Η άλωση της Πόλης – Μύθοι και -καμία σχέση με την- πραγματικότητα

Τα ψάρια που τηγανίστηκαν μόνο από τη μια μεριά, ο μαρμαρωμένος βασιλιάς, η υπερμάχος, οι παπάδες που έκαναν λιτανεία, η κερκόπορτα… Σαχλαμάρες… Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε την ιστορία από τις πηγές.

Τα ψάρια που τηγανίστηκαν μόνο από τη μια μεριά… ο μαρμαρωμένος βασιλιάς… η υπερμάχος… οι παπάδες που έκαναν λιτανεία… η κερκόπορτα… Σαχλαμάρες…

Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε την ιστορία από τις πηγές. Να δείτε π.χ.
– Πόσο ήταν το έδαφος που υπεράσπιζαν εκείνες τις μέρες οι Βυζαντινοί; (μόνο η Κωσταντινούπολη είχε μείνει στην πραγματικότητα από όλη την πρώην τεράστια αυτοκρατορία. Οι Τούρκοι κατείχαν τα πάντα γύρω από την πόλη).
– Πόσος ήταν ο στρατός που υπερασπιζόταν την πόλη (μερικές χιλιάδες κι αυτοί μισθοφόροι, οι περισσότεροι δυτικοί).
– Τι ρόλο έπαιξε η εκκλησία στην αποτυχία των προσπαθειών των Παλαιολόγων να τα βρουν με τον Πάπα για να σωθεί η πόλη (σύνοδος Φερράρας, ενωτικοί και ανθενωτικοί)
– Ποια ήταν η βασική “πληγή” διαρροής ανδρών που μπορούσαν να υπερασπίσουν την αυτοκρατορία; (καλογέρευαν)…
– Γιατί η εκκλησία δεν ενίσχυσε οικονομικά την άμυνα της πόλης;
– Ποιοι έλεγαν “καλύτερα τούρκικο φέσι στην πόλη, παρά παπική τιάρα”;
– Ποια είναι η ιστορία του μεγάλου κανονιού, που αντί να υπηρετήσει την άμυνα της πόλης, συνέβαλε στην άλωσή της; (ο Παλαιολόγος δεν είχε λεφτά να πληρώσει τον Ούγγρο οπλοποιό που το κατασκεύαζε κι ο οποίος πρώτα πήγε στον αυτοκράτορα)…
– Ποια ήταν η κατάσταση του τείχους;
– Υπήρχε τρόπος να σωθεί η πόλη, απέναντι σ’ ένα τόσο μεγάλο, οργανωμένο στρατό κι ένα τόσο χαρισματικό στρατηγό;
– Κι άλλα τέτοια…

Μπορείτε να δείτε π.χ.

– Την ιστορία του Κορδάτου (τη μεγάλη, αλλά και την σύντομη τη βυζαντινή).

– Την “Βυζαντινοτουρκινή ιστορία” του Δούκα (που το μικρό του όνομα ήταν μάλλον Μιχαήλ) κι είναι ο βασικός ιστορικός που ήταν παρών στην πολιορκία της Κωνσταντινούπολης, αλλά και της Μυτιλήνης. Θεωρείτε η πιο έγκυρη πηγή της εποχής. Κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Δείτε άρθρο του Φώτη Κόντογλου σε αυτόν το σύνδεσμο

Δείτε σχετικά άρθρα της Ελένης Γλυκατζή Αρβελέρ, που απομυθοποιούν την ιστορία της Άλωσης στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και τα Νέα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: