαν χρήματα τα οποία το κράτος της Ζάμπιας δεν διέθετε, έτσι ο Nkoloso απευθύνθηκε στην ΟΥΝΕΣΚΟ  να τον χρηματοδοτήσει με 7 εκατομμύρια σε ζαμπιανό νόμισμα, ενώ δήλωνε πως είχε ζητήσει από ιδιώτες να τον χρηματοδοτήσουν με 1,9 δισεκατομμύρια ώστε να υλοποιήσει το όνειρό του. Παραδόξως, η ΟΥΝΕΣΚΟ δεν απάντησε ποτέ στην επιστολή του. Άγνωστο αν βρέθηκε κάποιος ιδιώτης να του δώσει κάποιο χρηματικό ποσό. Μην γελάτε.. Εδώ μας ξεγέλασε ο Σώρρας το 2012, δεν θα έβρισκε κορόιδα το 1964;

Μετά την έλλειψη χρηματοδότησης, ο λόγος του Nkoloso έγινε πιο πύρινος και ζητούσε άμεσα από τον Πρόεδρο της Ζάμπια να κάνει τα πάντα ώστε ”Οι σατανικές δυνάμεις που βάζουν τρικλοποδιά στο σχέδιο του να βγουν από την μέση…”. Συνέχισε να υποστηρίζει με σθένος το διαστημικό του πρόγραμμα και κατασκεύασε μόνος του τον πύραυλο D-Kalu 1 με τον οποίο θα έφτανε η Αφρο-ναύτισσα και οι δυο γάτες στο διάστημα. Επρόκειτο για έναν πύραυλο 3 μέτρα ύψος και 2 μέτρα πλάτος κατασκευασμένο από χαλκό και αλουμίνιο σε μέγεθος ενός μεγάλου βαρελιού.

Παρόλα αυτά το σχέδιο του συνάντησε στην πορεία και άλλες δυσκολίες, καθότι οι Αφρο-ναύτες είχαν το μυαλό τους στις ερωτοτροπίες και όχι στην κατάκτηση του σύμπαντος. Όταν η Αφρο-ναύτισσά του έμεινε έγκυος, οι γονείς της απαίτησαν να γυρίσει στο σπίτι και όλη η εκπαίδευση πήγε στράφι.

Το 1969, όταν οι Αμερικάνοι πάτησαν πρώτοι το φεγγάρι, τα σχέδια της Ακαδημίας ματαιώθηκαν. Ανακοίνωσε πως ο πύραυλός του είχε σαμποταριστεί από ξένους πράκτορες και δεν μπορούσε να επιδιορθωθεί. Η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό να παίρνει αποστάσεις από εκείνον, παρότι ο ίδιος ο πρόεδρος είχε δώσει όνομα στον πύραυλο. Ερωτηθείς το 2016 σε συνέντευξή του, ο πρώην Πρόεδρος Kaunda απάντησε πως ”όλο αυτό το είχαμε πάρει περισσότερο σαν πλάκα παρά σοβαρά” αρνούμενος να σχολιάσει κάτι παραπάνω.

Μετά την ματαίωση αυτού το ονείρου, ο Nkoloso υποστήριξε τους γιατρούς-μάγους των διαφόρων φυλών εντός της Ζάμπιας, δηλώνοντας πως ο Χριστιανισμός θα μπορούσε να καταστρέψει την παραδοσιακή αφρικανική γνώση περί ιατρικής. Ο ίδιος όμως δεν πίστευε στα γιατροσόφια και δεν θα πήγαινε ποτέ σε κάποιο μάγο για να τον γιατρέψει.

Συνταξιοδοτήθηκε στο 1972 και έφυγε από την ζωή στις 4 Μαρτίου του 1989.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: