8 Φλεβάρη 1962 – Όταν η γαλλική αστυνομία δολοφονούσε κομμουνιστές διαδηλωτές κατά του πολέμου της Αλγερίας

Ένα μακελείο της γαλλικής άρχουσας τάξης κατά της εργατικής τάξης που διαδήλωνε κατά του αποικιοκρατικού πολέμου στην Αλγερία.

8 Φεβρουαρίου 1962, ο Γαλλοαλγερινός πόλεμος βρίσκεται στο αποκορύφωμα της έντασης του. Στη Γαλλία, το αντιπολεμικό-αντιμπεριαλιστικό κίνημα βρίσκεται στο πόδι, με μεγάλες δυνάμεις των Γάλλων εργατών να κινητοποιούνται εναντίον του πολέμου, μαζί με τους Αλγερινούς εργάτες και πολιτικούς πρόσφυγες που βρίσκονται στην Γαλλία και ιδιαίτερα στο Παρίσι.
Ο πόλεμος αυτός στοίχισε την ζωή σε 250.000 Αλγερινούς και με 2.000.000 κατοίκους να βρίσκονται κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Ο πόλεμος ξεκίνησε 1η Νοεμβρίου 1954 και έληξε στις 9 Σεπτεμβρίου 1962.
Το γαλλικό πολιτικό σκηνικό με επικεφαλής το Σαρλ ντε Γκωλ, μαζί με το γαλλικό κεφάλαιο αντιμετωπίζει την πρώτη έντονη πολιτική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Πλατιές μάζες εργατών βρίσκονται καθημερινά επί ποδός για να σταματήσει η αιματοχυσία στην χώρα της Β. Αφρικής που ήταν υπό την αποικιοκρατική διοίκηση της Γαλλίας. Το γαλλικό κεφάλαιο και το κραταιό πολιτικό σκηνικό μαζί με την στήριξη και του ΝΑΤΟ, ρίχνει πακτωλό χρημάτων και εφοδιάζει με στρατό και πολεμικό υλικό την παραστρατιωτική οργάνωση OAS (μυστική παραστρατιωτική οργάνωση κατά της ανεξαρτητοποίησης της Αλγερίας, μέλος της όποιας ήταν και ο Ζαν-Μαρί Λεπέν μετέπειτα ιδρυτής του φασιστικού-εθνικιστικού κόμματος Front National).
Τότε λοιπόν, την 8η Φλεβάρη του 1962 έχουμε ενα κύμα άγριας καταστολής που θυμίζει εμφύλιο πόλεμο. Η αστυνομία του Παρισιού έχει κατέβει στους δρόμους για να θέσει υπό τον έλεγχο της, τις περιοχές όπου εντείνονταν οι διαδηλώσεις. Έτσι, με ένα στρατηγικό και καλά μεθοδευμένο πλάνο υπό τον υπουργό εσωτερικών, Roger Frey, και την καθοδήγηση του δοιηκητη της αστυνομίας, Maurice Papon, οι αστυνομικες δυναμεις στριμώχνουν τους διαδηλωτες στον σταθμό του μετρό Charonne, όπου τους χτυπούν ανελέητα. Ο απολογισμός της βάρβαρης κρατικης κατασταλτικής μηχανής, 9 νεκροί συνδικαλιστές της CGT,  οι 8 από τους οποίους ήταν και μέλη του Γαλλικού ΚΚ, μαζί με άλλους δεκάδες τραυματίες διαδηλωτές.
Α. Π.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: